• onze waardering

Moeten, mogen & uitsloven - Paul de Leeuw & Kas de Leeuw RECENSIE

Recensie: Moeten, mogen & uitsloven - Paul de Leeuw & Kas de Leeuw

Bij Paul de Leeuw kan je bijna niet anders dan denken aan gezelligheid, en bij gezelligheid hoort voor veel mensen vaak ook eten. Dit kookboek maakt de Leeuw niet alleen, maar met zijn zoon Kas, die dit allemaal met de paplepel ingegoten heeft gekregen.  Ze koken eigenlijk nooit samen, maar wel veel voor elkaar, ze waarderen elkaars eten en willen dat graag  met iedereen kunnen delen. Daarom is Moeten, mogen & uitsloven er speciaal voor jou gekomen.

Het eerste wat opvalt is de intensiteit van alle kleuren in de lay-out van het boek, je kan er gewoon niet omheen. Alle blauwe pagina's zijn van Paul en de gele van Kas. Na een korte intro van Paul en Kas helpen ze met alle kookbenodigdheden. Dan gaat het om MOETEN koken, dus gewoon simpel en snel als het gewoon moet. MOGEN koken draait om 'medium-zin' maar totaal stressvrij koken en  UITSLOVEN gaat om jezelf uitdagen en ingewikkelde dingen maken. Want wie wil nu niet voor vrienden en familie af en toe iets spannends uit de kast trekken? Alle recepten in deze hoofdstukken worden aangevuld met leuke en grappige anekdotes en verhalen van Paul en Kas, dit geeft wat extra gezelligheid mee aan Moeten, mogen & uitsloven.  

De recepten zijn duidelijk gecategoriseerd, waardoor je weet waar je aan toe bent qua moeilijkheidsgraad. De foto's erbij zijn top en je krijgt zin om veel te gaan maken. Het is echt een mix en match van voor-, hoofd- en nagerechten en af en toe duikt er nog een snack op. Zo kan je van een simpele pasta carbonara, naar een spicy sushirol naar een crêpe suzette. Zoals je ziet voor iedereen wat wils, maar er zijn weinig vegetarische gerechten te vinden en vanaf MOGEN wordt het voor de simpele hobbykok al best ingewikkeld. Er staat niet bij hoelang je met een recept bezig bent, dus vooraf goed doorlezen is een must. De ingrediënten kan je wel bijna allemaal gewoon in de supermarkt kopen, dus je hoeft gelukkig niet elke speciaalzaak af voor je boodschappen.

Aubergineschotel

Dit is een van de weinige vegetarische gerechten in het boek die bij MOETEN staat. Ik hou vaak doordeweeks van lekker simpel en snel, en op de foto ziet het er verrukkelijk uit. Het was erg simpel en je had weinig ingrediënten nodig, doordat het recept kooktijd en oventijd vraagt, ben ik toch bijna een uurtje bezig geweest met het recept.  Het was gloeiend heet, maar smaakte echt fantastisch!

Bospaddenstoelenrisotto

Risotto is een van mijn favoriete gerechten. Dit was geen mega bijzondere variant, toch was ik benieuwd of er een wauw effect aan zou zitten. Bijgevoegd zit ervoor dit recept nog een recept om zelf een (kippen)bouillon te maken en een basis risotto recept. Die ik gemaakt heb was met paddenstoelenbouillon en de truffel was optioneel,. Voor het wauw effect had ik dit er denk ik wel bij moeten doen. Prima receptje, weinig uitgesproken.

Het lettertype en de kleur overheersen, waardoor de focus op de recepten soms wat wegvalt. Doordat Moeten, mogen & uitsloven zo veel verschillende dingen biedt is het de vraag voor wie het nu echt bedoeld is. Het is een leuk en gezellig boek en de recepten zitten in principe goed in elkaar, maar moeten je net aanspreken en je moet je bij UITSLOVEN ook wel écht willen uitsloven. De stukjes tussendoor zijn leuk geschreven, en daardoor is Moeten, mogen & uitsloven vooral extra leuk voor de fans van Paul de Leeuw.

Recensie: Moeten, mogen & uitsloven - Paul de Leeuw & Kas de Leeuw

Moeten, mogen & uitsloven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vader Paul de Leeuw en zoon Kas zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Paul zoekt naar recepten in kookboeken, terwijl Kas zijn culinaire voorbeelden via blogs en YouTube volgt. Toch slaan ze nu de handen ineen.

    In Moeten, mogen & uitsloven vind je zestig eerlijke en niet al te moeilijke recepten. Jong versus oud, nieuw versus traditioneel. Van snelle doordeweekse maaltijden, wanneer er gekookt moet worden, en iets uitgebreidere gerechten voor in het weekend, wanneer er gekookt mag worden en er wat meer tijd voorhanden is, tot echte spektakelstukken voor wanneer er uitgesloofd kan worden om iets te vieren of iets goed te maken, of gewoon omdat ze er zin in hebben.

    Naast recepten, eetverhalen en anekdotes van vader en zoon, duiken ze ook de keuken in met chefs die ze bewonderen, om met hen een gerecht te koken waar ze een speciale herinnering aan hebben. Moeten, mogen & uitsloven is een intiem boek vol lees- en eetplezier.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • De magische 'The Craft: Legacy' trailer is onthuld

  • Deze films en series verschijnen in augustus op Netflix

  • Lees het eerste hoofdstuk van The Hunger Games prequel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Zoek in artikelen