• onze waardering

De wilden - Gabrielle Filteau-Chiba RECENSIE

Recensie: De wilden - Gabrielle Filteau-Chiba

Raphaëlle is wildbeschermingsagent, maar tot haar grote frustratie kan ze maar weinig uithalen tegen de stropers die haar bos leegroven. Als zij dan ook nog eens tot prooi wordt bestempeld door één van die stropers, is de maat vol. Samen met twee vrienden bedenkt ze een plan.

De wilden van Gabrielle Filteau-Chiba is geen standaard roman. De combinatie van het karakter van het hoofdpersonage, de schrijfstijl van de schrijfster en de setting zorgen voor een bijzondere sfeer.

Je leert hoofdpersonage Raphaëlle al direct goed kennen. Ze voelt zich niet thuis bij haar familie en heeft weinig vertrouwen in haar medemens. Dat komt deels door de gruwelijkheden waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt in haar werk, zonder dat ze de stropers er op aan mag pakken. Ze is vrijgevochten en voelt zich soms een buitenbeentje. Raphaëlle overdenkt veel, iets wat duidelijk naar voren komt in de manier waarop het boek geschreven is.

Gabrielle Filteau-Chiba heeft een bijzondere en beeldende schrijfstijl. Het grootste deel van het verhaal wordt vanuit Raphaëlle verteld, waarbij het echt voelt alsof je in haar gedachtegang kruipt. Het boek is namelijk in de ik-vorm geschreven. Daarnaast ‘’spreekt’’ Raphaëlle ook geregeld iemand aan in haar gedachten, waardoor sommige stukken lezen alsof ze aan een bepaald personage zijn gericht. Bijna als een brief.

De wilden begint redelijk rustig, maar die rust wordt verstoord wanneer de griezelige stroper opduikt. Hoewel het een roman is, is het boek wel spannend te noemen en er komen ook een aantal heftige thema’s aan bod, zoals stropen, stalken en misbruik.

Raphaëlle moet bedenken hoe ze de situatie aan wil pakken en krijgt daarbij hulp van haar oude vriend Lionel en kluizenares Anouk, die ze leert kennen doordat ze diens dagboek vindt en leest voordat ze het terugbrengt. Doordat er fragmenten uit het dagboek in het verhaal zijn opgenomen, leer je als lezer Anouk goed kennen. Lionel blijft ééndimensionaler, maar is desondanks wel een prettig personage door zijn vriendelijkheid en door wat hij voor Raphaëlle betekent.

De ontknoping is vrij intens en geweld wordt daarbij niet geschuwd. Het plot loopt daarmee misschien niet helemaal zoals je in eerste instantie zou verwachten, maar het past wel goed bij het verhaal. Dat het een intens plot is, betekent niet dat er geen tijd wordt genomen voor de personages. Je volgt hen namelijk door de nasleep heen. Bovendien worden alle verhaallijnen netjes afgerond.

Al met al is De wilden van Gabrielle Filteau-Chiba een uniek boek door de beeldende schrijfstijl, de sfeer en de setting. Van de personages leer je er vooral twee van heel dichtbij kennen doordat je een kijkje in hun gedachten krijgt. De andere personages hebben wat minder diepgang, maar doen wel precies wat ze moeten doen voor het plot. Ik geef De wilden 4 hartjes

Recensie: De wilden - Gabrielle Filteau-Chiba

De wilden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jager of prooi.
    Raphaëlle leeft als boswachter in het nationale park Kamouraska in Canada. Ze woont daar alleen in een woonwagen, mijlenver van de bewoonde wereld. In de woeste natuur is het dagelijks leven vol gevaren. Met coyotes, beren en lynxen deelt ze het bos. Zonder bereik kan niemand je redden wanneer een roofdier toeslaat.
    Aan de vooravond van haar veertigste verjaardag ontdekt Raphaëlle verse pootafdrukken van een beer. Maar wanneer ze een paar dagen later ook menselijke voetafdrukken ziet, beseft ze dat het echte roofdier nog gevaarlijker is.
    Er ontvouwt zich een schimmige wereld van illegale stroperij en seksueel geweld. Terwijl Raphaëlle het bos probeert te beschermen, wordt ze zelf de prooi van de jager. Maar zij laat zich niet achtervolgen zonder haar tanden te laten zien.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Rose plays Julie 

  • Vegan pasta - Brianna Claxton

  • Recensie: I Still See You

Zoek in artikelen