• onze waardering

Anomalie - Hervé Le Tellier RECENSIE

Recensie: Anomalie - Hervé Le Tellier

Denk jij wel eens na over het waarom van een besluit nemen? Heb je volledig eigen wil of is er iemand van buitenaf die je aanstuurt? In Anomalie van Hervé le Tellier worden alle mogelijke opties hiervan bekeken. Een interessante kijk op het leven, die je even laat nadenken over alles wat je doet. 

Wanneer er een vliegtuig wil landen, wat al eens geland is staan wetenschappers voor een groot raadsel. Precies hetzelfde vliegtuig, precies dezelfde passagiers, maar dan 100 dagen later. Het DNA matcht, de camerabeelden zijn hetzelfde, het is een exacte kopie. Het is de vraag in welk vliegtuig de originele en in welke de kopie van de passagiers zit. Nog belangrijker; kan een mens zomaar, uit niets ontstaan? 

In Anomalie laat Hervé le Tellier je eerst kennismaken met vele verschillende passagiers uit het vliegtuig. De eerste helft van het boek bestaat uit korte hoofdstukken die steeds op een ander personage inzoomen. Erg gevarieerd, ieder op een eigen manier interessant. Wat het lastig maakt is dat je niet in het verhaal komt, doordat deze korte hoofdstukken niets met elkaar te maken lijken te hebben. Het boek grijpt je op dit moment nog niet. De samenhang is niet duidelijk en zodra je net een personage hebt leren kennen is het hoofdstuk voorbij en krijg je een totaal nieuw personage voorgeschoteld. 

Wanneer je doorzet merk je dat er vanaf de helft van het boek duidelijkheid komt. Het zijn allemaal passagiers uit dit vliegtuig. Op het moment dat ze allemaal opgesloten zitten in een hal en steeds een ander aan het woord is blijkt de achtergrondinformatie over de personages toch nuttig. Vanaf dat moment wordt het boek interessant. De wetenschappers komen aan het woord en de zoektocht in deze vreemde situatie zet je aan het denken. Het boek wisselt later nog steeds van vertelperspectief, maar inmiddels is het duidelijk met wie je te maken hebt. 

Wat als storend ervaren kan worden zijn de vele fouten in de vertaling. Variërend van ontbrekende letters en woorden tot grammaticale fouten en verschrijvingen. Een boek wat zo veel aanzien heeft in zijn eigen taal, zou een betere vertaling verdienen. De fouten halen je gedachten uit het verhaal, terwijl het verhaal (vanaf de helft) je echt wel in zijn greep heeft. 

Als jij een doorzetter bent en door de start heen kan komen met het geheel in je achterhoofd, dan is dit een boek voor jou. Het is even bikkelen, maar daar word je later voor beloond. Een interessante theorie over de eigen wil en het ontstaan van de mens.

Recensie: Anomalie - Hervé Le Tellier

Anomalie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de prijswinnende literaire roman Anomalie van Hervé le Tellier beginnen de problemen wanneer een vliegtuig in een grote storm terechtkomt. Dé pageturner voor de fans van Christopher Nolan.
   

  De internationale bestseller Anomalie van Hervé Le Tellier is een pageturner en overrompelende leeservaring ineen voor de fans van Tenet, Manifest en The Matrix. Winnaar van de Prix Goncourt 2020, door Trouw uitgeroepen tot Beste Roman 2021 en genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2022.

  Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een monsterstorm terecht. Aan boord bevinden zich onder anderen de architect André en zijn minnares Lucie, de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse afropopzanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel en een Amerikaanse actrice. Het vliegtuig landt veilig op JFK, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York… Terwijl de passagiers van de eerste vlucht door zijn gegaan met hun leven, worden ze nu allemaal geconfronteerd met zichzelf.

  Allesomvattend, wervelend, spannend en filosofisch: Anomalie is zo’n zeldzaam verhaal dat de lezer grijpt, niet meer loslaat en nog heel lang laat nadenken over de werkelijkheid om zich heen. Een onvergetelijke leeservaring voor iedereen die het aandurft totaal weggeblazen te worden en de wereld voor altijd met andere ogen te zien…

   

  **** 'Sciencefiction, thriller, lovestory en psychologische roman ineen.' ‒ NRC

  'Een bijzondere, speelse en meeslepende toekomstroman waar het schrijfplezier van afdruipt.' - Trouw

  'Een virtuoze roman.' – de Volkskrant

  'Verveelt geen seconde.' – De Morgen

  'Verrassend en ingenieus.' – HUMO

  'Een pageturner die flirt met het thrillergenre én sciencefiction, met zeer efficiënt opgebouwde spanning.' ‒ Le Monde

  'Ongebreideld schrijfplezier.' ‒ Het Parool

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Never have I ever seizoen 2

 • Recensie: Neverworld wake

 • Een Eed zo Duivels - Brigid Kemmerer

Zoek in artikelen