• onze waardering

De vrouwen van Beiersdorf 2 - Antonia’s hoop - Lena Johannson RECENSIE

Recensie: De vrouwen van Beiersdorf 2 - Antonia’s hoop - Lena Johannson

Antonia's hoop is deel 2 in de trilogie De vrouwen van Beiersdorf. In deze historische romans vertelt Lena Johannson het verhaal van Gertrude (vrouw van Oscar, de directeur van Beiershof), Irma (kunstenares en vrouw van de senator) en Antonia (arbeidster in de fabriek). Deze drie krachtige vrouwen hebben een bijzondere vriendschap ontwikkeld en in dit deel van de trilogie staat Antonia, Toni, centraal. Toni's vriendin Gretel heeft tuberculose en vraagt op haar sterfbed aan Toni om voor haar dochtertje Ellma te zorgen. Zal het Tonia lukken om Ellma in huis te nemen? Is haar relatie met Hermann sterk genoeg en gooit de biologische vader geen roet in het eten? Hermann werkt ook in de fabriek, maar wil graag een apotheek overnemen en op die manier zelfstandig worden. Hoe loopt dit af en wie is de geheimzinnige Dora? Ondertussen lezen we ook het verhaal van Irma. Zij wil dolgraag buiten Hamburg doorbreken als kunstenares. Op één van de kunstsalons van Gertrude leert ze de Fransman Gaston kennen. Welke rol gaat Gaston spelen in haar doorbraak? En gaat het Oscar lukken om een revolutionaire crème te ontwikkelen?

In het begin is het lastig om in het boek te komen. Je komt namelijk erg veel namen en politieke termen tegen. Dit is wellicht anders als je eerst deel 1 van de trilogie hebt gelezen. Lena Johannson heeft het boek fijn opgebouwd. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit Toni, Gertrude en Irma. De hoofdstukken zijn ook niet zo lang. Lena Johansson heeft een prettige manier van schrijven. Ook al speelt het verhaal zich af rond 1900, word je als lezer vrij snel in het verhaal getrokken.

Aangezien de hoofdstukken vanuit de drie vrouwen geschreven worden, kun je je goed identificeren met Toni, Irma en Gertrude. Ook in hun partners Hermann, Eckart en Oscar kun je je goed inleven. Dat is erg knap gedaan. Het zijn drie krachtige mannen, maar ook hun gevoelige kant en onzekerheden leer je als lezer goed doorgronden. Oscar bijvoorbeeld doneert elke keer als hij op reis gaat met zijn Gertrude een som geld aan een weeshuis en hij kan niet tegen onrecht. Hij komt op voor zijn personeel. 

Als ik ooit daarboven op een wolkje zit, zou ik net zo graag willen voortleven in de herinnering van mensen: als een intelligente en hardwerkende zakenman, de veel goedgedaan en nagelaten heeft.

In Antonia's hoop heeft Lena Johannson zich gebaseerd op historische feiten, maar er regelmatig ook een eigen draai aan gegeven. Het is erg leuk om als lezer de Leukoplast tegen te komen. Dit beroemde product komt uit de fabriek van de Beiershof! Ook kom je erachter dat de start van de zonnebrandcrème is deze fabriek is gemaakt: 

Hij (meneer Eder uit Oostenrijk) is ervan overtuigd dat er een crème ontwikkeld kan worden die beschermt tegen de zon.

Als lezer kom je meer leerzame feiten tegen: in 1900 droegen vrouwen nog geen broek en een sigaar roken en absint drinken in het openbaar was echt niet netjes!

Er zit humor in het verhaal. Als meneer Dierkens de karikaturen van Gaston afkraakt tijdens Gertrudes kunstsalon zegt Gaston 

Mocht u dat willen, dan zal ik hoogstpersoonlijk elke afzonderlijke kindertekening toelichten, zodat u toch nog wat culturele ontwikkeling meekrijgt.

En zo zijn er meer grappige fragmenten.

Richting het einde van Antionia's hoop komt er voor de lezer steeds meer spanning. Als lezer merk je dan dat je inmiddels echt in het verhaal gezogen bent en meeleeft met de personages. Heel knap gedaan door Lena Johannson. Er komen dan ook enkele plottwists die daadwerkelijk verrassend zijn.

Antonia's hoop is een historische roman die je, als je eenmaal 50 bladzijdes verder bent, niet meer weg kunt leggen. Een leerzame, vlot geschreven roman. Gelukkig komt er nog een derde deel rond de vrouwen van Beiersdorf!

Recensie: De vrouwen van Beiersdorf 2 - Antonia’s hoop - Lena Johannson

De vrouwen van Beiersdorf 2 - Antonia’s hoop

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tweede deel van de meeslepende Nivea-trilogie, gebaseerd op ware gebeurtenissen

  Hamburg, 1903: Gertrude en Oscar Troplowitz worden na jaren hard werken steeds succesvoller met hun bedrijf Beiersdorf. Oscar is als zakenman ook zeer betrokken bij de mensen die het minder goed hebben, iets wat in die tijd nog ongebruikelijk is en waarmee hij de rijke Hamburgse kooplieden tegen zich in het harnas jaagt. Gertrude organiseert inmiddels zeer succesvolle kunstsalons in haar villa in Eimsbüttel. Bevriend kunstenares Irma staat mede dankzij Gertrude aan de vooravond van haar internationale doorbraak. Arbeidster Antonia heeft eindelijk haar geluk gevonden in de liefde. Maar na een klap van het noodlot moet zij plotseling voor het dochtertje van haar beste vriendin zorgen. Ze kan niet vermoeden welke moeilijke strijd voor dit kind haar nog wacht. Tegelijkertijd ondersteunen deze drie krachtige vrouwen Oscar bij de ontwikkeling van een nieuw type crème die een revolutie teweeg moet brengen in de wereld van cosmetica - maar ook de concurrentie volgt dit idee…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • 8 boekverfilmingen die je niet wilt missen

 • Stichting Demi Hope: steun Demi en haar goede doel

 • Young Adult top 6: augustus 2019

Zoek in artikelen