• onze waardering

Identiteit - Meke Levenga RECENSIE

Recensie: Identiteit - Meke Levenga

Roman is al zijn hele leven anders dan anderen en ziet boven ieders hoofd een getal hangen, bestaande uit de huidige leeftijd en de leeftijd waarop die persoon zal sterven. Dit brengt hem alleen maar ongeluk, want als hij getallen ziet veranderen en mensen wil waarschuwen geloven ze hem niet. Na een vechtpartij belandt hij op een nieuwe school, waar hij Maggie ontmoet, ofwel; meisje 1717. Hij is geïntrigeerd door haar en wil haar helpen, maar terwijl hij haar leert kennen worden er allerlei mensen om hem heen vermoord.

Bij Identiteit word je al meteen het boek in gezogen. Je leert eerst Roman kennen, zijn familie en zijn bijzondere gave. Terwijl je Roman volgt op zijn nieuwe school en je nog afvraagt wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren ben je al zo vastgegrepen dat je niet meer wil stoppen met lezen. Je ontmoet de lieve Maggie, die overduidelijk niet goed in haar vel zit, maar waar nog veel over te ontdekken valt. De personages zijn levendig en prettig om over te lezen.

De schrijfstijl van Meke Levenga is dan ook voornamelijk lekker vlot. Zeker wanneer er iets gebeurt, vlieg je er doorheen en de gesprekken tussen personages zijn levendig en niet onrealistisch. Soms heeft Roman echter langere gedachtestromen waar je iets moeilijker doorheen leest en die je eigenlijk liever door zou spoelen, zeker wanneer vaker hetzelfde gevoel terugkomt. Dit remt de snelheid in het verhaal af, maar wordt vaak afgewisseld met wat snellere passages waardoor het niet heel storend is.

De thema’s die voorkomen in Identiteit zijn goed aangepakt en de relaties tussen Roman en zijn gehandicapte moeder en vader zijn hier en daar pijnlijk realistisch en je voelt de moeizaamheid binnen het gezin goed aan. Het thrillerelement van dit boek komt echter heel plotseling en laat pas aan bod, je hoort over de verschillende moorden, maar pas in de laatste hoofdstukken wordt het echt spannend en zie je hoe dit relateert aan Roman en de mensen waar hij mee omgaat. Ook kom je al snel een personage om de hoek kijken waar Roman verbazingwekkend snel een heel goede band mee opbouwt, iets te snel naar mijn mening.

Identiteit is duidelijk een young adult boek waarin rouw, verlies en schuldgevoel een grote rol spelen. Ondanks deze heftige thema’s leest het goed weg en zul je door het boek heen scheuren. De pijn en het verdriet spatten van de pagina’s en wanneer het écht spannend wordt zul je het boek niet meer neer kunnen leggen. Een aanrader voor lezers die houden van personages met meer achtergrond en vlotte gesprekken, maar ook zeker voor lezers met de voorkeur voor een beetje spanning en plotselinge wendingen.

Recensie: Identiteit - Meke Levenga

Identiteit

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Een spannende thriller over het vinden van je eigen identiteit én die van anderen.

    Roman is anders dan andere tieners. Al zijn hele leven kan hij boven iedereen behalve zichzelf een getal zien hangen. Dat getal geeft iemands leeftijd én sterfleeftijd aan. Die 'gave' heeft Roman nog niet veel geluk opgeleverd. Zijn vader keert zich van hem af sinds Romans moeder en broer bij een zwaar auto-ongeluk betrokken zijn geraakt, en onder leeftijdgenoten is hij een buitenstaander die gemeden of gepest wordt. Maar dan leert Roman op zijn nieuwe school Maggie kennen, een meisje dat er net als hij niet bij hoort. Aan haar getal kan Roman zien dat ze geen jaar meer te leven heeft. Een donkere, spannende youngadultthriller over verlies, schuldgevoel en identiteit.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Grey's Anatomy's Ellen Pompeo (Meredith) zegt dat Nathan geen nieuwe McDreamy is

  • De eerste dag

  • Recensie: Luister naar me

Zoek in artikelen