• onze waardering

Professor S. en het geheime dagboek - Erik Scherder RECENSIE

Recensie: Professor S. en het geheime dagboek - Erik Scherder

Benja moet zijn spreekbeurt houden, maar net als hij op het punt staat om te beginnen stormt de directrice de klas in. De school staat in brand! Iedereen moet naar buiten, maar nog voor iemand buiten is valt juf Jolijn flauw. 

Nadat alles is opgelost kan Benja toch nog zijn spreekbeurt houden over niet-aangeboren hersenletsel. De spreekbeurt maakt indruk op de klas en Brian en Zhé willen geld inzamelen voor het goede doel. Bij de opa van Zhé, Professor S., krijgen ze de opdracht om de kelder op te ruimen in ruil voor een zakcentje. Voor ze het weten stuiten ze op een skelet en vinden ze het dagboek van Johanna die honderd jaar geleden leefde. Samen met Professor S. en zijn tijdreizende raket gaan ze op zoek naar de oorzaak van deze dood. Zouden ze Johanna in leven kunnen houden als ze teruggaan in de tijd?

Erik Scherder heeft de personages in Professor S. en het geheime dagboek goed weggezet. Doordat het verhaal start met een brandmelding op school en een juf die flauwvalt zit je meteen in het verhaal. Het is een spannend verhaal geschreven in een vlotte schrijfstijl. Je leest het boek erg makkelijk en gaat als een speer door het verhaal. 

In het verhaal komen gebeurtenissen voor die worden gekoppeld aan de werking van het brein. Ieder hoofdstuk wordt opgevolgd door een informatief stuk over het brein en vervolgens door een 'waanzinnig weetje van Professor S.' In deze informatieve stukjes worden onderwerpen als de bloed-hersenbarrière en de hippocampus in eenvoudige taal uitgelegd. Je leert welk deel van de hersenen te maken heeft met liegen, maar ook wat er gebeurt in je lijf als je flauwvalt. Er is een hele toffe verbinding gemaakt tussen het spannende avontuur van Brian en Zhé en de informatieve stukken. 

Naast de eenvoudige taal die gebruikt wordt om de moeilijke woorden uit te leggen zijn er ook mooie, kleurrijke illustraties van Mariëlla van de Beek. Op een speelse manier wordt hier beeld gegeven bij de uitleg omtrent het brein. Daarnaast zijn er gedurende het verhaal ook prachtige illustraties te vinden.

Professor S. en het geheime dagboek is het derde boek in de reeks over Professor S. Alle delen gaan over Zhé, Brian en Professor S. In de eerste boeken worden de uitvindingen gemaakt die nu aan bod komen, dus zeker leuk om deze eerst te lezen. Het is voor het verhaal echter niet van belang of je ze hebt gelezen of niet, want het verhaal komt in zijn eentje ook goed tot zijn recht. 

Professor S. en het geheime dagboek is een spannend verhaal dat je in een vlot tempo wilt lezen. Het is super leerzaam en geeft je veel informatie over je brein. Een echte aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar het brein en van avontuur houdt

Recensie: Professor S. en het geheime dagboek - Erik Scherder

Professor S. en het geheime dagboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Brian en Zhé willen geld verdienen voor een goed doel. Daarom ruimen ze de kelder op van Zhés opa – de bekende professor S. In een geheime kamer ontdekken ze een mysterieus dagboek en de overblijfselen van een meisje, dat ruim een eeuw geleden werd ontvoerd en vermoord.
  Zhé krijgt een lumineus idee. Als ze met de raket terugvliegen naar het verleden, kunnen ze het meisje misschien op tijd bevrijden.
  Brian, Zhé, professor S. en hondje Pavlov beleven spannende avonturen rond 1918. Kunnen ze het meisje en haar moordenaar op tijd opsporen? En komt de uitvinding van professor S. goed van pas?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Gletsjer - Suzanne Vermeer

 • Pony - R.J. Palacio

 • De tijdontkenner - Ilse Ceulemans

 • Gouden dagen - Berend Sommer

 • Stilstaand water - Maria Broberg

Gerelateerde artikelen

 • Win een Meet 'n Greet met Tahereh Mafi

 • Honderd dagen in angst

 • De vierde editie van de XITE Awards komt eraan

Zoek in artikelen