• onze waardering

Vreemdelingen op een kade - Tash Aw RECENSIE

Recensie: Vreemdelingen op een kade - Tash Aw

Een familiekroniek luidt de ondertitel van het zeer persoonlijke en aangrijpende boek van Tash Aw. Maar Vreemdelingen op een kade is veel meer dan het relaas van zijn familie. In deze korte, maar  verbluffende roman staan migratie, racisme en identiteit centraal geschetst tegen de achtergrond van de persoonlijke geschiedenis van de auteur. Tash Aw is een Maleisiër, geboren in Taiwan, gestudeerd in Cambridge, globetrotter en nu wonende in Parijs. Migratie is hem niet vreemd, maar hij heeft een vreemd gevoel in Azië waar hij overal en nergens thuishoort, waar hij gezien wordt als Chinees, Taiwanees of Japanner. Hij duikt in zijn familiegeschiedenis en botst daar op veel onduidelijkheid en men lijkt te zwijgen over het verleden.

Vreemdelingen op een kade verwijst naar zijn beide grootvaders die vanuit China emigreerden naar Maleisië op zoek naar een beter leven. Aangekomen wachtten ze op de kade op de verwanten waar ze worden opgevangen. In het eerste deel van het boek probeert hij de achtergrond van zijn grootvaders te achterhalen, maar iedereen lijkt te zwijgen over wat voorafging. Een terugkerend woord is 'schaamte': men wil het niet hebben over de mislukkingen en het armoedige leven van vroeger. De jongeren worden opgevoed met de blik naar de toekomst. Het verleden ligt achter hen en het volle geloof in de vooruitgang en het zich daarop richten moet leiden tot een klim op de sociale ladder. Maar als je geen verleden hebt, hoor je natuurlijk overal en nergens thuis, precies het gevoel dat de auteur heeft. In het tweede deel van de roman beschrijft hij vooral de relatie met zijn grootmoeder en zijn gesprekken met haar. Het is een eerbetoon aan een sterke dame die hem een levensles wilde bijbrengen: probeer iets van je leven te maken en laat je niet beïnvloeden door de mensen om je heen, familie en vrienden. Je bent zelf verantwoordelijk voor wie of wat je bent en laat je niet uit het lood slaan als iets tegengaat. Als kind werd Tash Aw in Maleisië 'Chinees varken' genoemd. Zijn grootmoeder raadt hem aan om dat te vergeten en vooruit te kijken.

Vreemdelingen op een kade lijkt te zijn gegroeid uit een zekere frustratie over de afkomst van de auteur en zijn confrontatie met racisme en migratie. De stijl van Tash Aw is direct, hij verwoordt alles zoals hij het aanvoelt en gaat daarbij soms filosofisch diep. Hij verbindt  een rake typering van de culturele achtergrond van Azië met zijn zeer persoonlijke familiegeschiedenis en legt enkele pijnpunten en frustraties bloot van zijn lotgenoten. Vreemdelingen op een kade biedt een boeiende en gevoelige inkijk in worstelen met migratie, racisme en identiteit en hoe daarmee om te gaan. Maatschappelijk is deze korte roman enorm relevant en dus verplichte literatuur voor een beter inzicht van migratie en het zoeken naar de eigen identiteit

Recensie: Vreemdelingen op een kade - Tash Aw

Vreemdelingen op een kade

  • Auteur:

    Tash Aw
  • Verschenen:

    16 februari 2022
  • Uitgave:

    ISBN 9789403162713
    Uitgever De Bezige Bij
    104 pagina's
  • Uitgever:

    De Bezige Bij
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een persoonlijke geschiedenis van een ontworteld leven

    In Vreemdelingen op een kade tekent schrijver Tash Aw een belangwekkend en inzichtelijk portret van het moderne Azië op aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. Zijn grootvader verliet in de jaren twintig van de vorige eeuw het vasteland van China, op zoek naar een nieuw leven in Maleisië. Tash Aw beschrijft de jaren die volgden door vele verhalen te vervlechten tot één geheel. Dat verhaal voert van kansloze immigranten naar succesvolle machthebbers, van afgelegen dorpjes naar nachtclubs in megasteden. Uit een kakofonie van stemmen in vele talen en dialecten distilleert Aw een bijzonder knap en complex beeld van een deel van de wereld dat nog altijd gevangen lijkt tussen een snel naderende toekomst en een verleden dat men niet wil loslaten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Circe - Madeline Miller

  • Emma Stone en Emma Thompson willen Cruella 2 maken met Glenn Close

  • Recensie: Hartenvrouw

Zoek in artikelen