• onze waardering

Vega zónder pakjes & zakjes - Karin Luiten RECENSIE

Recensie: Vega zónder pakjes & zakjes - Karin Luiten

Vegetarisch eten begint steeds meer geaccepteerd te worden in de maatschappij, flexitariërs zijn al bijna de standaard, in ieder geval in de Randstad. Het kan na een tijdje best lastig worden om weer iets nieuws (en lekkers) vegetarisch op het menu te zetten en jouw standaard repertoire uit te bereiden. Karin Luiten heeft hiervoor de oplossing: Vega zónder pakjes & zakjes. Kan jij nog wel wat inspiratie gebruiken om je vrienden en familie te verassen met heerlijke vega gerechten grijp dan nu je kans!

Luiten probeert naast hulp bij vegetarische gerechten het gebruik van pakjes en zakjes te ontmoedigen. Ze geeft in de intro aan dat de voedselindustrie in een gat in de markt gesprongen is, maar vooral zwaar bewerkte producten (ziek en dikmakers) op de markt gebracht hebben. Denk daarom nog een extra keertje na voordat je deze in je mandje gooit.

Vega zónder pakjes en zakjes is een redelijk klein en handzaam kookboek die je er makkelijk even bij pakt. Luiten start met 30 smaakmakers die elk gerecht op smaak kunnen brengen, doordat ze zelf al ontzettend veel smaak bevatten. Dan starten direct de recepten die in 12 hoofdstukken zijn verdeeld. Dit varieert van borrel, salades, hartige taarten tot alles in 1 ovenschaal. Op veel pagina's zijn zelfs meerdere recepten te vinden. Je kunt hiermee alle kanten op en er zit voor iedereen genoeg lekkers tussen.

Alle recepten zijn simpel en makkelijk en je hebt geen gekke ingrediënten nodig die je niet in de supermarkt of op de markt kunt vinden. Pakjes en zakjes worden door de voedingsindustrie altijd gepromoot als snel en makkelijk, maar kunnen bijna niet op tegen deze recepten, die je makkelijk op een doordeweekse avond in elkaar kunt flansen. Het is gewoon een kwestie van oefenen en deze recepten stap voor stap volgen. Bijna elk recept bevat extra tips om het makkelijker, lekkerder of simpeler te maken. Dit is ideaal als je niet zo veel van koken weet.

Rode linzen bolognese

In een vegetarische bolognese wordt meestal gehakt vervangen door vega rulgehakt. Deze variant met linzen ziet er op de foto uit als 'echte'  bolognese, dus ik was benieuwd hoe dit uit zou pakken zonder vleesvervanger. Het was een makkelijk recept dat vooral lang moest pruttelen, maar weinig werk kostte. De belangrijkste smaakmakers waren bouillon, miso en rode wijn, wat ik nogal een interessante combinatie vond. Het eindresultaat was verassend lekker en de textuur van de linze komt dichtbij de textuur van gehakt. Zeker een aanradertje dat ik vaker ga maken.

Quiche met brie en broccoli

Ik heb hier voor de snelle variant gekozen en het deeg niet zelf gemaakt maar gekocht, dit scheelde mij veel tijd en ik hoefde eigenlijk alleen maar de ingrediënten te snijden, mixen en daarna kon de quiche in de oven. Brie en broccoli zijn wat mij betreft een top combi en het was ontzettend goed gelukt.

Vega zónder pakjes & zakjes is echt de uitkomst voor iedereen die 'niet goed kan koken' of 'koken niet leuk vind'. Alle recepten in dit kookboek zijn simpel, vragen weinig kennis en kan echt iedereen maken. Karin Luiten laat zien dat vegetarisch koken en eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Grijp je kans en tover snel iets lekkers op tafel, wat goed is voor jou en de wereld!

Recensie: Vega zónder pakjes & zakjes - Karin Luiten

Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Soepen, pasta's, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • Lucifer krijgt toch nog nieuwe afleveringen

 • Recensie: Suits Seizoen 8

 • Recensie: In de ban van de wolf

Zoek in artikelen