• onze waardering

In het vervloekte hart - Rima Orie RECENSIE

Recensie: In het vervloekte hart - Rima Orie

In het vervloekte hart van Rima Orie is de tweede roman van deze Nederlandse schrijfster, na haar debuutboek De Zwendelprins

In het door oorlog verscheurde land Awaran leeft de jonge Priya Chkadhari met haar moeder, zusje en broertje als vluchtelingen in het dorp Disin. Haar vader is dood na een opstand tegen de onderdrukkers. Eens in de zoveel tijd verduistert de maan in Awaran en dan wordt hij donker rood: de Bloedmaan. En met de Bloedmaan komt de magie en die trekt allerlei oerwezens en monsters naar boven. Kinderen die geboren worden onder een Bloedmaan zijn besmet met magie en hebben uitzonderlijke gaven. Priya is zo'n bloedkind. Ze kan mensen bespelen en laten doen wat zij wil. Alleen mag niemand dat weten, want de bevolking van Awaran is in de veronderstelling dat bloedkinderen ook monsters zijn en een gevaar voor iedereen. De kinderen worden dan ook achtervolgd en gedood en met hen soms ook hun familie. Priya leeft dus al van jongs af aan in afzondering. Haar moeder is koel en afstandelijk; niemand van haar familie raakt haar ooit aan; Disin is dodelijk saai en Priya moet zichzelf onopvallend gedragen en alle vernederingen maar slikken. Haar zusje Ishani echter wordt opgehemeld, want zij zal uitverkoren worden om als geleerde naar Fort Kuwatta te gaan, het hoofdkwartier van de Rebellen die onder leiding staan van Generaal Suapala. Maar voor Priya is Kuwatta ook de enige kans om te ontsnappen aan haar leven in Disin, waar ze als ze blijft, uiteindelijk zal vervagen. Priya zet dus alles op alles om ook uitgekozen te worden wanneer de jaarlijkse selectie plaatsvindt. 

Rima Orie is een Nederlandse schrijfster met Surinaamse roots en een Hindi achtergrond. Ze wil met In het vervloekte hart de historie en de cultuur van Suriname ook naar voren laten komen. Net zoals de cultuur van Suriname haar gevormd heeft, vormt het ook de achtergrond van het verhaal van In het vervloekte hart. Net als Suriname is haar fantasiewereld Awaran bevolkt door diverse inheemse stammen zoals de Topuanen en Luanen en met de komst van de kolonisten was het gedaan met de vrede. De kolonisten vonden de inheemse bevolking niet geschikt als arbeiders op de plantages en de brachten mensen van elders naar Awaran: de Suryanen en de Dalinesen. Na eeuwen onderdrukking komen alle volken in opstand. De kolonisten hebben alleen de kuststreken in hun bezit en de rebellerende volken trekken het oerwoud in om daar hun forten en krijgerdorpen op te zetten. 

Rima Orie heeft een zeer beeldende schrijfstijl. Vanaf blad één neemt ze je mee in een bijna filmisch verhaal, dat je pakt en blijft boeien. Ze schept een mooie, maar duistere fantasiewereld waarbij ze magische fantasie en horror ook vermengt met realistische thema's. Racisme, klassenverschillen, onderdrukking, geweld en bijgeloof. Ze laat haar personages tot leven komen en verdiept hun karakters, waardoor je als lezer meegroeit in het verhaal.  

Zo komt Priya langzaam maar zeker tot de ontdekking dat ze helemaal geen monster is en dat de gaven en krachten van bloedkinderen in Kuwatta juist gewaardeerd worden en ontwikkeld worden, omdat er veel grotere monsters zijn om tegen te vechten. De zielenbespelers, zoals ze genoemd worden, staan juist in aanzien. Priya maakt voor het eerst in haar leven vrienden, leert de liefde kennen en komt in het reine met haar zusje. Ze leert echter ook dat je moet samenwerken en het niet allemaal alleen hoeft te doen. Ze komt achter een groot geheim en weet de dreiging te bedwingen, maar één overwinning maakt nog geen vrede... dus waarschijnlijk zal In het vervloekte hart nog een vervolg krijgen.  

Ik hoop in ieder geval wel dat In het vervloekte hart een sequel krijgt want ik heb het verhaal letterlijk in één ruk uitgelezen. Het is boeiend, spannend en er zit vaart in en je bent zondermeer benieuwd hoe het verder zal gaan met Priya. Daarom ook zeker 5 hartjes voor dit prachtig vormgegeven hardcover boek met een met tropische planten geïllustreerde snede. Dit smaakt naar meer! 

Recensie: In het vervloekte hart - Rima Orie

In het vervloekte hart

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een fantastisch nieuw YA-boek van de auteur van De Zwendelprins
     

    Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd wordt om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta, komt daar echter verandering in.
    Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding. Deze groep soldaten zal meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat een groot en dodelijk gevaar zich in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Ushi says Sushi

  • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

  • Recensie: De meisjeskleedkamer

Zoek in artikelen