• onze waardering

Authentiek Japans thuis - Maori Murota RECENSIE

Recensie: Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Omdat Maori Murota in Parijs niet altijd aan de juiste ingrediënten kon komen voor haar Japanse maaltijden besloot ze gedurende de corona-lockdown, waardoor haar lunchrestaurant toch niet open kon, die producten zelf te maken. Zo leerde ze onder andere udonnoedels en gyozovellen maken. Ook begon ze met fermenteren en het bleek helemaal niet zo moeilijk. Ook niet met de ingrediënten die gewoon in Frankrijk te koop zijn. In Authentiek Japan thuis wordt het zo duidelijk uitgelegd dat we er allemaal mee aan de slag kunnen. Vervolgens staat het boek vol met bekende en minder bekende gerechten als ramen, sushi en misosoep.

Wat ik een beetje mis in Authentiek Japan thuis is de manier waarop in Japan wordt gegeten? Wanneer eet je wat? Wat zijn voor- en/of hoofdgerechten. Hoe bouw je een maaltijd op? Het boek bevat gerechten als spaghetti met aubergine, paprika en misosaus waarvan je je voor kan stellen dat het een volledige maaltijd is. Zo zijn er nog meer. Er zijn ook veel recepten waarvan je zeker weet dat het geen volledige maaltijd is en die waarschijnlijk onderdeel kunnen uitmaken van een uitgebreid buffet. Meestal wordt niet aangegeven wat je er het beste bij kan serveren.

Authentiek Japan thuis kan wat dat betreft op meerdere manieren worden gebruikt. Ga net als Maori Murota lekker uitgebreid aan de slag met het maken van je eigen ingrediënten en maaltijden of pik er die gerechten uit die je zó kan maken zonder echt in de Japanse traditionele recepten te duiken. Vooralsnog koos ik voor het laatste, maar dat neemt niet weg dat ik later nog eens met de andere recepten aan de slag zal gaan.  Uit het hoofdstuk Fermenteren en conserveren maakte ik één van de snelle pickles (Sokuseki-zuké). Achteraf had ik ze allemaal wel willen maken en dus bij een volgend etentje weet ik zeker dat er meerdere soorten pickles op tafel zullen staan. Omdat ik komkommer in huis had maakte ik deze met gember. Een combinatie die ikzelf niet zo snel zou kiezen, maar met knoflook, rijstazijn en (geroosterde) sesamolie was het werkelijk een heerlijk fris gerechtje gewoon naast de gebakken aardappeltjes.

Naast de hoofdstukken Meel, Rijst en Fermenteren en conserveren zijn er hoofdstukken over vis, vlees en groenten. Wat dat betreft kan iedereen uit de voeten met Authentiek Japan thuis en hoewel ik een echte vleeseter ben koos ik deze keer voor een aardappelsalade, al had dat meer met het warme weer te maken dan met wat anders. Ook dit gerecht wordt weer gemaakt met 'normale' Europese ingrediënten. Om de salade helemaal vegan te maken, maakt Maori Murota sojamayonaise die volgens de schrijfster enorm lijkt op onze mayonaise. Een kleine eye-opener voor mij was dat de smaakmakers, als rijstazijn en olijfolie, werden toegevoegd aan de nog warme aardappels waardoor de smaken veel beter introkken. Pas daarna worden de aardappels gekoeld en vermengd met de andere ingrediënten als komkommer, wortel en ui. Heerlijk op een warme dag.

Authentiek Japan thuis is een boek waar je echt mee aan de slag kunt, maar waar je ook gewoon lekker uit kan koken. De recepten zijn wisselend eenvoudig of wat moeilijker en in de meeste gevallen voorzien van smaakvolle foto's van de eveneens in Frankrijk wonende Japanse Akiko Ida.

Recensie: Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Authentiek Japan thuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Maori Murota, auteur van dé succestitel 'Recepten uit Tokyo', leidt je 'from scratch' door de Japanse keuken. In zowel woord als beeld worden technieken inzichtelijk - hoe maak je udonnoedels, ramen en gyozadeeg - en leer je de basis door o.a. zelf te fermenteren (miso, natto en meer) of tofu, bouillons en basissauzen te maken.

  Met de geweldige receptuur van iconische gerechten uit de Japanse keuken ga je aan de slag. Serveer gemarineerde rauwe horsmakreel. Maak 'agébitashi', groenten die eerst gemarineerd en vervolgens gefrituurd worden. Trakteer je gasten op tongstrelende gerechten en spectaculair ogende 'temari sushi' met diverse toppings. Van soep, snacks, salades, hoofdgerechten, cocktails, thee en meer: met Maori Murato leer je de fijne kneepjes van de Japanse keuken onder de knie te krijgen.

  Voor de hobbykok en liefhebber van de Japanse keuken een ideaal en fraai uitgevoerd kookboek waarin niet alleen authentieke recepten worden gedeeld, maar juist ook de basis(technieken), de kakelverse producten en goede stap-voor-stap-uitleg centraal staan. 'Dōzo omeshiagarikudasai!'

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

 • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

Gerelateerde artikelen

 • Love, Simon tv-serie komt eraan

 • 100% Anna

 • De vrouwen van Vardø - Kiran Millwood Hargrave

Zoek in artikelen