• onze waardering

De wijsheid van de heks - Susan Smit RECENSIE

Recensie: De wijsheid van de heks - Susan Smit

Susan Smit is waarschijnlijk de meest bekende (zelfbenoemde) heks in Nederland. Ze heeft al meerdere boeken geschreven over hekserij en het onderwerp komt regelmatig langs in haar columns in het blad HappinezDe waarheid van de heks zoomt in op de persoonlijke kijk op de heks en toepassing van hekserij in Susan haar eigen leven. 

Het boek start met een introductie over het woord heks en de heksenvervolging. Hier komt nogal een statement bij kijken, want Susan noemt de heksenvervolging zelfs een vrouwenvervolging. Er wordt door haar een stevig betoog neergezet, waardoor je haar opinie gaat begrijpen en zeker als vrouw het er bijna niet mee oneens kunt zijn. Susan wil het woord heks van de negatieve klank afhelpen en de eer van de vervolgde vrouwen proberen te herstellen. Niet alleen door dit boek, maar ook door er meer over te vertellen en te schijven.

Na de introductie is het boek ingedeeld in 10 verschillende hoofdstukken, waar meerdere wetten uit de hermetica (de Kybalion) worden behandeld. Het gaat van hot naar her en er zit niet altijd logica in de volgorde. Het komt erop neer dat er telkens een stuk uitleg als introductie op het onderwerp van het hoofdstuk is geschreven waarna er een kort verhaal ontstaat over hoe Susan dit zelf in haar leven toepast. Soms is het ontzettend verhelderend en duidelijk toepasbaar, terwijl andere stukken vaag blijven en je de link mist tussen het uitgangspunt en de toepassing in Susans leven.

De wijsheid van de heks leest makkelijk weg qua schrijfstijl, maar om dat het niet altijd logisch op elkaar aansluit is het soms wat verwarrend. Daarnaast grijpt Susan veel terug naar eerdere boeken die ze zelf heeft geschreven, waardoor het soms voelt als marketing voor haar eigen boeken. Daarnaast gebruikt ze veel andere bronnen vanuit de (natuur)wetenschap, oude wijsheid, filosofie en hermetica, waar ze vaak maar een klein stukje over schrijft. Hier had meer diepgang in gekund om echt goed te begrijpen wat er precies achter zit en hoe het allemaal samenhangt.

De wijsheid van een heks is een laagdrempelig instapboek om in aanraking te komen met de oude westerse wijsheid, hekserij en natuurreligies. Je kan jezelf hiermee verrijken en kijken of hekserij iets is wat je in je eigen leven kunt en wilt gaan toepassen. Als je al bekend bent met hermetica kan het diepgang missen en kun je De wijsheid van de heks beter overslaan

Recensie: De wijsheid van de heks - Susan Smit

De wijsheid van de heks

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat Susan Smit de afgelopen twintig jaar van de oude natuurreligie heeft geleerd
     

    Hekserij is, net als alle andere natuurreligies op de wereld, niet-georganiseerd. Er zijn geen heilige boeken, gebouwen of profeten, er is geen strikte leer. Veel mensen noemen het daarom liever een spiritueel pad. Susan Smit, inmiddels al ruim twintig jaar op het pad van de heks, deelt in dit boek wat ze zelf allemaal heeft geleerd op haar persoonlijke ontwikkelingsreis. Susan vertelt je alles wat ze weet over de natuurwetten en levensbeschouwing van de oude religie en reikt je middelen aan voor groei.

    Zo laat ze zien hoe de oude natuurreligie je in het hier en nu kan helpen bij het omgaan met emoties, de verhouding tot je lichaam en seksualiteit, het op peil houden en opschonen van je levensenergie, creativiteit, intuïtie, scheppingskracht en dat die kan bijdragen aan een sociale samenleving. Kortom, hekserij leert ons hoeveel de natuur en vrouwelijke waarden ons te bieden hebben.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Grijze ogen

  • Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

  • Ik moet u echt iets zeggen - Mensje van Keulen

Zoek in artikelen