• onze waardering

Borsten en eitjes - Mieko Kawakami RECENSIE

Recensie: Borsten en eitjes - Mieko Kawakami

Borsten en eitjes van de Japanse schrijfster Mieko Kawakami vertelt het verhaal van schrijfster Natsu. Naast dat ze worstelt met het schrijven van haar volgende roman, heeft ze ook de wens om moeder te worden. Als (bewust) alleenstaande vrouw is dat echter zo makkelijk nog niet. In Japan is ivf voor alleenstaanden namelijk verboden; ze is dus gedwongen alternatieve (en soms schimmige) oplossingen te verkennen. Daar waar dit haar worsteling is, volgen we ook zus Makiko en haar dochter Midoriko in hun zoektocht naar hun eigen 'ik' en hun toekomst.

Mieko Kawakami heeft haar roman Borsten en eitjes opgedeeld in twee delen: deel een wat zich afspeelt in de zomer van 2008 en het tweede deel wat zich acht jaar later afspeelt en de drie jaar daarna vertelt. In beide delen komen zowel Natsu als haar zus Makiko en dochter Midoriko voor, zij het dat deel twee zich nadrukkelijker richt op Natsu.

Het verhaal zelf wordt elke keer vertelt vanuit Natsu; de ik-persoon in het verhaal. Die schrijfstijl maakt dat het lezen van Borsten en eitjes in het begin even wennen is. Vooral omdat ook de gedachten van Natsu in het boek een plek hebben; alsof je een deel van het verhaal 'in haar hoofd' meeleeft. Maar zodra je daaraan gewend bent, leest het boek vlot door. Een prettige afwisseling zijn de dagboekfragmenten van de jonge Midoriko, die juist op een heel andere wijze een inkijkje geven in haar gevoelens en gedachten. De twijfel die een jonge vrouw kan hebben over haarzelf en haar lichaam.

Mieko Kawakami geeft op een hele indrukwekkende manier vorm aan de hedendaagse wereld in Japan; en dan ingezoomd op de lastige situatie voor alleenstaande vrouwen met een kinderwens. Gezien ivf in Japan alleen maar toegestaan is voor gehuwden, rijst de vraag op welke wijze zij hun kinderwens in vervulling kunnen laten gaan, maar ook in hoeverre die kinderwens een 'recht' is of niet. Dit laatste levert een interessante reflectie op en zet je als lezer ook aan het denken over je eigen standpunten hierin.

Voor de lezer is Borsten en eitjes een interessant inkijkje in het Japan van nu. Met hele actuele onderwerpen als ivf, de wens om kinderen te krijgen en het alleenstaande ouderschap. Vanaf pagina één boeiend leesvoer!

Recensie: Borsten en eitjes - Mieko Kawakami

Borsten en eitjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Adembenemend.' Haruki Murakami
  'Zéér overtuigend.' **** NRC
  'De eigenzinnige Natsuko fascineert: je wil horen wat ze te zeggen heeft.' Het Parool

  Op een hete zomerdag ontmoeten we in Tokio drie vrouwen: de dertigjarige Natsuko, haar oudere zus Makiko en Makiko's tienerdochter Midoriko. Makiko overweegt in Tokio haar borsten te laten vergoten, haar dochter is recentelijk gestopt met praten en worstelt met zichzelf en haar veranderende lichaam als jonge vrouw.
  Acht jaar later ontmoeten we Natsuko opnieuw. Terwijl ze haar langverwachte tweede roman zou moeten schrijven, koestert ze de wens om moeder te worden. Als alleenstaande vrouw wordt ze gedwongen alternatieve methoden om zwanger te raken te onderzoeken: van internationale spermadonatie tot het maken van illegale afspraken met schimmige donoren in eigen land.
  Borsten en eitjes volgt Natsuko en de vrouwen in haar leven terwijl zij vorm proberen te geven aan een leven als schrijver, zus, moeder, vriendin: als vrouw - met of zonder kind.

  Mieko Kawakami is een literair fenomeen in eigen land. Met Borsten en eitjes (Breasts and Eggs) breekt zij de laatste jaren ook internationaal door. De Engelse vertaling stond op de bestsellerlijst van The New York Times en werd door onder andere TIME gekozen als een van de beste boeken van het jaar.

  'Bij monde van Natsuko beent Kawakami zéér overtuigend de rol van vrouwen en vrouwenlichamen in het moderne Japan uit, en de vele emoties en overwegingen die komen kijken bij zo'n 'niet-traditionele' kinderwens.' **** NRC Handelsblad

  'Mieko Kawakami beleeft stilaan - en eindelijk - een internationale doorbraak.' De Morgen

  'Adembenemend (...) Ik zal het gevoel van pure verwondering dat ik had toen ik Mieko Kawakami's Borsten en eitjes voor het eerst las, nooit vergeten.' Haruki Murakami

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • Het hersenhotel - Marja Baseler en Annemarie van den Brink

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • Hoe Deadpool een ware hit werd 

Zoek in artikelen