• onze waardering

De Ophelia-meisjes - Jane Healey RECENSIE

Recensie: De Ophelia-meisjes - Jane Healey

Na de dood van haar vader trekt Ruth in het oude landhuis met haar gezin. Herinneringen van de zomer van 1973 komen weer terug terwijl zij en haar dochter Maeve deze zomer beleven op het landgoed. Maeve is heel erg ziek geweest waarbij ze de dood in de ogen heeft gekeken en heeft deze zomer de tijd om weer even bij te komen tot ze weer naar school moet. En dan staat oude vriend Stuart voor de deur en worden Ruth en Maeve daar beiden door afgeleid.  

Jane Healey heeft De Ophelia-meisjes prima opgebouwd. Rustig maar zeker komt de lezer meer te weten over de zomer van 1973. Daarnaast zien we in het nu hoe Maeve en Ruth zich ontwikkelingen naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Deze afwisseling tussen personages maakt het verhaal wel interessant. Het verhaal begint wat traag en kabbelt rustig door. Er zijn geen grote gebeurtenissen en het leven van de familie wordt uitgebreid beschreven. De liefde die Maeve ervaart deze zomer is misschien nog wel het hoogtepunt van het verhaal. Hierdoor komt er wat vaart in het verhaal wat het gemakkelijker maakt om doorheen te komen. Desondanks is het misschien niet voor iedereen fijn om te lezen over de relatie tussen de volwassen Stuart en de minderjarige Maeve. 

De Ophelia-meisjes is verdeeld in de perspectieven van Maeve en Ruth in het heden en Ruth in het verleden, interessante personages met hun eigen problemen om te leren kennen als lezer. Jane Healey laat stukje bij beetje meer los over die bewuste zomer van 1973. De verwachtingen zijn hoog, de emoties zijn hoog maar de daadwerkelijke gebeurtenissen zijn niet super indrukwekkend. Iemand die uit het verleden weer opgedoken is, is Ruth's beste vriend Stuart. Hij weet net als Ruth wat er in die bewuste zomer gebeurd is en heeft nog wat onverwerkte gevoelens voor Ruth. Maeve wordt verliefd op Stuart en haalt haar gemiste pubertijd nog even goed in deze zomer. In dat opzicht ervaart ze misschien wel een gelijkwaardige zomer als dat haar moeder ervaarde in 1973.  

Het einde van De Ophelia-meisjes is niet indrukwekkend, bijzonder of verrassend. Het verhaal is redelijk opgebouwd tot het einde en er komt geen grote ommekeer. De levens gaan door zoals ze aan het einde van de zomer gevormd zijn en dat is het wel. 

De Ophelia-meisjes is geen super indrukwekkend en bijzonder boek. Het is goed opgebouwd met duidelijke relaties en de personages zijn interessant om te leren kennen. Desondanks komt het verhaal traag op gang. Tijdens de kalverliefde van Maeve zien we ietwat een versnelling in het verhaal wat daarna weer wegzakt. Omdat er richting het einde ook geen grote gebeurtenissen zijn heeft het verhaal niet veel indruk achter gelaten. Om deze redenen krijgt het dan ook drie hartjes.  

Recensie: De Ophelia-meisjes - Jane Healey

De Ophelia-meisjes

 • Auteur:

  Jane Healey
 • Verschenen:

  16 februari 2022
 • Uitgave:

  ISBN 9789403108216
  Uitgever Cargo
 • Uitgever:

  Cargo
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Intieme roman over de geheimen en verlangens van een tiener

  In de zomer van 1973 verblijft Ruth samen met haar vier beste vriendinnen een paar maanden in het landhuis van haar familie. De tieners zijn bezeten van de tragische vrouwen in de beroemde prerafaëlitische schilderijen. De zomer is lang en warm, en hun fantasieën worden langzaam maar zeker minder onschuldig.
  Vierentwintig jaar later is Ruth getrouwd en heeft ze drie kinderen. Als haar vader overlijdt besluit het gezin om in het landhuis te gaan wonen. Op een dag komt Stuart, een oude vriend van Ruth, op bezoek en raakt haar zeventienjarige dochter Maeve betoverd door deze knappe fotograaf. Maeves kalverliefde heeft grote gevolgen, en het zal niet lang duren of de geheimen uit het verleden van haar moeder worden onthuld.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • In dit jaar speelt Wonder Woman 2 zich af

 • Brown girl dreaming - Jacqueline Woodson

Zoek in artikelen