• onze waardering

Hoe Tarzan de Tour de France won - Guus Luijters RECENSIE

Recensie: Hoe Tarzan de Tour de France won - Guus Luijters

Als een boek Hoe Tarzan de Tour de France won heet dan is het voor de hand liggend dat het over wielrennen gaat. Toch waaiert Guus Luijters veel breder uit in zijn vermakelijke roman over een jongen, Tom, in de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Hij verplaatst je naar de mores van die tijd, nog maar ruim een halve eeuw geleden, maar voor de jeugd van nu komt het wellicht zo over alsof ze in een andere wereld verzeild zijn geraakt. Luijters plaatst je in een gezin in een tijd dat de douche moest worden uitgevonden en kinderen eens per week op zaterdag in de teil werden gestopt.

Op weg naar de pubertijd met de onaangetaste onschuld stellen kinderen vragen die ouderen in verlegenheid brengen. Opvoeden was toen een kunst die de massa beter verstond dan de huidige generatie van ouders. Niet zo verwonderlijk toch want het leven was een stuk minder ingewikkeld zonder mobieltje en computer. De tijd waarin je uren zat te zwoegen om tafels uit je hoofd te leren, met een accent op schoonschrift. De tijd waarin je sigarenbandjes verzamelde en verslagen via de radio de fantasie prikkelden, die later door de beeldbuis in steriele beleving smoorde.

De tijd dat je de voetbaluitslagen van een bord achter de ruit van een redactiekantoor moest plukken, waarin het leven van een kind op de basisschool die toen nog gewoon lagere school heette, zich voor een groot deel op straat afspeelde.

Tom krijgt de hang naar het sportieve mee van een oom die er zelf als hockeyer best iets van kon, maar met een hang naar de bezetter minachting oogstte, iets wat het waarom bij een kind oproept. Een verhaal met een grote dosis humor die bladzijde na bladzijde een brede lach op je gezicht tovert.

De vereenzelviging met een beroemde sporter, een idool die in je huid kruipt. Voor Tom is dat de volksjongen Hein alias Tarzan van Breenen. Voor de ouderen onder ons het genot van herkenning. De verbazing achteraf hoe snel en intens zich veranderingen hebben voltrokken. Voor de jeugd iets onwezenlijks: de beloning met een dropveter voor een prestatie waar nu een nieuwe fiets de ondergrens vormt. Hoe Tarzan de Tour de France won is luchtig en leerzaam.

Recensie: Hoe Tarzan de Tour de France won - Guus Luijters

Hoe Tarzan de Tour de France won

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Guus Luijters geeft ook de lezer weer zijn eigen jeugd cadeau.' Het Parool

  Amsterdam, jaren vijftig. Als Tom niet zit te fantaseren over het geheimzinnige huis aan de overkant van de straat, plakt hij uitgeknipte foto's van wielrenners in zijn schrift. Maar het liefst volgt hij wielerwedstrijden op de radio. Zijn favoriet is Hein van Breenen, die Tarzan wordt genoemd omdat hij zichzelf spectaculair wist te behoeden voor een val door zich aan een boomtak vast te grijpen. Tarzan was een gewone jongen die het geschopt heeft tot de Tour: een held.
  Wanneer zijn vader een heuse Buick aanschaft, vertrekt Tom met zijn ouders naar Zuid-Frankrijk om de renners van de Tour de France in het echt te bekijken. Maar die reis verloopt heel anders dan hij zich had voorgesteld...
  Hoe Tarzan de Tour de France won is een geestige en ontroerende roman over jongensdromen en wielerhelden, en de kleine gebeurtenissen die een leven bepalen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Zwarte weduwe

 • Recensie: De Grote Verboden Zolder

 • Young adult top 6: maart 2022

Zoek in artikelen