• onze waardering

De belofte van het weesmeisje - Anne Jacobs RECENSIE

Recensie: De belofte van het weesmeisje - Anne Jacobs

De belofte van het weesmeisje is alweer het vijfde deel van de serie Het Weesmeisje, geschreven door Anne Jacobs. Anne Jacobs is een van de pseudoniemen van de Duitse auteur Hilke Sellnick, die ook onder de naam Marie Lamballe schrijft (de serie Café Engel).

De Weesmeisje-serie is een echte familiesaga waarbij je het wel en wee van de familie Melzer volgt, al sinds het begin van de twintigste eeuw. Het is overigens een beetje de vraag waarom de serie Die Tüchvilla in Nederland de naam Het weesmeisje heeft gekregen. Dat is iets dat vooral in het eerste deel speelt, maar inmiddels al lang niet meer. 

In De belofte van het weesmeisje zijn we in de jaren dertig aangekomen en is de dreiging van het nationaal-socialisme groter dan ooit. Het gevaar dreigt ook voor de familie. Opvallend is dat iedereen deze dreiging anders interpreteert en daarmee ook anders ervaart. Maar zelfs de onbevangen en nonchalante Kitty maakt zich zorgen.

Marie is half Joods en daarmee is haar kledingatelier in Joodse handen. Ook voor haar kinderen is dit een dreiging en een reden om niet geaccepteerd te worden. Maries man Paul heeft steeds vaker slapeloze nachten vanwege de financiële situatie van zijn fabriek. De druk van de overheid om de meest absurde maatregelen te nemen neemt bijna dagelijks toe, met als een van de dieptepunten dat Paul het advies krijgt om van Marie te scheiden. Marie voelt zich ondertussen niet veilig en besluit uiteindelijk om Duitsland te verlaten. Zeer tegen de wil van Paul in.

Het leuke van verhalen en series als deze is dat je meerdere gezinnen over lange tijd volgt en ziet hoe de karakters zich ontwikkelen. De kinderen van Marie en Paul bijvoorbeeld, zijn in de serie geboren en zijn in dit boek jongvolwassenen. De situatie in het Duitsland van de jaren dertig is voor hen, met een deels Joodse moeder, zeer bedreigend. Leo studeert aan het conservatorium en maakt een brute aanval op een van zijn docenten mee. Dochter Dodo wil piloot worden en mag aan de slag bij een vliegtuigbouwer. Haar Joodse achtergrond stelt echter haar vriendschappen en werk behoorlijk op de proef.

Natuurlijk spelen in dit deel ook de zussen van Paul Melzer, zijn moeder, de overige familieleden en het personeel van de villa een grote rol. Dit enorme netwerk van personages weet het verhaal al vijf delen boeiend te houden. Soms moet je even terugzoeken hoe het ook alweer zat, maar het overzicht met personages voorin helpt je snel op weg.

Een kanttekening is dat de auteur het verhaal gevoelsmatig wat aan het rekken is. Als lezer zit je eigenlijk al twee delen lang te wachten op het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De dreiging van wat er staat te gebeuren is heel voelbaar in dit deel. Jacobs werkt naar een climax toe, maar heeft deze nog niet bereikt.

Als je de serie vanaf het begin leest, wil je dit deel absoluut ook gaan lezen. Je kan in principe het boek lezen zonder de vorige delen te kennen, maar je kunt dan niet optimaal genieten van het verhaal. De lijst met personages volstaat niet om te begrijpen wat zij tot nu toe allemaal hebben meegemaakt en hoe ze hier zijn gekomen. Nu moeten we weer wachten op een volgend deel waarin we hopelijk kunnen lezen door de familie Melzer zich door dit te duistere deel van de geschiedenis heen gaat slaan.

Recensie: De belofte van het weesmeisje - Anne Jacobs

Het weesmeisje 5 - De belofte van het weesmeisje

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In De belofte van het weesmeisje van Anne Jacobs moet Marie een belangrijke beslissing nemen als het nationaalsocialisme in Duitsland terrein te winnen. Voor de lezers van Lucinda Riley.
     

    In De belofte van het weesmeisje, het vijfde deel in de Weesmeisje-serie van bestsellerauteur Anne Jacobs, is het inmiddels 1935 en begint het nationaalsocialisme in Duitsland terrein te winnen. Ook de familie Melzer en hun geliefde villa ontkomen niet aan het gevaar: het kleermakersatelier van Marie is namelijk in Joodse handen. Haar man Paul heeft slapeloze nachten vanwege de financiële situatie van zijn fabriek, en de toenemende druk vanuit de overheid wordt met de dag zorgwekkender. Als Paul het dringende advies krijgt om van zijn vrouw te scheiden, moet Marie een belangrijke beslissing nemen....

    De belofte van het weesmeisje is het vijfde deel in de populaire Weesmeisje-serie, waarin de liefde altijd overwint. Voor de lezers van Lucinda Riley en Corina Bomann.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Een meesterstuk - Peter Römer

  • Anomalie - Hervé Le Tellier

  • Matt Donovan is te zien in 'Legacies'

Zoek in artikelen