• onze waardering

De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt RECENSIE

Recensie: De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt

Tonke Dragts De goudsmid en de meesterdief is een heruitgave van het debuut boek De Verhalen van de Tweelingbroers uit 1961 van deze Nederlandse schrijfster. Zelfs na ruim 60 jaar is het verhaal nog steeds fantastisch om te lezen. Bovendien is het nu uitgegeven in een hardcover met alle illustraties van Tonke Dragt zelf. 

Jiacomo en Laurenzo zijn een tweeling, geboren in Bainoe, de hoofdstad van Babina. Hun vader is een arme schoenmaker, maar de jongens groeien op in een gelukkig gezin. Ze lijken zoveel op elkaar, dat eigenlijk niemand hen uit elkaar kan houden en als kinderen maakten ze daar handig gebruik of misbruik van. Wanneer ze volwassen zijn stuurt hun vader hen de wereld in om hun eigen weg te zoeken en hun plekje in het leven. Laurenzo wil mooie dingen maken en gaat in de leer bij een edelsmid. Jiacomo houdt ook van mooie dingen, maar hij wil ze niet zelf maken, wel zelf stelen. Hij komt in de leer bij een dief en perfectioneert zijn ambacht zo goed, dat hij zelf een meesterdief wordt. Beide broers beleven los van elkaar allerlei avonturen, tot het lot hun levens weer samenvoegt. 

Antonia Johanna Willemina Dragt, Tonke Dragt, behoeft bijna geen introductie voor echte fans. En die gaan van jong tot oud, nationaal én internationaal, en zijn er onnoemelijk veel. Ze werd geboren in voormalig Nederlands-Indië in november 1930, dus inmiddels heeft Tonke Dragt de zeer respectabele leeftijd van 91 jaar bereikt. Haar verstand is echter nog steeds even scherp als altijd. Haar tweede boek Brief voor de Koning is internationaal een klassieker! Het was zeker al meer dan 15 jaar geleden dat er een nieuw boek van haar hand uitgegeven werd, toen ze in 2021 een samenwerking aanging met Rindert Kromhout. Ze stelde haar fantasie in dienst van zijn schrijfkunst en ze brachten het boek Wie achter deze deur verdwaalt uit. 

Als jong meisje bedacht Tonke verhalen om haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Jappenkamp in Nederlands-Indië dragelijk te maken. Ze ging studeren aan de academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Later leidde haar kunstzinnige en creatieve inslag (ze werkte ook als tekenlerares) tot het schrijven van haar debuutboek, De Verhalen van de Tweelingbroers, dat in 1961 uitkwam. Het boek heeft invloeden van allerlei sprookjes en de wereld van Babina is duidelijk een mix van oosterse en Italiaanse renaissance kenmerken.  Nu het opnieuw uitgebracht is onder de titel De goudsmid en de meesterdief, heeft het boek nog niets aan kracht ingeboet.  

De goudsmid en de meesterdief is eigenlijk een verzameling aparte verhalen, die ook weer één geheel vormen. Alle verhalen zijn even boeiend en intrigerend. Je volgt de twee broers op hun aparte zoektochten naar geluk in het leven en komt terecht in situaties die afwisselend spannend en mysterieus zijn, maar ook grappig en soms ontroerend. Kern van alles blijft het identieke uiterlijk van de twee broers, maar daaronder is hun innerlijk juist heel verschillend. Hun gelijkenis zorgt ervoor dat de één soms in problemen komt, die veroorzaakt zijn door de ander, of kunnen ze elkaar juist helpen door gebruik te maken van hun identieke uiterlijk. De verhalen hebben allemaal een eigen invalshoek en aparte setting. Ze tonen je langzaam maar zeker het verschil in innerlijk van de broers en laten je zien wat juist de verschillende sterke punten en talenten van de broers zijn. Maar uiteindelijk gaat De goudsmid en de meesterdief over de verbondenheid van de twee broers in welke periode van hun leven dan ook. 

Tonke Dragts boeken hebben altijd iets ongrijpbaars en vaak iets raadselachtigs. Ze houdt de aandacht van de lezer moeiteloos vast, want er wacht in ieder hoofdstuk wel weer een verrassing, een raadsel of een spannende gebeurtenis, die je meeneemt in een prachtig avontuur. Haar boeken zijn zo mooi en haar schrijftrant is zo pakkend, dat ook volwassenen haar boeken graag lezen. En volwassenen zoals ik, die opgegroeid zijn met de boeken van Tonke Dragt, lezen deze tot op heden steeds weer, met nog even veel plezier.  

De goudsmid en de meesterdief is een feest van fantasie, klassieke figuren, eer en glorie, spanning en emoties en krijgt van mij zeker 5 hartjes. 

Recensie: De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt

De goudsmid en de meesterdief

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Laurenzo en Jiacomo lijken op elkaar als twee druppels water, of als twee zandkorrels. Niemand weet wie de een is, en wie de ander. Maar dat is alleen hun uiterlijk – wat ze doen en hoe; dat is heel verschillend… En omdat ze voortdurend verwisselen wie wie is, maken ze hun avontuur spannend en onvoorspelbaar, zelfs voor elkaar.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Filmtip: Spijt!

  • 11x Koninklijke Young Adult boeken

  • Recensie: Kolletje & Dirk - Allemaal familie

Zoek in artikelen