• onze waardering

Woorden zeggen nietss - Seren J. Smedts RECENSIE

Recensie: Woorden zeggen nietss - Seren J. Smedts

Tristan, een jonge man die is opgegroeid in een internaat, is verslagen wanneer zijn beste vriend Charlie naar Amerika vertrekt. Hij heeft het gevoel dat iedereen hem verlaat, dus besluit hij ook zijn pleeggezin achter hem te laten. Lente daarentegen heeft een beter leven: haar vader is arts en zelf wil ze ook geneeskunde gaan studeren. Wanneer ze op de campus Charlie ontmoet, die toevallig de beste vriend is van Tristan, begint ze gevoelens voor hem te krijgen... Heeft Tristan dan toch gelijk en verlaat iedereen hem die dierbaar voor hem is?

Woorden zeggen niets is een Young Adult verhaal, geschreven door Seren J. Smedts en uitgegeven door Hamley Books. Het boek heeft een prachtige cover, waarbij je een stel zie dat in de zee staat. Door de mooie cover krijg je extra veel zin om het verhaal te lezen. Ook de verdere opmaak in het boek is erg leuk, zo er zijn foto's toegevoegd van de haven waar Tristan werkt en de zee. Woorden zeggen niets is een prettig Young Adult boek, maar verwacht er niet al te veel van. Het is een leuk tussendoortje om te lezen, maar het verhaal zal niet bij iedereen inslaan.

In dit boek volgen we twee hoofdpersonages: Tristan en Lente. Het is geschreven vanuit beide perspectieven, maar wat het extra bijzonder maakt is dat Tristan's hoofdstukken zijn geschreven vanuit het verleden en die van Lente uit het heden. Zo krijg je het verleden van Tristan mee, wat niet altijd even leuk voor hem is geweest. Hij woont in een pleeggezin en is opgegroeid in een internaat. Hij noemt zichtzelf dan ook een straatjoch. Lente daarentegen is de dochter van een beroemde arts, dus je kan je voorstellen dat deze twee heel andere levens hebben gehad. Toch komen ze bij elkaar terecht, wat je zal lezen in Tristan's hoofdstukken over het verleden.

Tristan is een prettig hoofdpersonage om te volgen, wat komt omdat hij anders is dan de meesten van ons. Echter, voor kinderen die ook zijn opgegroeid in internaten en pleeggezinnen zal zijn verhaal juist heel herkenbaar zijn. Woorden zeggen niets laat je dus kennis maken met hoe het leven in een pleeggezin eruitziet, en wat voor impact dat kan hebben op het leven van een jonge jongen. Lente daarentegen is minder prettig om te lezen. Alhoewel haar verhaal herkenbaarder zal zijn onder de lezers, is haar karakter vaak niet leuk. En alhoewel is uitgelegd hoe Tristan en Lente bij elkaar zijn gekomen, blijft het ergens toch ongeloofwaardig. In Woorden zeggen niets wordt dus een liefdesrelatie beschreven die wellicht niet bij iedereen aan zal slaan.

Wat wel prettig is aan dit boek, is de schrijfstijl die Seren J. Smedts hanteert. Ze schrijft vlot en luchtig, waardoor je binnen de kortste keren door het boek heen bent. De afwisseling in perspectief maakt het verhaal ook spannend, waardoor je de drang voelt om verder te lezen. Er wordt vaak een climax toegevoegd aan het eind van het hoofdstuk, wat het maakt dat je maar verder wilt blijven lezen. Toch is het verhaal hier en daar wel voorspelbaar, waardoor je als lezer te maken krijgt met kleine teleurstellingen gedurende het lezen van dit boek.

Al met al is Woorden zeggen niets een prima Young Adult verhaal om tussendoor te lezen!

Recensie: Woorden zeggen nietss - Seren J. Smedts

Woorden Zeggen Niets

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het studentenleven is iets waar de achttienjarige Lente halsreikend naar heeft uitgekeken. Ondanks de tegenslagen thuis en de vele ruzies met haar vriend, vertrekt ze vastberaden naar de universiteit. Maar haar vastberadenheid om zich op haar studies te concentreren verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ze als een blok valt voor een knappe medestudent. Tristan worstelt met zijn moeilijke kindertijd. Nadat zijn beste vriend naar het buitenland vertrekt, laat Tristan het pleeggezin achter waarin hij opgroeide. Op zoek naar licht in de duisternis, ontmoet hij een bijzonder meisje. Maar wat als zij hem ook verlaat?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • Het fluisterboek

 • Onthullingen van J.K. Rowling over de Fantastic Beasts and Where to Find Them films

 • Hij is van mij!

Zoek in artikelen