• onze waardering

Het smalle land - Christine Dwyer Hickey RECENSIE

Recensie: Het smalle land - Christine Dwyer Hickey

In Het smalle land duikelt een ruziënd kunstenaarsstel door de hoofdstukken. De enige opwinding is gluren bij de buren en de omgang met een Duits weesjongetje dat bij die buren de vakantie doorbrengt.

Zeker niet gewild en de gedachte vriendschap met een kleinkind van die vakantiemevrouw op Cape God valt ook al in het water van de zee die voor de deur ligt. Een jongetje dat zijn vader in de oorlog is verloren. Wanneer je zoals Christine Dwyer Hickey (1960) van zo weinig zoveel weet te maken dan heb je talent. Het echtpaar duikelt door de hoofdstukken heen, het kan niet zonder en niet met elkaar. Wanneer de hartstocht er ooit was, is die volledig gedoofd en zelfs losgeraakt van de spaarbrander. Een relatie van spitten en fitten. De ogen blind voor het positieve, een aanhoudend verzinken in het negatieve. De kunst om van het leven iets te maken ontbreekt, net als de wil om een aansprekend schilderij te maken. Ja, en dan heb je als kunstenaar heel weinig houvast.

Het is mooi om te lezen hoe de auteur saaiheid tot leven brengt in Het smalle land, karakters sublimeert en spanning in het alledaagse legt. Haar beschrijving van het puberale gedrag van een kind dat is losgeslagen van wat hem dierbaar was, raakt je. Het koesteren van het materiële als remplaçant van het lichamelijke is al evenzeer aansprekend neergezet. Interessante dialogen tussen volwassenen die maar moeilijk het kind zijn overwinnen, en kinderen voor wie de sprong naar volwassenheid wat ruim is bemeten.

Hickey omschrijft alledaagsheid met een gevoelige pen en geeft stemmingen een gezicht. Gezwijmel van echtelieden krijgt kleur, rukt zich los van de ketting van verveling. Als je het zo opschrijft als zij dat doet, zo sterk karakteriseert, dan ontstaat een roman die je graag nog een keer leest en niet achterin de boekenkast laat verstoffen. De auteur wint er de Sir Walter Scott Prize for Historical Fiction mee en gaf hiermee een vervolg aan tien eerdere romans die ook met diverse prijzen werden onderscheiden. Te noemen valt Irish Novel of the Year, The Inaugural Dalkey Award en UNESCO’s Dublin Ine City One Book.

Recensie: Het smalle land - Christine Dwyer Hickey

Het Smalle Land

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zomer 1950. De tienjarige Michael, een Duits weesjongetje, mag de vakantie doorbrengen bij de schatrijke mevrouw Kaplan op Cape Cod. Het is de bedoeling dat Michael optrekt met haar kleinzoon Richie, wiens vader is gesneuveld in de oorlog, maar de twee jongens kunnen het niet goed met elkaar vinden. Richie en Michael maken kennis met de buren, het kunstenaarsechtpaar Edward en Jo Hopper, en er ontstaat een onalledaagse vriendschap. Jo is grillig, hartstochtelijk, vaak onredelijk en wordt veelvuldig geplaagd door jaloerse, bezitterige buien. Edward is herstellende van een ziekte, in zichzelf gekeerd en gedeprimeerd omdat het schilderen niet wil lukken. Hij raakt in de ban van Richies fragiele, charmante tante Katherine, die niet lang meer te leven heeft. Ondertussen is ook de jonge Michael smoorverliefd op haar geworden. ‘Rustig, onverbiddelijk en met trefzeker inzicht heeft onze winnaar niet alleen de felle ruzies van Edward en Jo Hopper tot leven weten te wekken, maar ook de spanningen en de problemen van een aantal mensen in hun omgeving: van twee jonge, door de oorlog getekende jongens tot de vakantievierders die ’s zomers op Cape Cod neerstrijken.’ – Jury Sir Walter Scott Prize

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Van geen betekenis - James Clammer

  • 14 onbekende 'Gossip Girl' feitjes

  • Recensie: De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen

Zoek in artikelen