• onze waardering

Nice girls don't get rich - Lois P. Frankel RECENSIE

Recensie:Nice girls don't get rich - Lois P. Frankel

Na Nice girls don't get the corner office en Nice girls don't speak up, komt Lois P. Frankel met haar boek Nice girls don't get richNice girls don't get rich kun je het beste omschrijven als een spoedcursus vol tips om je financieel weerbaar te maken. Een coachingsboek waarin Lois P. Frankel zich richt tot het vrouwelijk geslacht: neem het heft in eigen handen en zorg ervoor dat je rijk wordt. 

Rijk zijn betekent niet dat je vermogen hebt. Het betekent vooral dat je genoeg geld hebt om het leven te leiden dat je wilt leiden zonder zorgen. 

Wacht niet tot het te laat is, maar kom op tijd in actie. Later lijkt nog heel ver weg, maar hoe fijn zou het zijn als je als vrouw financieel onafhankelijk wordt/ blijft en je pensioen prima geregeld is? 'Failure is not an option!'

Hoe is het boek opgebouwd? Lois P. Frankel begint met de constatering dat er meestal van uitgegaan wordt dat de man het geld verdient en dat de vrouw werkt, maar ook de zorgtaken (kinderen) op zich neemt. Ook opvoeding is vaak rolbevestigend: dochters, kies een beroep waarmee je de zorg voor je kinderen goed kunt combineren en zonen, ga voor de duurbetaalde banen. Vrouwen, in tegenstelling tot mannen, werken vaak parttime. Er zijn ook grote verschillen tussen mannen en vrouwen in hoe ze omgaan met geld. Vrouwen spelen meestal niet voor de winst en willen het gezellig houden, terwijl mannen een competitiedrang hebben in relatie tot geld en investeren.

Vervolgens volgt er een lijst met 42 stellingen: een zelfassessment. Deze is bedoeld om erachter te komen wat jou als vrouw ervan weerhoudt om rijk, financieel afhankelijk te kunnen worden. Misschien doe je al veel dingen goed, maar via dit assessment kun je zien waar je nog aan kunt werken.

In de hoofdstukken die volgen geeft Lois P. Frankel een grote opsomming aan valkuilen en per valkuil noemt ze een aantal concrete coachingstips. 'Ervoor kiezen om financieel analfabeet te blijven' is bijvoorbeeld een valkuil. Zorg ervoor dat je je inleest in de financiële bladen, zorg ervoor dat je verstand krijgt van beleggen, geeft de schrijfster als tips. Een financiële basiskennis hebben is belangrijk. Vrouwen kunnen ook heel impulsief hun geld uitgeven. Haal bijvoorbeeld eens voor een week cash in huis en doe niets met de pin, is dan het advies.

Aan het einde van het boek staat nog een concreet actieplan: een leeg overzicht waar je als lezer aangemoedigd wordt om meteen te starten. Wat ga ik doen om rijk te worden? Wanneer begin ik en wie of wat kan me helpen? Wacht niet tot morgen, maar begin vandaag!

De schrijfstijl van Lois P. Frankel is vlot. Het boek leest fijn weg. De opbouw is ook erg helder. Korte hoofdstukken met een duidelijke opbouw.

Nice girls don't get rich wordt gepromoot als coachingsboek om financieel onafhankelijk te worden met concrete tips. Het klopt dat er veel concrete tips in staan (beleggen, gebruik maken van studievergoedingen en trainingsmogelijkheden, etc.), maar er staan ook wel een aantal clichés tussen (shop niet uit schuldgevoel, kom voor jezelf op tijdens een scheiding, etc).

Al met al is het wel eens goed om alle valkuilen op een rijtje te zien. Ook al zijn sommige tips open deuren, toch is het fijn om alles eens achter elkaar te lezen en je weer even bewust te worden van wat je goed en minder goed doet. Dat kan voor niemand kwaad. Wat dat betreft is Nice girls don't get rich een aanrader voor alle vrouwen. Het is nu eenmaal zo dat er grote verschillen zijn tussen (de aanpak van) mannen en vrouwen en het is niet verkeerd om als vrouw eens kritisch naar jezelf te kijken: hoe word ik in mijn omgang met geld iets mannelijker, hoe word ik rijk?

Recensie:Nice girls don't get rich - Lois P. Frankel

Nice girls don't get rich

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zonder dat je je ervan bewust bent verhinderen patronen die je als nice girl hebt geleerd je nu om de sterke onafhankelijke vrouw te worden die je in je hebt.
   

  Het nieuwe boek van de auteur van dé carrièrebestseller Nice girls don’t get the corner office

  Als je geen waardevolle bezittingen hebt, je geld niet investeert en laat verstoffen op een spaarrekening, of als je nooit onderhandelt over je salaris, dan is de kans groot dat je (nog) niet rijk bent. Zonder dat je je ervan bewust bent verhinderen patronen die je als nice girl hebt geleerd je nu om de sterke onafhankelijke vrouw te worden die je in je hebt.

  Met hetzelfde openhartige advies dat Nice girls don’t get the corner office tot een bestseller maakte, leert Lois P. Frankel via 75 financiële adviezen vrouwen te laten krijgen wat ze verdienen. Dit handboek focust zich dus vooral op je financiën en is het resultaat van meer dan vijfentwintig jaar praktijkervaring. Lees over fouten die vrouwen maken bij het beheer van hun geld, krijg suggesties om grip te krijgen op je eigen financiën en leer over het benutten van al je (financiële) talenten.

  In de pers

  ‘De lessen uit Nice girls don’t get the corner office zijn onverminderd relevant.’ Eva Jinek

  ‘Lieve meisjes komen niet ver. Stop dus met ploeteren, met aardig en behulpzaam zijn. En hou eens op je zo vaak te verontschuldigen. En nooit huilen op je werk. Maar daar is met dit handboek straks ook geen enkele reden meer voor.’ Trouw

  ‘Je mening geven tijdens een vergadering. Om loonsverhoging vragen. Vrouwen vinden dat vaak moeilijk, want we “horen” toch te pleasen? Helemaal niet! Lois Frankel vertelt hoe het wel moet.’ Margriet

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 90's Disney Channel-series die je misschien vergeten bent

 • Deze acteurs worden vaak samen gecast

 • Onze aanraders voor Netflix in juli

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Een heel gewoon leven van Imogen Crimp

 • Hocus Pocus 2 trailer onthuld!

Gerelateerde artikelen

 • Het land van belofte

 • De zin van het leven - Fokke Obbema

 • Recensie: Ver van de boom

Zoek in artikelen