• onze waardering

Magdalena's droom - Paula Stern RECENSIE

Recensie: Magdalena's droom - Paula Stern

Corinne heeft het goed voor elkaar met haar gezinnetje en goedlopende bedrijf, maar nieuwe problemen dreigen dat geluk in de weg te staan. Kan ze haar bedrijf redden?
In het verleden is Eberhards bedrijf hard aan het groeien, maar ook dat brengt moeilijkheden met zich mee. Bovendien raakt zijn vrouw Magdalena maar niet zwanger.

Magdalena’s droom is het derde deel in de koffietrilogie geschreven door Paula Stern. Opnieuw spelen kleindochter Corinne (heden) en grootvader Eberhard (verleden) de hoofdrol. De proloog begint bij de trouwerij van Corinne en haar vriend Noah, maar daarna springt het verhaal twee jaar vooruit. Corinne en Noah hebben inmiddels een dochtertje, en Corinne heeft een goedlopend bedrijf en een stichting waar ze veel goeds mee wil doen. Hoewel dat allemaal heel positief is, krijgt ze al gauw met behoorlijk wat tegenslag te maken. Het ene na het andere probleem dient zich aan. En ook voor Eberhard is het niet makkelijk. De problemen die ze beiden het hoofd moeten bieden, zorgen voor een zekere spanning in het verhaal omdat er genoeg gebeurd. Maar al die zorgen lijken na een goede opbouw wel vrij makkelijk opgelost te worden. Dat zorgt er voor dat Magdalena’s droom een fijne feelgood sfeer heeft, maar dat het soms voelt alsof er wat diepgang mist.

Dat feelgood-gevoel is ook verweven in de rest van het verhaal. De karakters van de personages en de manier waarop zij op elkaar reageren is grotendeels erg positief en dat zorgt voor ontspannen momentjes die de lezer de mogelijkheid geven om de personages beter te leren kennen. Paula Stern weet hierdoor een prettige sfeer te creëren. Wel zijn de personages vrij makkelijk in te delen in ‘’goed’’ en ‘’slecht’’ en is niet elk personage even uitgebreid uitgewerkt. Daardoor blijven sommige personages vlak, al is dat niet persé heel storend omdat ze wel hun rol in het verhaal vervullen.

Fijn is dat ook in dit deel de personages en plaatsen voorin het boek opgesomd zijn, zodat je makkelijk even terug kan bladeren wie wat waar is. Ook zijn er een paar korte herinneringspunten in het verhaal verwerkt zodat het boek prima te lezen is als je niet meer helemaal precies weet hoe de eerste twee delen gingen. En natuurlijk speelt ook in Magdalena’s droom koffie een belangrijke rol. Het brandproces blijft een fascinerend proces en ook de wederopbouw na de tweede wereldoorlog is een interessant onderwerp.

Magdalena’s droom van Paula Stern is net als de voorgaande delen een erg toegankelijk boek dat prettig leest. Het verhaal mist soms wat diepgang, wat de puntjes op de i had kunnen zetten. Maar het boek lijkt ook gewoon niet bedoeld te zijn als zware kost en het slaagt prima als feelgood roman. Magdalena’s droom is dan ook een aanrader voor lezers die een fijn boek zoeken dat niet te zwaar is. Ik geef dit boek ruim 3 hartjes.

Recensie: Magdalena's droom - Paula Stern

De Koffietrilogie 3 - Magdalena's droom

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is Eberhard Ahrensberg gelukt na de oorlog: samen met zijn gezin is hij van het kleine stadje Euweiler naar Aken verhuisd om zijn koffiebedrijf verder uit te breiden. Maar steeds weer doen zich moeilijkheden voor die hem voor grote uitdagingen stellen. Ondertussen heeft zijn vrouw Magdalena eigenlijk maar één droom: moeder worden.

  Decennia later is kleindochter Corinne Ahrensberg gelukkig getrouwd met Noah, met wie ze samen een dochter heeft gekregen, Mia. Haar koffiebranderij heeft een vaste klantenkring en Corinne houdt van haar werk. Maar als ze een verkeerde bezorging binnenkrijgt, lijkt dat nog maar het begin van een berg problemen... Lukt het haar om net als haar opa Eberhard het familiebedrijf te redden?

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Yoga Girl 7: Verlicht verlangen – Audrey Carlan

 • Eerste beelden van het laatste seizoen van The Good Place

 • Sinterklaas trakteert op gesigneerde Fallen cadeauboxen! {afgelopen}

Zoek in artikelen