• onze waardering

Nistisima - Georgina Hayden RECENSIE

Recensie: Nistisima - Georgina Hayden

Nistisima is een vegan kookboek met traditionele mediterraanse gerechten. Bijzonder zou je zeggen. De mediterrane keuken is immers overladen van vis en vlees. De traditie komt dan ook niet voort uit de moderne wil om minder dierlijke producten te eten, maar vindt zijn oorsprong in de vele vastendagen die het strenge (Grieks-)orthodoxe Christelijke geloof kent. Misschien denk je nu 'laat dit maar aan mij voorbij gaan', maar dat zou ik dus zeker niet doen. Juist vanwege deze benadering door Georgina Hayden is het absoluut een heel verrassend kookboek geworden en nog steeds mediterraans! De recepten in Nistisima zijn gebaseerd op gerechten die gedurende honderden jaren tijdens de vasten worden gegeten. Daarom wordt ook geen gebruik gemaakt van vleesvervangers als bijvoorbeeld tofu. Wel bonen en veel groenten. Vaak zijn de recepten geen hoofdgerechten. Georgina Hayden legt uit dat in veel van de landen waar de recepten vandaan komen het eten wordt geserveerd als mezze. Een tafel met vol met kleinere gerechtjes waarvan iedereen kan pakken wat ze willen. 

Bij alle gerechten wordt op een fijne manier uitgelegd waar ze vandaan komen en uiteraard wordt het principe van de vastentijden van de orthodoxe kerk beschreven. Een gedeelte in het boek dat heerlijk wegleest. Daarbij ook een speciale opmerking over de vertaling van Nistisima. Ik heb vaak moeite met uit het Engels vertaalde kookboeken. Het blijkt lastig om de Engelse zinsopbouw zo te vertalen dat hij niet meer herkenbaar is. Kim Steenbergen is daar voor dit boek wél in geslaagd.

Ik maakte twee gerechten uit het hoofdstuk voorraadkast. Twee gerechten die een wat langere bereidingstijd hebben. De spanakorizo bestond voornamelijk uit spinazie, tomaat en rijst en wordt klaargemaakt zoals bijvoorbeeld een paella. Tegenwoordig roerbak ik spinazie een paar seconden, voor dit gerecht mocht hij een half uur meekoken, totdat de rijst gaar was. Het bleek heerlijk. Het vlees werd totaal niet gemist.

Toen ik bij het tweede gerecht de vraag beantwoordde wat we zouden eten werd er wat bedenkelijk gekeken.  Het bestaat namelijk voornamelijk uit bonen en ui, met wat smaakmakers als knoflook, laurier en paprikapoeder. De ui wordt langzaam gegaard in olijfolie en vervolgens gaat deze met de andere ingrediënten zo'n anderhalf uur in de oven. Het resultaat is, zoals Georgina Hayden ook aangeeft veel meer dan de som der delen. De pan ging meer dan leeg!

Naast de hoofdgerechten en de mezze, inclusief tafelzuur en dips,  vind je in het boek ontbijtgerechten en gebak, koekjes en desserts. Dankzij de schitterende foto's van Kristin Perers ziet ieder gerecht er even aantrekkelijk uit.

Nistisima is een vegan kookboek dat totaal anders is dan de meeste vegan kookboeken die ik las. Traditioneel mediterraans en dáárom vernieuwend als kookboek

Recensie: Nistisima - Georgina Hayden

Nistisima

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken

  Vegan is de trend ontstegen en een blijvend fenomeen in onze westerse maatschappij. Minder bekend is dat vanuit de mediterrane orthodoxie al eeuwenlang in de vele vastenperiodes (200 dagen per jaar in totaal!) alleen plantaardige gerechten werden genuttigd. Ontdek al deze heerlijkheden met 'Nistisima', een boek mediterrane vegan gerechten vanuit eeuwenoude tradities.

  Proef de plantaardige heerlijkheden uit landen als Cyprus, Griekenland, Libanon en Jordanië: gegrilde roodlof met granaatappel, orzo en walnoten of een venkelsla met peer en amandelen. Stoofschotels met peulvruchten en granen als 'maghmour' (kikkererwten met aubergine, tomaat en gedroogde munt) of 'spanakoriz', rokerige citroenrijst met spinazie en tomaat. Of maak 'lagana', het traditionele sesambrood op Schone Maandag, de eerste dag van de veertig dagen vasten voor Pasen, in Griekenland.

  Van salades, dips en pickles, rijke groentegerechten en gerechten op basis van peulvruchten, pasta en rijst tot en met zoete heerlijkheden, traditionele broden en geconserveerde eetwaar als dadel-kardemomboter, ingelegde walnoten, drankjes en meer. Met de authentieke en traditionele vegan recepten uit de oost-mediterrane keuken breid je je vegan repertoire aanzienlijk uit.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • Disney onthult nieuwe live-action 'Mulan' trailer

 • Lord of the Rings cast toen en nu

 • Dit is de 'Grey's Anatomy' seizoen 16 trailer

Zoek in artikelen