• onze waardering

Kroon van gouden beenderen - Jennifer L. Armentrout RECENSIE

Recensie: Kroon van gouden beenderen - Jennifer L. Armentrout

Kroon van gouden beenderen van Jennifer L. Armentrout is het derde deel van de Bloed & As-serie van deze Amerikaanse auteur die het genre Young Adult en Fantasy op een fantastische wijze combineert. 

In deel 1 en deel 2 leerden we de wereld van Atlantië en Solis kennen. Een verscheurde wereld nadat de oer-goden zich terugtrokken en de wereld aan hun semi-goddelijke nazaten lieten, de Atlantiërs, onder koning Malec. Een ander ras ontstond uit deze situatie: de Wulven. Mensen die in wolven kunnen veranderen en de beschermers zijn van de Atlantiërs, waar ze een levenslange band mee krijgen. 

Maar koning Malec, een kind van oppergod Nyktos, werd echter verliefd op een sterfelijke vrouw Isbeth en maakte haar onsterfelijk op een verboden wijze. Hij maakte een vampier van haar en haar nazaten werden de zogenaamde Verhevenen. De Verhevenen voeden zich met de gewone mensen en eisen dat het volk iedere tweede zoon of dochter aan hen schenkt. De mensen bij wie het mis gaat maar die het overleven, veranderen in bloeddorstige zombies, de Vraten, die de dorpen aanvallen in de magische mist. De Verhevenen, onder leiding van de Bloedkoningin Ileana en haar onderkoningin Jalara, zijn de gezworen vijanden van de Atlantiërs en ze hebben hen naar de verre uithoeken van het land teruggedreven, maar de Atlantiërs bereiden zich voor om terug te vechten en hun rechtmatige rijk weer te installeren. 

Daarbij rekenen ze op Penellaphe. Zij is als kind aangevallen door de mist en Vraten en opgevangen door onderkoningin Jalara. Volgens de Verhevenen is Poppy, zoals ze genoemd wordt door vrienden, de Uitverkorene van de Goden, de Maagd. Het blijkt namelijk dat ze over bijzondere krachten kan beschikken, maar ze moet dit voor iedereen geheim houden. Zij zal op haar 18e verjaardag aan de Goden gegeven worden. Poppy heeft nooit enig invloed op haar eigen leven gehad. Ze moest zich aan strikte regels houden en werd eerder slecht dan goed behandeld. Ze weet te ontsnappen uit Solis, de stad waar ze opgegroeid is, met de hulp van haar lijfwacht Hawke. Ze komt er echter achter dat Hawke, de Duistere is. De Atlantiër prins Casteel Da'Neer en zijn vrienden zijn Wulven. Ze nemen Poppy mee naar Atlantië en waar Poppy zich eerst verraden voelt, leert ze langzaam maar zeker de waarheid te zien achter alle leugens die de Verhevenen haar verteld hebben. Zij en Cas kiezen bovendien voor elkaar en Poppy is bereid om zich in te zetten in de oorlog tegen de Verhevenen. Hoe dichter Poppy bij Atlantië komt, hoe sterker haar krachten en gaven worden. Wanneer Cas haar eindelijk aan zijn ouders kan presenteren als zijn vrouw, blijkt dat een deel van het gewone volk haar nog blijft zien als de vijand. De vervloekte Maagd van de Verhevenen. Wanneer ze haar aanvallen en willen lynchen komen Poppy's krachten vol naar voren en doodt ze haar aanvallers in een flits van licht en bloed. Onbewust roept ze op dat moment ook de Wulven op om haar te beschermen en met die daad verbreekt ze de bloedbanden die de Wulven hebben met de Atlantiërs, zodat de Wulven alleen haar nog gehoorzamen. De moeder van Cas, Koningin Eloana, weet nu wie Poppy werkelijk is. Een directe afstammelinge van de oude oergoden. Het bloed van Nyktos, de koning der Goden, loopt door haar aderen en koningin Eloana erkent Poppy dan ook direct als de enige echte rechtmatige koningin van heel Atlantië en Solis. 

Maar Poppy wil eigenlijk alleen de controle over haar eigen leven en niet de zeggenschap over een heel volk! 

Met de Bloed & As-reeks heeft Jennifer L. Armentrout een indrukwekkende saga gecreëerd. De wereld die ze neerzet, met al zijn vreemde wezens is intrigerend en boeiend. Vampieren en weerwolven zijn wel eerder onderwerp geweest van boekenreeksen, maar met de Bloed & As-serie heeft Jennifer L. Armentrout er toch een nieuwe, aparte draai aan weten te geven. 

Jennifer Armentrout heeft een beeldende heldere schrijfstijl. Lekker vlot en niet verzandend in lange terugblikken. Ondanks de vele personages en diverse verhaallijnen, blijft het allemaal goed te volgen. De diverse personages zijn levendig beschreven en hun karakters verdiepen zich met ieder deel. In Kroon van gouden beenderen maakt de hoofdpersoon een duidelijke groei door. Als lezer kun je je goed inleven in haar emoties, leef je met haar mee. Ze krijgt ook wel wat voor haar kiezen. Ze is niet langer 'gewoon' Poppy, die haar weg in het leven probeert te vinden, maar een machtige semi-godin. Hawke alias prins Casteel is een complex personage. Waar Cas eerst nog zijn eigen agenda had, is hij nu volledig toegedaan aan Poppy. Hij houdt van haar en is bereid alles voor haar opzij te zetten. Hij helpt haar om haar veranderende situatie te accepteren en te groeien in haar positie als opperkoningin. Ondertussen doen ze samen ook nog verwoede pogingen om hun respectievelijke broers te redden. Een gevaarlijke missie, die voor Cas nogal verkeerd uitpakt, maar die Poppy laat inzien wat ze werkelijk moet doen om haar volk en in het bijzonder Cas te redden.  

De relatie tussen Poppy en Cas groeit enorm en ze worden bijna elkaars verlengde. Samen hebben ze ook wel veel op hun schouders genomen. De strijd tegen de Verhevenen; het wantrouwen en de dodelijke dreigingen in eigen kringen en dan ook nog hun respectievelijke broers die ze moeten zoeken, vinden en redden. Poppy moet samen met Cas de goedkeuring van zijn ouders krijgen om het koningschap over te nemen en dan moet ze ook nog proberen om door alle Atlantiërs geaccepteerd te worden. Het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar en de trouw van hun vrienden. In dit deel is Poppy niet langer meer het naïeve meisje dat amper weet wat haar overkomt. Ze wordt met vallen en opstaan en tegen wil en dank die grootse koningin met de kroon van gouden beenderen. 

De Kroon van gouden beenderen is wederom een ontzettend spannend en boeiend deel van de Bloed & As-reeks. Zeker 5 hartjes waard! Heel de Bloed & As-serie is zondermeer een aanrader. Kroon van gouden beenderen eindigt weer met een spannende cliffhanger, dus het is te hopen dat deel vier snel uitkomt. Voor wie niet kan wachten: in het Engels is de complete serie al beschikbaar. 

Recensie: Kroon van gouden beenderen - Jennifer L. Armentrout

Blood and Ash 3 - Kroon van gouden beenderen - Limited Edition

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Poppy heeft recht op de kroon van het koninkrijk Atlantië, maar er liggen veel obstakels op haar pad. Duistere geheimen komen aan het licht en een langvergeten kracht doet er alles aan om te voorkomen dat de kroon op Poppy’s hoofd belandt. De grootste dreiging is de Koningin van Bloed en As die haar eigen plannen smeedt. Poppy zal samen met Prins Casteel naar het land van de Goden moeten reizen om de koning te wekken. Onderweg ontdekken ze hoever ze willen gaan voor het volk, en voor elkaar.

     

     

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Eet jezelf mooi, slank & gelukkig kookboek

  • S.O.S. liefdesverdriet

  • Recensie: Jenny 2.0

Zoek in artikelen