• onze waardering

Java - Maureen Tan RECENSIE

Recensie: Java - Maureen Tan

Maureen Tan schreef eerder de Bijbel van de Indonesische keuken. Daarin gaf ze destijds al aan dat het haast onmogelijk is om een volledig overzicht te geven van de Indonesische keuken. Logisch dus dat er een tweede boek verscheen. Deze keer met de titel Java. Het gedeelte van Indonesië waar Maureen Tan is opgegroeid en waar veel 'typisch Indonesische' gerechten, ingrediënten en smaakmakers hun oorsprong vinden. Die ingrediënten, onder andere voor de belangrijke boemboe, een gevijzelde pasta van kruiden (onder andere komijn- en korianderzaad) en de Javaanse eetgewoonten worden voorin het boek nog wat uitgebreider behandeld.

Java is geen klein eiland. Qua oppervlakte is het ruim drie keer zo groot als Nederland en het heeft maar liefst 151 miljoen inwoners. Geen wonder dus dat daar nog een kookboek over geschreven kan worden. Het boek Java heeft zo'n beetje dezelfde opbouw als de Bijbel van de Indonesische keuken. Het is geografisch ingedeeld naar West- (friszuur en pittig), Midden- (zoeter en minder pikant) en Oost-Java & Madura, een eiland bij Soerabaja (pittig en hartig). Dat minder pikant in Midden-Java geldt overigens niet voor alle recepten.

Ik maakte bijvoorbeeld de kipsaté met kokosmelk-chilisaus, Daarin gingen maar liefst 10 rode pepers en 5 rode rawits volgens het recept. Dat verminderde ik aanzienlijk omdat ik zeker weet dat huisgenoten het dan niet zouden eten. Het was nog steeds pikant en heerlijk van smaak. Behalve de lomboks en rawit pepers is kokosmelk een geliefd ingrediënt in de Javaanse keuken. Uiteraard zat die ook in de satésaus bij de kip.

Ook voor de omelet met Javaanse kruiden die ik maakte stonden zowel lomboks als kokosmelk op de ingrediëntenlijst net als onder andere citroengras, korianderzaad en rundergehakt. De naam van het recept deed vermoeden dat er veel andere kruiden in zouden zitten, maar dat bleek niet het geval. Voor een lunch bleken de hoeveelheden prima, als avondeten zou ik de tip van Maureen Tan volgen om er een lekkere salade bij te eten of gewoon een lekker brood natuurlijk.

Houd je van de Indonesische keuken of wil je deze beter leren kennen dan is Java een fantastisch boek. Wat mij opvalt is dat heel veel van de ingrediënten ook voorkomen in onze eigentijdse Nederlandse keuken. Een bezoekje aan de toko is dus meestal niet nodig omdat ook onze eigen supers deze specerijen, kruiden en groenten gewoon hebben liggen. Natuurlijk is een bezoekje aan de toko geen straf, integendeel, maar het is ook wel fijn dat het niet altijd noodzakelijk is.

Recensie: Java - Maureen Tan

Java

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het nieuwe kookboek van bestsellerauteur Maureen Tan.
   

  In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.'
  De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In MiddenJava eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • Dutch Venture Publishing brengt Phobos 4 uit en mogelijk ook Ember Queen

 • Dag 2: Leg jouw Valentijnscadeau vast op de foto & win!

 • De verhalenvertelster

Zoek in artikelen