• onze waardering

Eeuwig licht - Francis Spufford RECENSIE

Recensie: Eeuwig licht - Francis Spufford

Met Eeuwig leven waagt Francis Spufford (1964) zich op een gewaagd terrein: de fictieve voortzetting van het leven van vijf kinderen die in november 1944 omkomen bij een bombardement op Londen. In totaal 168 mensen, onder wie vijftien jonger dan twaalf jaar, lieten daarbij het leven.

Hij beschrijft hun fictieve voortzetting met tussenpozen: een inkijk na vijf, twintig, vijfendertig, vijftig en vijfenzestig jaar. Literatuur van de bovenste plank, waarmee Spufford een nominatie voor de prestigieuze Booker Prize verwerft.  Eerder werd zijn roman Gouden bergen onderscheiden. De wijze waarop de auteur gewone alledaagse dingen een gezicht geeft is ongeëvenaard. Een epos dat rijk is gevuld met beeldspraak. Hoe je van iets ogenschijnlijk vulgairs met gepolijst taalgebruik naar de factor waardevol kunt opstuwen.

Een woordenbrij, maar dan met zelfs details die flonkeren. Er zijn raakvlakken in wat Jo, Val, Vern, Alec en Ben meemaken. Spufford etaleert een groot inlevingsvermogen hetgeen de kinderen op weg naar volwassenheid, van ouder naar grootouder, in tijdsgewrichten opvoert. Het proces van de naoorlogse jaren, met bloei en verval, komt op aansprekende wijze uit de pen. De schrijver heeft de fasen in zijn eigen leven mooi tegen het licht gehouden om er in deze roman de karakters van vijf opgroeiende mensen mee te vullen.

Hij geeft bovendien een goede inkijk in de veranderingen die zich in Londen voltrekken. De onderwerpen muziek en schizofrenie worden prachtig gepenseeld. Onderwijs en pedagogiek nemen een voorname plaats in. Hier voert de docent Spufford de boventoon. Fictief maar met een groot stuk herkenbaarheid, ook al zul je de wijk Bexford in Londen vergeefs in de atlas zoeken. Hier ontpopt zich de gave om met welgekozen woorden, met verfijnd taalgebruik, de lezer te amuseren. Bijzonder ook het morele verval met nieuwe kwaden die jonge mensen bedreigen inclusief het afdrijven naar neonazisme.

Eeuwig licht is het waard om te lezen en te herlezen, bij het laatste waarvan telkens pareltjes opduiken die eerder aan de oppervlakte bleven hangen.

Recensie: Eeuwig licht - Francis Spufford

Eeuwig licht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Meesterlijke roman.' het Parool
  'Briljant.' VPRO Gids
  Booker Prize nominatie & NY Times Beste boeken van 2021

  Op een zaterdag in 1944 ontvangt een Londens Woolworths-filiaal rond lunchtijd een levering aluminium steelpannen. Er verzamelt zich een menigte om het eerste nieuwe metaal in tijden te bewonderen; alles is tijdens de oorlog immers omgesmolten. Een ogenblik later is de menigte verdwenen, tot as verbrand door een bominslag. Onder de kijkers bevonden zich vijf jonge kinderen. Wie waren zij? Wat voor toekomst werd hun afgenomen?
  Spufford geeft deze kinderen - Jo, Val, Ben, Alec en Vernon - een leven dat hun in het echt niet was vergund. Hij brengt ze telkens met tussenpozen van vijftien jaar in beeld, en biedt ons daarmee ook een venster op het naoorlogse Londen in de betreffende decennia. Eeuwig licht werd genomineerd voor de Booker Prize en zeer lovend ontvangen door de pers.

  'Duizelingwekkend.' The Times
  'Uniek.' The Guardian
  'Briljant.' Observer
  'Uitzonderlijk.' Financial Times
  'Een wonder.' Wall Street Journal

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Woman King trailer is uit!

 • Deze films en series worden in oktober van Netflix verwijderd

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Het appartement - Lucy Foley

Gerelateerde artikelen

 • Nieuw op TLC: Cougar Love

 • Ik wil een vent!

 • Recensie: I love health

Zoek in artikelen