• onze waardering

Hoe ik per ongeluk piraat werd - Tim Collins RECENSIE

Recensie: Hoe ik per ongeluk piraat werd - Tim Collins

Het leven van een piraat zoals je het kent uit films en boeken roept waarschijnlijk een aantal termen bij je op: heldhaftig, vechtlustig, schunnige liedjes, stoere praat. Dat is waar Thomas naar op zoek is. Niet de saaie boottocht die hij met zijn ouders moet afleggen. Hij wil actie, avontuur! Wanneer de boot van zijn ouders wordt overmeesterd door piraten grijpt hij zijn kans en verstopt hij zich in het ruim. Eindelijk krijgt hij de kans om te leven als een echte piraat, maar klopt dit leven wel met de fantasie die hij in zijn hoofd had? Deze piraten zoeken helemaal niet naar schatten, zingen geen schunnige liedjes en verkopen geen stoere praat. Dit is totaal niet wat Thomas ervan verwacht had, maar hoe gaat hij hier ooit nog wegkomen?

Hoe ik per ongeluk piraat werd is een ontzettend leuk en spannend boek. Thomas vertelt aan de hand van een dagboek zijn belevenissen op de boot. Hij is ontzettend klungelig en komt erachter dat hij eigenlijk helemaal geen goede piraat zou zijn. Tim Collins weet je aan het lachen te maken en schrijft het verhaal erg beeldend. Je hebt meteen een voorstelling van de gebeurtenissen op de boot. De prachtige tekeningen van Sarah Horne zijn ook een mooie toevoeging aan het verhaal. 

Tim Collins vertelt het verhaal enigszins waarheidsgetrouw. In hoofdstuk komen steeds 'Hoe het zit' stukjes voor die uitleg geven over piraterij vroeger of die uitleg geven over moeilijke woorden. Zo leer je begrippen als scheurbuik, vuursteenpistolen, de kat met negen staarten, maar ook uitdrukkingen als spijkers op laag water zoeken. Stiekem is het een erg leerzaam boek. Aan het einde van het verhaal staat nog een stuk piratengeschiedenis, een tijdlijn van 500 v.C. tot 2009, een woordenlijst en een stukje over bekende piraten. 

Een ontzettend leuk, leerzaam en spannend boek voor kinderen. Op humoristische wijze wordt er tekst en beeld gegeven aan piraterij van toen en nu. Een echte aanrader! 

Recensie: Hoe ik per ongeluk piraat werd - Tim Collins

Hoe ik per ongeluk piraat werd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Thomas vaart met zijn ouders mee op een 18e-eeuws koopmansschip en hij vindt het maar niks. Hij mag dan wel stoere dingen doen als in een mast klimmen en in de hut van de kapitein slapen, maar verder is het toch maar saai aan boord. Daarom dagdroomt hij graag dat hij een angstaanjagende zeerover is…
    Wanneer ze een echt piratenschip tegenkomen, merkt hij algauw dat het piratenleven niet zo fraai is als hij dacht. Als hun schip ook nog wordt afgepakt en iedereen gedwongen wordt om van boord te gaan, verstopt Thomas zich snel. Hij wordt een paar dagen later door de piraten gevonden als hij eten probeert te stelen, en zo begint zijn leven als leerling-piraat. Als dat maar goed gaat...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Zonder titel #1

  • Dit weten we over Stranger Things seizoen 4

  • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

Zoek in artikelen