• onze waardering

Het geslacht Kleinveld - Clemens Wisse RECENSIE

Clemens Wisse schrijft met Het geslacht Kleinveld een boerenroman die zich afspeelt rond het jaar 1900 in Nederland.  

De grote hoeve Lommedijk is al vele generaties lang in het bezit van de familie Kleinveld. Ze zijn een belangrijke en gerespecteerde familie in hun boerendorp. Enige zoon Egbert mag, zoals vele rijke boerenzonen en -dochters niet trouwen met een vrouw naar zijn keuze, maar met een boerendochter van een andere rijke hoeve, die zijn vader voor hem heeft uitgezocht. En Egbert doet later hetzelfde bij zijn zoon Karel, hij zoekt ook een gepaste vrouw voor hem uit. Maar Karel is het daar niet mee eens, hij heeft zijn oog laten vallen op een meisje zonder boerenervaring. Zal de liefde het winnen en blijft de hoeve familiebezit? 

Clemens Wisse schreef al vele boerenromans waarin zijn liefde voor het ongecompliceerde boerenleven van het begin van de 20ste eeuw tot uiting komt. In Het geslacht Kleinveld gaat hij nog verder terug in de tijd, naar het jaar 1900, waardoor meteen ook alle modernisme uit zijn roman verdwijnt. 

Voor de hedendaagse lezer kunnen het taalgebruik en de vertelstijl nogal oubollig overkomen, maar het is dan natuurlijk ook een onderwerp dat zich daartoe leent. Je moet daardoor wel even wennen als je het boek begint te lezen, soms heb je het gevoel dat dit boek zelf ook in 1900 werd geschreven.

Het is wel interessant om lezen dat het er vroeger bij de welgestelde boerenfamilies zo aan toe ging, blijkbaar hechtten zij heel veel belang aan traditie en vonden ze ook aanzien en geld heel belangrijk. Een zoon van een rijke boer mocht zich niet verloven met een bakkersdochter of een eenvoudige meid. Vaak werden die jongelui daardoor voor moeilijke beslissingen geplaatst, waarbij ze moesten kiezen tussen het volgen van de traditie of van hun hart.
Opmerkelijk is ook dat in een land als Nederland, waar zwemdiploma's heel belangrijk zijn, het vroeger als onzedig werd beschouwd om te zwemmen, in de dorpen was er dan ook niemand die dat leerde, met soms dramatische gevolgen. 

In het boek merk je wel een evolutie in de personages naarmate we over gaan naar de volgende generatie, zij durven de denkwijze van hun ouders al eens in vraag te stellen. Bovendien gaan sommigen studeren en komen ze allemaal al wat vaker in de nabijgelegen steden waar ze ontdekken dat de mensen er al veel moderner denken. 

Het geslacht Kleinveld is met zijn 222 pagina's een boek dat je even tussendoor leest en dat je wat geschiedenis bijbrengt van het leven in de Nederlandse boerendorpen meer dan een eeuw geleden.

Het geslacht Kleinveld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De familie Kleinveld is al jaren eigenaar van de hoeve Lommedijk in het boerendorp Vastricht. Ze vormen een belangrijke boerenfamilie en streven er dan ook naar om goed te trouwen. Maar soms zegt het gevoel iets anders. Enige zoon Egbert wordt verliefd op de bakkersdochter, maar trouwt onder druk van zijn ouders met boerendochter Jaan. Uit dit huwelijk worden twee zoons geboren en de geschiedenis herhaalt zich. Kan de ware liefde op deze hoeve een plek vinden?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Ciao Bella - Linda van Rijn

 • Knuffelen met Dotties knuffeluiltjes

 • Nieuwe Star Wars film in de maak

Zoek in artikelen