• onze waardering

Skandar en de eenhoorndief - A.F. Steadman RECENSIE

Recensie: Skandar en de eenhoorndief - A.F. Steadman

Skandar, een dertienjarige jongen, wil graag eenhoornrijder worden. Zijn zus, Kenna, is een jaar ouder en is onlangs gezakt voor haar ruiterexamen. Omdat zijn zus gezakt is voor het examen en zijn familie geldproblemen heeft, is het Skandars droom om een eenhoornrijder te worden en mee te doen aan het grote ruiterexamen: een raceparcours op een eenhoorn, uitgevoerd in de lucht. Het parcours draait om uithoudingsvermogen en allerlei luchtgevechtstechnieken. Wanneer Skandar de race zou winnen, kan hij het Eiland en het Vasteland beschermen en wordt hij aanzien als een held! Maar net op dat moment, daagt er plots een vijand op die de wereld voorgoed kan kapotmaken...

Skandar en de eenhoorndief is de debuutroman van A.F. Steadman. Het is het eerste boek in een reeks van vijf delen. Het boek heeft een aantrekkelijke cover: gevleugelde eenhoorns die door de lucht vliegen, omgeven door magische lichtflitsen en een titel die met gouden letters op de kaft prijkt. Let vooral op de letter 'K' waarvan één beentje in de vorm van een puntige hoorn werd afgebeeld.

A.F. Steadman maakt een krachtige start. Ze heeft een gedetailleerde schrijfstijl en kan poëtisch klinkende zinnen uit haar pen toveren: "Zwarte rook wervelde om hen heen als het oog van een duistere orkaan". Als lezer kan je de grens tussen mythe en werkelijkheid duidelijk opmerken in Skandar en de eenhoorndief: je krijgt info over de familie van Skandar waarbij de band van Skandar met z'n zus Kenna  mooi uitgewerkt is en veel aandacht krijgt. Zijn vader worstelt met depressies en zijn moeder is weg. Skandar mist haar enorm. Gaandeweg het verhaal ontdekt Skandar meer over zijn moeder, maar hoe meer hij ontdekt, hoe meer hij hiermee worstelt. Bovendien is Skandar anders dan de anderen. De vriendschappen en ruzies die ontstaan op de ruiterschool, zijn daarnaast boeiend om te ontdekken. 

Anderzijds heb je de eenhoorn van Skandar, Schelmengeluk, een personage dat mooi uitgewerkt werd. Hij heeft een sterke wil en heeft z'n eigen ideeën en explosieve uitbarstingen die regelmatig tot uiting komen. De wilde bloeddorstige eenhoorns die in Skandar en de eenhoorndief voorkomen, zijn zeker origineel bedacht door A.F. Steadman. 

Naarmate je door het boek vordert, het is tenslotte een dik boek van een vierhonderdtal pagina's, is het niet altijd even makkelijk om je aandacht erbij te houden. De actie, het avontuur en de verschillende personages komen op je af. Er is eveneens een verschil in schrijfstijl, in het begin van het boek werd er duidelijk extra aandacht besteed aan de woorden en zinnen die een poëtische ondertoon hadden en die je als lezer wel kan appreciëren. Naarmate je verder vordert in het verhaal, komt er veel op je af en wordt er minder aandacht aan de welklinkende zinnen besteed.

Toch zitten er heel wat elementen in Skandar en de eenhoorndief die beslist de moeite zijn zoals de magische versus de bloeddorstige eenhoorns, de boomhutverblijven, de vriendschappen die ontstaan, het avontuur, de vier elementen, de uitwerking van de vijand (De Wever), het Vuurfeest en het trainingstoernooi, ...

Skandar en de eenhoorndief is een boek vol avontuur, magie en epische luchtgevechten waarbij eenhoorns centraal staan. Een boek voor fantasyliefhebbers vanaf 12 jaar.

Recensie: Skandar en de eenhoorndief - A.F. Steadman

Skandar en de eenhoorndief

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Laat je meevoeren naar een wereld vol helden en eenhoorns… zoals je ze nog nooit hebt gezien.

    Skandar Smith droomt er al zijn hele leven van om een eenhoornrijder te worden. Om een van die geluksvogels te zijn die een eenhoorn uit het ei mogen laten kruipen. Om er een onbreekbare band mee te krijgen, om samen te trainen en de ultieme race te winnen. Om een held te zijn.
    Maar net op het moment dat Skandars droom lijkt uit te komen, doemt er een gevaar op dat groter is dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Een duistere, kwaadaardige vijand heeft de sterkste eenhoorn van het Eiland gestolen. En terwijl het onheil steeds dichterbij sluipt, ontdekt Skandar een geheim dat de wereld zoals hij die kent voorgoed kan wegvagen.

    Een razend spannend avontuur voor de liefhebbers van Percy Jackson en Harry Potter, vertaald door Maria Postema.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Has#tag

  • Hoe je thuis de wereld kunt redden - Tara Shine

  • Bloedlijn - Machteld van Zalingen

Zoek in artikelen