• onze waardering

Eigenwijze voeten - Irène Storm RECENSIE

Recensie: Eigenwijze voeten - Irène Storm 

Mellie is anders. Ze heeft wilde krullen, een oneindige fantasie en eigenwijze voeten die steeds meer gaan kriebelen. Het voelt als een hele kolonie mieren die in haar voeten woont.

Mellie zal binnenkort een zusje krijgen, haar mama is namelijk zwanger. De laatste tijd verliest mama daarenboven vaak haar geduld en op school lachen ze Mellie uit met haar eigenwijze voeten.

Toch vindt Mellie het tegelijkertijd wel spannend, want haar eigenwijze voeten nemen haar mee naar haar eigen droomwereld. Een droomwereld met allerlei dieren die haar hulp nodig hebben. Maar zal Mellie zelf de hulp krijgen die zij nodig heeft...?

Irène Storm, kinderpsycholoog van opleiding en auteur van Eigenwijze voeten schreef eerder al het kinderboek Over de grens, een boek voor kinderen vanaf 10 jaar, geschreven in opdracht van Centrum Internationale Kinderontvoering. Eigenwijze voeten is haar tweede kinderboek, een boek over jezelf durven zijn.

De personages in Eigenwijze voeten zijn ontzettend origineel. Mellie, het meisje met de eigenwijze voeten en Kip de kameleon zijn de hoofdpersonages. In Mellies fantastische droomwereld ontmoet ze Kip, een panterkameleon met een eigenaardig en grappig taaltje. Hij heeft hulp nodig en zo gaan ze samen op avontuur. Hierdoor ontmoet ze allerlei andere dieren zoals de fluithaas, de kopanda-aap, een kolibrie, een eland... In haar droomwereld beleeft ze bovendien diverse dappere daden. 

Irène Storm schakelt makkelijk tussen de droomwereld van Mellie en de realistische wereld. Via de eigenwijze voeten en prikkeltenen van Mellie kom je als vanzelf in haar droomwereld terecht. Langs de ene kant beland je in een oneindige fantasie waar alles kan en mag. Daar komen we meer te weten over Mellies bijzondere vriendschap met de kameleon, Kip. 

Langs de andere kant voelt Mellie zich onhandig, vreemd en dromerig. Ze worstelt met zichzelf en ziet de komst van de nieuwe baby helemaal niet zitten. Ze heeft het gevoel dat ze zichzelf niet kan zijn, dat er heel veel van haar verwacht wordt en dat ze zich anders moet voordoen dan ze is. Gaandeweg kom je meer te weten over Mellie, haar jaloerse gevoelens tegenover de baby, haar nauwe band met haar oma en haar schoolleven. In deze echte wereld dient ze eveneens allerlei regels te volgen, regels die ze eigenlijk niet wil volgen.

De personages zijn enorm mooi uitgewerkt door Irène Storm en als lezer bouw je zo een goede band op met deze personages. Storm voegt er trouwens nog een hele treffende zin aan toe die je als lezer zeker zal raken en die de oma van Mellie in het verhaal zegt: 

Wat is er nou bijzonder aan gewoon zijn? Door anders te zijn, voeg je iets moois toe aan deze wereld.

Het verhaal neemt je enerzijds mee op een magische reis in een fantasiewereld, anderzijds maak je kennis met de gevoelens en emoties die bij kinderen ontstaan wanneer er een nieuw zusje of broertje op de wereld komt. Veel kinderen zullen zeker en vast herkenning ontdekken in dit prachtige, ontroerende verhaal.

Storm heeft een zeer vlotte schrijfstijl zodat je je als lezer vanzelf inleeft in het verhaal. De prachtige zinsopbouw en de welgekozen woorden zorgen voor ontroering en brengen emotie teweeg. Sanne Verstraelen zorgde voor de knappe illustraties die het verhaal mooi tot leven brengen.

Irène Storm weet je met Eigenwijze Voeten te verrassen, te laten genieten maar eveneens laat ze je nadenken. De onderliggende boodschap in de ontroerende verhaallijn leert je dat je jezelf mag zijn. Dat dit niet altijd even makkelijk gaat en dat dit een groeiproces is, wordt duidelijk na het lezen van dit pareltje! Voor kinderen vanaf 9 jaar om zelf te lezen, maar eveneens een aanrader om te gebruiken als voorleesboek!

Recensie: Eigenwijze voeten - Irène Storm 

Eigenwijze voeten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met haar wilde krullen en haar oneindige fantasie is Mellie al anders. En dan heeft ze opeens ook nog eigenwijze voeten. Die kriebelen en prikken en gaan vanzelf op stap. Dat is heel onhandig! Op school lachen kinderen haar erom uit en thuis verliest mama af en toe haar geduld. Maar die eigenwijze voeten van Mellie zijn tegelijk ook heel spannend, want ze nemen haar mee op avontuur naar een fantastische droomwereld. Daar ontmoet ze Kip de kameleon en nog een heleboel andere dieren die haar hulp nodig hebben. Maar wie helpt Mellie eigenlijk? Een avontuurlijk verhaal over een meisje met eigenwijze voeten en haar bijzondere vriendschap met een kameleon. Voor dromers en dierenvrienden vanaf 9 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Woman King trailer is uit!

 • Deze films en series worden in oktober van Netflix verwijderd

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Het appartement - Lucy Foley

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De jongen die met draken vloog

 • Recensie: Het dwaallicht

 • Recensie: Verkeerd verbonden

Zoek in artikelen