• onze waardering

The Curry Guy BBQ - Dan Toombs RECENSIE

Recensie: The Curry Guy BBQ - Dan Toombs

Dan Toombs is bekend geworden van zijn blog the Curry Guy. Na een hele rits aan andere kookboeken geeft Toombs jou nu een ander inspirerend kijkje in de Indiase keuken. Hij hoopt jou met deze gloednieuwe The Curry Guy BBQ te inspireren om te gaan koken op open vuur met meer dan 100 Indiase klassiekers van de barbecue.

Het boek start met een belangrijke introductie over de BBQ, want koken op open vuur is echt iets anders dan normaal koken. Je hebt verschillende types BBQ, verschillende soorten brandstof en zeker een heleboel don'ts in vergelijking met koken in de keuken. Daarnaast is er een verschil tussen directe en indirecte hitte die belangrijk zal zijn voor het kiezen van jouw recept en gerecht.

In de Indiase keuken staan vooral veel kruiden en specerijen centraal. Dit geld absoluut voor de recepten in The Curry Guy BBQ. Veel van de vleesgerechten moeten gemarineerd worden in een waslijst van specerijenmengsels of kruiden. Deze zijn niet altijd te verkrijgen in de supermarkt, dus een tripje naar een toko in de buurt is vaak noodzakelijk.

Je merkt dat dit niet het eerste boek is dat Toombs heeft uitgebracht. Het bevat prachtige foto's, een herkenbare lay-out en handige icoontjes. Hierdoor kun je snel zien of een recept maximaal 30 minuten kost, glutenvrij of vegetarisch is én belangrijk of je directe of indirecte hitte nodig hebt. Er staan alleen relatief weinig vega gerechten in The Curry Guy BBQ. Dit is vaak wel te verwachten van een boek over barbecue, maar het is zeker in deze tijd wel een gemis.

Gegrilde zoete aardappel met avocadochutney

Ik hou ontzettend van gegrilde zoete aardappel, omdat de grilsmaak echt iets extra's toevoegt. Dit recept bevat een marinade voor de zoete aardappel en een receptje voor de avocado chutney. Het is niet heel ingewikkeld, maar absoluut een goede smaakcombinatie. Je moet best wat voorbereiden voordat je naar de BBQ kunt gaan. Helaas miste ik de smaak van de marinade na het bakken. Het viel een beetje weg en was niet sterk genoeg.

Goaanse kippenvleugels cafreal

Deze kippenvleugels zien er op de foto al uit alsof je je vingers er direct van wilt aflikken. Veel kruiden kan je makkelijk bij de supermarkt halen en het kost niet heel veel voorbereidingstijd. De marinade maken is vrij simpel en dan laat je de kippenvleugels daar gewoon lekker even in staan. De mix van kruiden en specerijen was voor mij vrij nieuw, omdat ik niet vaak oosterse gerechten maak. Daarnaast moesten er nogal veel rawit of chili pepers in de marinade. Dit durfde ik niet helemaal aan, dus heb de helft maar gebruikt. Het was ontzettend lekker, maar ik was blij dat ik niet alle pepers erin gedaan heb.

Je kunt met dit boek uit de voeten voor hapjes en voorgerechten, spiesjes en gegrilde en geroosterde hoofdgerechten, hoofdgerechten uit een pan, klassieke curry's bijgerechten en sauzen, marinade en specerijenmengsels. Het is vooral een uitgebreid Indiaas kookboek waarbij je verstand moet hebben van verschillende BBQ's en open vuur. Het zijn gerechten die vaak veel voorbereiding vragen en veel aandacht tijdens het bakken, roosteren en grillen. Niet iedereen heeft namelijk alle soorten barbecues in de schuur staan.

Recensie: The Curry Guy BBQ - Dan Toombs

The Curry Guy BBQ

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dan Toombs, a.k.a. The Curry Guy, steekt het vuur aan en deelt Indiase gerechten die op de barbecue, grill of in een pan boven open vuur bereid kunnen worden. Met goede uitleg over apparatuur, het verschil tussen roosteren en grillen, het beheersen van de temperatuur, gebruik maken van directe of indirecte hitte, verras je iedereen met geweldige Indiase gerechten van de barbecue. Steek de fik erin en bereid kashmiri kabargah lamskoteletjes, kip tandoori, diverse variaties aan kebab of pittig gevulde mosselen. Kleine gerechten, vis- en vleesbereidingen maar ook groente-, rijst- en broodrecepten die je op open vuur bereidt. Maak eens knapperige saffraanrijst, rokerige chana dal of naan gevuld met curry. Daarnaast biedt The Curry Guy BBQ heerlijke sauzen zoals raïta met geroosterde uien, kashmiri hot sauce, pittige tomatenchutney en diverse marinades en rubs. Bij elk recept zie je in een oogopslag of het vegetarisch, glutenvrij of snel te bereiden is. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Strak pakje

  • Recensie: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

  • Regé-Jean Page niet te zien als de Duke in Bridgerton seizoen 2

Zoek in artikelen