- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- De chocoladevilla - Maria Nikolai

Recensie: De chocoladevilla - Maria Nikolai
Chocolade maken zit in de genen van Judith Rothmann, dochter van een chocoladefabrikant in Stuttgart. Ze woont anno 1903 in een prachtige villa in de luxe buitenwijk Degerloch en heeft alles wat haar hartje begeert. Bijna alles dan, want haar moeder laat vanuit Italië weinig van zich horen, de man wie ze ambieert ziet haar nauwelijks staan en verdwijnt vervolgens, haar tweelingbroetjes zetten de boel op stelten en haar vader luistert maar zelden naar haar wijze adviezen voor de fabriek. Wanneer haar vader ook nog een huwelijksverbond voor haar sluit met de verschrikkelijke zoon van een bankier, zodat met dat geld de fabriek gered kan worden, is het voor Judith genoeg geweest. Wanneer ze Victor Rheinberger leert kennen in de fabriek, ervaart ze pas wat échte verliefdheid is. Judith zal moeten kiezen tussen de liefde of haar passie en familiebedrijf.
De chocoladevilla is het eerste deel van een nieuwe trilogie, dat zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. Deze historische roman weerspiegelt een bevoorrecht leven in een tijd dat het voor vele families niet gemakkelijk was. Zelfs de succesvolle zakenmannen zien hun kapitaal in rook opgaan als ze in deze revolutionaire tijd niet de juiste stappen nemen en investeren in vernieuwing en machines. Datzelfde geldt ook voor de familie van Judith. Ze staan voor moeilijke keuzes, maar ten alle tijden moet de schijn opgehouden worden dat er geen vuiltje aan de lucht is. Intussen klinkt ook vanuit werknemers en bedienden steeds meer de roep om betere erkenning, loon en vrije tijd.
Auteur Maria Nikolai weet in De chocoladevilla die twee kanten van de samenleving op een mooie wijze een stem te geven. Op Downton Abbey-achtige wijze haken de beide verhaallijnen in elkaar, wat de dynamiek ten goede komt. Ondanks dat het overduidelijk een roman betreft, weet ze het verhaal in een goede historische context te plaatsen en de problematiek van weleer weer te geven. Ook de komst van meer vrouwelijke werknemers in fabrieken maakt al duidelijk dat er veranderingen aanstaande zijn, dat in de aankomende Eerste Wereldoorlog steeds belangrijker zal worden, en waarbij vrouwen niet alleen maar gezien worden als geschikte huwelijkskandidaten en enkel voor het huishouden moeten zorgen en gebonden zijn aan etiquette, maar ook kunnen werken, een stem hebben en een gelijkwaardige relatie met hun partner kunnen onderhouden.
Het hoofdpersonage Judith vertolkt in De chocoladevilla deze rol geloofwaardig en de ontwikkeling die zij doormaakt van onwetend bevoorrecht meisje tot zelfstandige vrouw met een stem is bewonderenswaardig. Nikolai heeft met veel zorg de karakters ontwikkeld en een plek gegeven. De een komt daarbij wat beter uit de verf dan de ander. Zo moet ook de moeder van Judith een toonbeeld zijn van zelfstandigheid en het opkomen voor zichzelf, maar de uitwerking hiervan is wat vlak en de perspectiefwisselingen naar haar personage rukken de lezers uit het verhaal waar het gevoelswaardig écht om gaat, die van Judith, haar vader, Victor en zelfs Max. Daartegenover weet Nikolai het verhaal op een goede manier te ontwikkelen en dat doet zij op een gestaag tempo, maar vooral ook met beleid en passie. In haar schrijfwijze zijn de door Nikolai beschreven conversaties helaas wat voorgekauwd en daardoor enigszins sullig en minder vlot. Desondanks is De chocoladevilla een mooi begin van een nieuwe historische saga.
Recensie: De chocoladevilla - Maria Nikolai
Chocoladevilla 1 - De chocoladevilla
-
Auteur:
Maria Nikolai -
Verschenen:
14 februari 2022 -
Uitgave:
ISBN 9789022594162
Uitgever Boekerij
448 pagina's -
Uitgever:
Boekerij -
Genres:
Historische romans, Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Stuttgart, 1903. Als dochter van een chocoladefabrikant leidt Judith Rothmann een bevoorrecht leven in de luxe villawijk Degerloch. Je zou kunnen zeggen dat ze alles heeft wat haar hartje begeert. Chocolade maken zit in haar genen: Judith brengt elke vrije minuut door in de fabriek van haar vader om recepten te ontwikkelen voor nieuwe lekkernijen. Ooit zal zij het familiebedrijf overnemen. Althans, dat was wat ze altijd dacht. Maar deze perfecte façade is bedrieglijk.
Haar vader blijkt andere plannen te hebben; hij heeft een geschikte huwelijkskandidaat voor haar op het oog – een man bij wie ze nooit iets tekort zou komen, maar van wie ze nooit zou kunnen houden. Dan kruist de charismatische Victor Rheinberger, die een nieuw leven wil opbouwen in Stuttgart, onverwacht haar pad. Werken voor het familiebedrijf betekent een leven zonder Victor. Kiest Judith voor haar dromen of voor de liefde?
Toegevoegd door:
Nieuwste artikelen
-
13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen
-
11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen
-
Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice
-
Onze aanraders voor Netflix in juni
-
21 Engelse boeken gebaseerd op een sprookje
Gerelateerde artikelen
-
Glitter en champagne bij de boekpresentatie van Social Creature in Londen
-
Recensie: De Dysasters
-
Bloed - Holly Black