• onze waardering

Manis - Francis Kuijk RECENSIE

Recensie: Manis - Francis Kuijk

Het kookboek Manis is geschreven door Francis Kuijk, het is een kookboek voor het bakken met een Indische twist. Francis Kuijk is ook wel bekend als één van de finalisten van Heel Holland Bakt seizoen 4 en heeft al meerdere kookboeken op haar naam staan. In dit kookboek wordt de lezer meegenomen in de wereld van zoetigheid zoals de titel Manis al verraadt. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, zo vind je de hoofdstukken Cake & cakejes, Koek & koekjes, Snacks, snoep, Desserts & Feestelijke lekkernijen. Voorafgaand aan alle recepten vind je een aantal nuttige hoofdstukken over handig en noodzakelijk keukengerei, maar ook met basisrecepten en technieken. Dit kookboek kan je als zowel een beginnende bakker als een meer ervaren bakker gebruiken. Je wordt helemaal aan de hand meegenomen bij het bereiden van de recepten, dit gebeurt op een leuke maar zeker geen kinderachtige manier. Er wordt veel uitgelegd en achtergrondinformatie gegeven waar je iets mee kunt bij het maken van alle baksels die nog gaan komen.  

Er staat bij de recepten heel duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het baksel is, hoelang de voorbereidingstijd is en daarbij ook de bereidingstijd zelf. Daarnaast staat er vermeld welke bakvorm of cakevormpjes je nodig hebt, dit staat in een andere kleur weergegeven waardoor je direct weet waar je naar moet kijken als je deze informatie zoekt. Er wordt per onderdeel uitgesplist wat je qua ingrediënten nodig hebt, dit is erg handig want dan weet je direct wat je erbij moet pakken voor bijvoorbeeld het deeg en voor de garnering. Het is een duidelijk kookboek met een fijn lettertype, je kunt hierdoor goed alle stappen volgen.  

Er is een goede afwisseling van recepten, zo zijn er recepten die een lange voorbereidingstijd hebben maar ook voldoende baksels die sneller klaar zijn. Ook qua ingrediënten is er veel afwisseling mogelijk, van spekkoek tot chocolade zoals een brownie en zelfs een combinatie van deze 2. Er staat daarnaast ook nog een heel eetbaar bloemenveld in het boek, dit is erg origineel en alleen voor het oog al een verrukkelijk plaatje. Dit kan je gebruiken als een food-art geschenk, het zijn zoete snacks die allemaal verschillende vormen, kleuren, texturen en smaken hebben. De baksels door het gehele boek heen zijn echt kleine kunstwerkjes.  

De foto's van de gerechten in Manis zijn prachtig, deze zijn steeds op verschillende manieren gemaakt, de ene keer is een gerecht van dichtbij gefotografeerd en de andere keer is de foto juist van veraf of van bovenaf gemaakt. Dit zorgt voor een speels effect en bezorgt je elke keer weer een verrassing als je de pagina omslaat. Er is veel aandacht besteed aan de afwerking van de gerechten, dit is te zien aan de poedersuiker of chocoladestrepen waarmee de cake of koekjes gegarneerd zijn. Alles is tot in de puntjes verzorgd.  

Voordat elk recept begint, heeft Francis een verhaaltje geschreven waarin zij meer vertelt over het gerecht of een tip geeft over de bereiding. De meeste ingrediënten zijn in de supermarkt te verkrijgen, af en toe heb je bijvoorbeeld tapiocameel of pandanaroma nodig, hier moet je wel even voor langs de toko.  

Hot cross buns, Paasbroodjes met pandan.   

Pasen is al even voorbij maar dit brood zag er zo aantrekkelijk uit dat het niet uitmaakt welke tijd van het jaar het is. Dit kan je ieder moment maken en trekt alle aandacht als dit tussen gerechten op tafel staat. De bereiding kost even tijd omdat het deeg moet rijzen, maar de andere handelingen zijn zo gedaan. Het deeg werd na het volgen van alle stappen minder soepel dan ik had verwacht. Daarnaast zag het deegpapje dat op de broodjes moet er niet zo uit als op de foto. De smaak is bijzonder, je proeft de blanke rozijnen goed in de broodjes, maar het geheel is niet te zoet. Alles is goed in balans en de roomboter maakt het helemaal af. Dit broodje komt zeker nog een keer op tafel.  

Batik cake  

Naast een hartig/zoet gerecht wilde ik ook een 'echt' baksel proberen, de batik cake. Het uiterlijk van deze cake is zo mooi, dat hier gelijk mijn nieuwsgierigheid door was gewekt. In de cake moet ovalette, dit was niet te krijgen in de winkels die ik heb bezocht. Gelukkig geeft Francis ook een alternatief wanneer je dit niet kunt vinden. Met het gebruiken van het alternatief gebeurde wat Francis al voorspelde in het boek. De cake is helaas niet zo luchtig en sponsachtig. Hij was wat vast en de volgende keer ga ik toch de ovalette gebruiken. Met de smaak was echter niets mis. Ook het uithangen van de cake op het rek gaf niet het effect dat de bedoeling was. Het uiterlijk van de cake viel ook niet tegen! Het is een leuke cake om te maken, na het mengen van alle ingrediënten begint het allerleukste werkje, het in de vorm gieten van de twee mengsels en hierna het maken van de bloemen. Je mag helemaal los gaan met het maken van de bloemen op de cake. Dit is erg leuk om te doen. 

Het kookboek Manis van Francis Kuijk krijgt 5 hartjes. Het is een zeer compleet en zorgvuldig samengesteld kookboek, de recepten zijn duidelijk en gemakkelijk in het gebruik. Wanneer je zin hebt om eens iets anders dan een oerhollandse appeltaart te bakken, is dit zeker een boek dat je uit de kast kunt pakken. Het zijn recepten zonder moeilijke handelingen, maar toch vind je uitdagingen in het kookboek. Door de prachtige foto's in het boek kan je de verleiding vast niet weerstaan om een baksel te gaan maken

Recensie: Manis - Francis Kuijk

Manis

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wie aan Francis Kuijk denkt, denkt aan de Indische keuken of aan 'Heel Holland Bakt'. 'Manis' verenigt beide en is het ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen. Na 'Basisboek Indonesisch' en 'Bersama' dompelt Francis je onder in feestelijke taarten, koek en cakejes, snoepwaar, snacks en desserts.

    Naast de overbekende spekkoek, die uiteraard ook in 'Manis' (in drie smaakvarianten) niet mag ontbreken, biedt de Indische keuken zoveel meer aan zoete zaligheden en lekkere snacks. Maak 'winko babat', een koek van kleefrijstmeel met een knapperige bovenkant en een zachte onderkant of pandanzoenen. Serveer 'pai susu', overheerlijke custardtaartjes met gecondenseerde melk of trakteer je gasten op een 'bika ambon-cheesecake'.

    Stap voor stap legt Francis je de technieken uit en geeft goede informatie over specifieke ingrediënten en apparatuur. Met 'Manis' heb je een bijzonder bakboek in handen en schotel je jezelf, je vrienden en familie bijzondere taarten, koekjes, cakes en snacks voor.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Leven en laten leven

  • Het intro van PLL gaat veranderen!

  • Disneyfiguren in een creepy jasje

Zoek in artikelen