• onze waardering

Ooit waren er wolven - Charlotte Mcconaghy RECENSIE

Recensie: Ooit waren er wolven - Charlotte Mcconaghy

Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy is het nieuwste boek van deze Australische auteur. Charlotte McConaghy is internationaal bekend geworden met de bestseller Migrations en ook Ooit waren er wolven is een roman die internationaal hoog op de ranglijsten staat. 

De Australische biologe Inti Flynn komt samen met haar tweelingzus Aggie naar de Schotse hooglanden als projectleider van een internationaal milieuproject voor verwildering van landschappen, door het introduceren van speciaal gefokte wolven, om zo weer een gezond ecosysteem op te bouwen en de verwoeste hooglanden te redden. De lokale bevolking, die leeft van de landbouw en veeteelt, zien de herintroductie van 14 gevaarlijke wolven helemaal niet zitten en men verzet zich heftig. Maar niet alleen de wolven moeten een nieuw bestaan opbouwen. Ook Inti moet veranderen en een nieuw leven voor zichzelf creeëren. Door haar opvoeding , gebroken jeugd en gebeurtenissen met haar zus Aggie is Inti het vertrouwen in mensen kwijt en is ze teruggetrokken en gesloten. Wanneer ze de wolven observeert en hun acties volgt om een plek op te eisen in het geheel, merkt ze langzaam maar zeker dat ook haar hoge muren beginnen af te brokkelen. En ze raakt nog dieper bij de lokale gemeenschap betrokken wanneer een van de boeren vermoord wordt en Inti uit angst dat haar wolven de schuld krijgen, een vergaande beslissing neemt. 

Charlotte McConaghy heeft met Ooit waren er wolven een heel complex boek geschreven. Het is niet alleen een verhaal over een milieuproject en natuurbescherming, een psychologische roman over een getroebleerde vrouw, of een moordmysterie. En ook niet alleen een liefdesverhaal. Het is een combinatie van al deze genres en dat maakt het verhaal van Ooit waren er wolven heel erg boeiend. Het verhaal pakt je vast en laat je niet meer los. Charlotte McConaghy schrijft vanuit de optiek van Inti en in het eerste hoofdstuk word je al gelijk voor een mysterie geplaatst, dat pas gaandeweg duidelijker wordt, wanneer je uit het verhaal begrijpt dat Inti een hypergevoelig persoon is. Ze lijdt aan een zeldzame aandoening genaamd spiegel-aanraking synesthesie. Ze voelt de pijn en emoties van mens en dier wanneer ze ziet wat er met hen gebeurt of gebeurd is. 

Door terugblikken en herinneringen van Inti leer je langzamerhand de zussen kennen en begrijp je het gedrag van Inti steeds beter. Je ziet dat waar Inti vroeger op Aggie kon steunen, dit nu niet meer kan en het is Inti die nu voor Aggie moet zorgen en alle lasten alleen moet dragen en haar vertrouwen in alles en iedereen verdwijnt. 

Haar vader en moeder leven niet samen, maar de tweeling wordt wel half de tijd bij moeder in Sydney en half de tijd bij vader in de wildernis opgevoed. Van hun vader krijgt Inti haar liefde voor natuur en milieubewustzijn mee, van haar moeder de harde levenslessen om haar sterker te maken. Door een ongeval raakt haar zus Aggie beschadigd en wanneer Aggie op latere leeftijd ook nog moet lijden onder een gewelddadige echtgenoot en verkeerde keuzes, trekt Aggie zich in zichzelf terug en is ze alleen nog af en toe geestelijk bereikbaar voor Inti in hun eigen gebarentaaltje. Al deze factoren dragen er toe bij dat Inti ook beschadigd is. Ze wil de pijn en de zorgen niet meer toelaten. Ze vertrouwt niemand, wil geen toenadering en geen vriendschap en trekt zich ook terug. Ze is een eenling en leeft afgezonderd, op gezelschap van haar zus na. Wanneer ze zich echter niet langer afzijdig kan houden omdat ze een oplossing moet zoeken voor alle problemen in haar privé-leven en in haar werk komt ze weer in een dilemma terecht: kan ze weer leren mensen te vertrouwen? 

De wolven en de lokale gemeenschap laten haar niet los en dan is er ook nog Duncan MacTavish de lokale politieman en haar buurman. Of ze nu wil of niet ze zal voor haar roedel, zowel wolven als naaste mensen, moeten zorgen als de sterke Alfa die ze noodgedwongen moet zijn. Ze moet de balans in haar eigen leven weer zien te vinden, net zoals de wolven en de dorpelingen ook een balans moeten vinden om naast elkaar te leven.  

Charlotte McConaghy heeft een heldere beeldende en levendige schrijfstijl, met sterkte personages en interessante diepgaande verhaallijnen, die langzaam maar zeker in elkaar grijpen en samenkomen tot een sterk plot. Het wordt nergens sentimenteel of zweverig, ondanks de verdieping en emoties die naar boven komen. Ooit waren er wolven blijft juist mysterieus, pakkend en spannend. 

Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy is een meeslepend prachtig verhaal over je openstellen, balans vinden en weer leren te leven. Een absolute aanrader en zeker 5 hartjes voor dit unieke boek.

Recensie: Ooit waren er wolven - Charlotte Mcconaghy

Ooit waren er wolven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Inti Flynn arriveert in Schotland met haar tweelingzus, Aggie, om een team van biologen te begeleiden die de taak hebben om veertien grijze wolven opnieuw in de afgelegen Hooglanden te introduceren. Ze hoopt niet alleen het uitstervende landschap te genezen, maar ook Aggie, die gesloten is door de verschrikkelijke geheimen die de zussen uit Alaska ver- dreven. Ook Inti is niet de vrouw die ze ooit was, veranderd door het leed dat ze heeft gezien – veroorzaakt door de mens, zowel op dier als op elkaar. Maar wanneer de wolven iedereen verrassen door goed te gedijen, is Inti steeds minder op haar hoede en stelt ze zich zelfs open voor de mogelijkheid van liefde.
    Dan wordt er een boer dood gevonden. Inti kan niet accepteren dat haar wolven de schuld krijgen, waardoor ze een roekeloze beslissing neemt om ze te beschermen. Maar als de wolven de moord niet hebben gepleegd, wie dan wel? En wat zal Inti doen als de man op wie ze valt de hoofdverdachte blijkt te zijn?
    Het betoverende Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy is het onvergetelijke verhaal van een vrouw die wanhopig op zoek is naar de wezens waar ze van houdt, mits ze niet verteerd wordt door een wildernis die ooit haar toevluchtsoord was.

    Charlotte McConaghy is auteur van de internationale bestseller Migrations, dat in meer dan twintig landen is vertaald. Ze woont in Sydney, Australië.

    ‘Gedurfd (...). Openhartig en oprecht.’
    The New York Times Book Review

    ‘Verbluffend, zoals McConaghy laat zien dat de grenzen van taal leiden tot de grenzen van empathie.’
    Los Angeles Times

    ‘Prachtig weergegeven (...). Een verhaal vol subtiele verrassingen (...). Dit is een knaller.’
    Publishers Weekly

    ‘Poëtisch (...). Een mooi, aangrijpend verhaal over een wereld die de onze zou kunnen zijn.’
    Kirkus

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Een streepje tegen - Wendy de Liefde

  • Recensie: The Knot (DVD)

  • Recensie: Godsgraf

Zoek in artikelen