• onze waardering

De Camino - Anya Niewierra RECENSIE

Recensie: De Camino - Anya Niewierra

De Camino van de Nederlandse Anya Niewierra is de nieuwste literaire thriller van deze schrijfster uit Limburg. Haar vorige literaire thriller Het Bloemenmeisje kreeg al veel lof, maar met De Camino tilt ze haar vaardigheid om een buitengewoon complexe en spannende thriller te schrijven naar een nog hoger niveau. 

Lotte Bonnet, een 44 jarige chocolatier uit Limburg, heeft net een jaar geleden haar man Emile Jukic verloren. Emile was afkomstig uit Bosnië en tijdens de Balkanoorlog is hij in 1995 gevlucht naar Duitsland. Daar vond hij onderdak en werk bij een vriend, Paul Müller. Op vakantie in Duitsland ontmoetten Lotte en haar nichtje Marjolein de twee mannen en voor Marjo en Paul was het liefde op het eerste gezicht. Lotte bleef op vriendschappelijke basis aan Emile hangen, tot het op een keer fout ging en ze in verwachting raakte. Ze besloten dan toch maar te trouwen. Dat Emile een moeilijke jeugd heeft gehad en de verschrikkingen van de oorlog hun sporen hebben achter gelaten weet Lotte, maar als twintig jaar later Emile ineens besluit om op bedevaart te gaan, is Lotte toch verrast. En als hij tijdens het lopen van de Camino, de lange weg door Frankrijk en Spanje naar bedevaartsoort Santiago de Compostella, zelfmoord pleegt, staat ze voor een raadsel. Waarom? Er waren geen tekenen. Ze hebben twee volwassen zoons en het leven was goed. Maar als Lotte dan samen met haar zoons de as van Emile wil uitstrooien in Bosnië, komt ze er achter dat haar Emile helemaal geen Emile is. De echte Emile is een oorlogsslachtoffer en al lang dood. Wie is haar man dan eigenlijk? Ze geeft een Bosnische privédetective opdracht het uit te zoeken en zelf besluit ze ook de Camino te gaan lopen. Precies dezelfde route, die Emile gelopen heeft, in het kader van rouwverwerking. Deels omdat ze wil zien en wil weten wat Emile de laatste dagen van zijn leven gedaan heeft en misschien dat ze nog wat kan ontdekken. Deels ook echt om na te denken over haar eigen leven en schuldgevoelens en weer tot zichzelf te komen. Maar ook voor Lotte blijkt de Camino niet veilig te zijn. 

Anya Niewierra heeft een heldere open stijl, die overigens zeer gedetailleerd alles beschrijft. Ze schrijft in de ik-vorm en bijna op een toon alsof ze het het over koetjes en kalfjes heeft, laat ze Lotte de achtergrondinformatie over het verleden naar voren brengen. Ze weet de omgeving waar De Camino zich afspeelt, prachtig beeldend te beschrijven, maar ook de gruwelijkheden van de smerige etnische Balkanoorlog. Deze Balkanoorlog die in 1991 uitbrak, is de rode draad door het verhaal van De Camino.  De rust en de sereniteit die Lotte op de Camino vindt, staat lijnrecht tegenover de onrust en spanning die ze ervaart wanneer ze meer over Emile te weten komt. Op haar weg, zowel fysiek als emotioneel, is schoonheid, maar ook een constante dreiging. Ook in haar innerlijk woedt tweestrijd. Ze was gelukkig met Emile, maar ze was niet verliefd op hem. Pas veel later leerde ze van hem te houden. Maar Lotte ontdekt ook dat haar leven met Emile een leugen was. Als ze tijdens de tocht de Fransman Nicolas Arnaut ontmoet en er direct een vreemde aantrekkingskracht en onmiskenbare klik tussen hen is, weet ze dat ze Emile en haar schuldgevoelens los moet laten. Hoe verder ze op de weg komt, hoe meer ze verbonden raakt met zichzelf.  

Anya Niewierra heeft gedegen onderzoek gedaan naar alle bij haar verhaal betrokken items. Je kunt dus ook nog veel leren van De Camino.  Ze weet moeiteloos dieper op gevoelens en situaties in te gaan en de spanning geen moment te laten verslappen. Iedere keer als Lotte weer een stukje van de sluier van het verleden oplicht, gebeurt er iets verontrustend en om haar heen vallen opvallend veel slachtoffers. Toeval, ongelukjes of toch iets duisterder?  Langzaam komt ze wat dichter bij de waarheid, maar de waarheid is zwaar en moeilijk en als ze er op door gaat en het naar buiten brengt, zal het ook de levens van haar kinderen aantasten. Wil ze dat riskeren? En wie kan ze eigenlijk nog vertrouwen, als alles wat ze dacht dat vertrouwd was, niet echt blijkt te zijn.  

Anya Niewierra maakt het allemaal nog wat complexer en intrigerender door geregeld stukken van een lange brief met uitleg over het verleden aan bepaalde hoofdstukken vooraf te laten gaan. Ze doorbreekt hiermee het chronologische verloop van het verhaal, waardoor je als lezer juist getriggerd wordt door te lezen, want wie is dan de schrijver van die brief?  

Worden er sommige mensen met een kwaadaardig karakter geboren of wordt slechtheid ontwikkeld door omstandigheden? Kan een slecht mens boete doen en weer een goed mens worden? De uitkomst wie en wat Emile was, is eigenlijk niet zo heel spannend, want dat vermoeden kun je als lezer wel invullen, maar het is wel spannend om te lezen wat de gevolgen zijn van dit alles en welk effect het heeft gehad en nog heeft op de levens van allerlei mensen die erbij betrokken zijn geweest. 

De Camino van Anya Niewierra is een complex boek, maar het pakt je vast vanaf pagina één. Het is zeker een thriller, maar eentje die alles in zich heeft. Schoonheid, liefde, vertwijfeling, gruwelen, moord en haat en op het eind misschien iets als berusting en loslaten. Zondermeer 5 hartjes voor deze fantastische literaire thriller. 

Recensie: De Camino - Anya Niewierra

De Camino

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Cirkel van zes

  • Groen

  • Zeemansbruid

Zoek in artikelen