- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Wok! - Jeremy Pang

Recensie: Wok! - Jeremy Pang
Ik heb niet hele goede ervaringen met kookboeken met als thema de Wok! Ik denk dat we in Nederland heel snel het idee hebben dat de wok een handig instrument is om snel wat eten te maken of zoals we dan zeggen, tot afschuw van een bevriende foodblogger, een prutje. Een prutje van groente en vlees. Wat rijst erbij en klaar.
Hoe anders is dat in het boek Wok! van Jeremy Pang of eigenlijk van Jeremy Pang's school of wok. Dat het een school is zegt veel over het boek. Alle recepten zijn opgebouwd volgens dezelfde structuur. Dat maakt dat Wok! een uitermate handig boek is geworden. Het systeem draait om de wokklok. Daarbij leg je de ingrediënten in de vorm van een klok op volgorde van het moment dat ze in de pan moeten. Sommige van die ingrediënten, zoals een marinade, een bouillon of een saus maak je vooraf en zet je vervolgens op de juiste plaats in de wokklok. Bij het uiteindelijke wokken gaat het er immers meestal om dat het snel gaat en dan is gestructureerd werken noodzakelijk. Heb je het onder controle, en moeilijk is dat niet, , dan kan je alle recepten uit Wok! zo maken want nog een bijkomend voordeel is dat Jeremy Pang nauwelijks ingewikkelde ingrediënten gebruikt. Misschien dat je voor sommige beter naar de toko kan gaan, maar veel zul je bij je lokale supermarkt, slager of groenteboer terugvinden.
Wok! is niet opgebouwd volgens de traditionele indeling vlees, vis, groente, zoet, maar is ingedeeld naar landen. In totaal 9 Aziatische landen allemaal met hun eigen specifieke ingrediënten en vooral bereidingswijzen. Toch houdt Jeremy Pang zich voor nagenoeg alle recepten aan zijn eigen structuur. Uiteraard is er ook een inleiding over de verschillende soorten wok, over de werking van een wok en over de verschillende technieken die met een wok mogelijk zijn.
Het eerste gerecht dat ik maakte was met meteen een schot in de roos: Mee goreng mamak. Gebakken noedels die vooral populair zijn bij Maleisisch-Indische straatkraampjes. Ik maakte mijn wokklok met onder andere eieren, gekookte aardappel, knoflook, spitskool, garnalen en woknoedels. En ja, ik verving de tofu door kip, omdat ik die in huis had. Wok! is ook beslist geen vegetarisch kookboek, dus de schrijver zal het me wel vergeven. Resultaat was wel een heerlijke wokschotel die hier vaker op tafel gaat komen. Ook met gasten erbij omdat veel van het werk in de voorbereiding zit: het maken van de wokklok.
Aangemoedigd door het succes maakte ik een gerecht dat ik al kende en zelfs vaak maak, al doe ik dat niet in een Wok! Een ander recept dus voor het Filipijnse nationaal gerecht, Kip Adobo. Kip gesmoord in sojasaus en azijn en gekruid met laurier, palmsuiker en zwarte peper. Ik serveerde het traditioneel met rijst. Ook deze was een succes al was het minder spectaculair omdat de smaak wel bekend was.
Heb je thuis een wok of denk je erover één aan te schaffen? Weet je niet zo goed wat je er allemaal mee kan, behalve een prutje maken? Schaf dan dit boek van Jeremy Pang's school of wok aan. Het gaat je zeker verder helpen met de bereiding van zoveel heerlijke Aziatische gerechten.
Recensie: Wok! - Jeremy Pang
Wok!
-
Auteur:
Jeremy Pang -
Verschenen:
21 juli 2022 -
Uitgave:
ISBN 9789461432780
Uitgever Good Cook
208 pagina's -
Uitgever:
Good Cook -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Wokken is een onderschatte kunst: het gaat om de balans tussen smaken en structuren, de juiste hitte, snij- en roerbaktechnieken en de volgorde van de te wokken ingrediënten. Wie het wokken goed onder de knie heeft, zet in een mum van tijd verrukkelijke Aziatische wokgerechten op tafel. In Wok! lees je alles over diverse roerbaktechnieken die echt bepalend zijn voor het eindresultaat, krijg je meer inzicht in de balans in texturen van verschillende ingrediënten en uiteraard in smaken. Maak kennis met de ‘wokklok’, een handig instrument om ingrediënten in de juiste volgorde te gebruiken en ga aan de slag. Met recepten uit China, Thailand, Vietnam, Korea, Japan, Indonesië, Singapore en Maleisië maak je een keur aan verrukkelijke wokgerechten. Maak vegan chow mein uit China of Thaïse kippenvleugels in vissaus. Serveer een snelle phõ met kip uit Vietnam of een nasi lemak uit Maleisië. Met een toegift aan lekkere bijgerechten zoals salades van silken tofu of met groene papaya, condimenten en meer.
Nieuwste artikelen
-
Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd
-
Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven
-
Wondervrouwen - Stephanie Schuster
-
10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is
-
YA vervolg delen in 2023
Gerelateerde artikelen
-
Winnen: 4 kaartjes voor de Nederlandse première van Pitch Perfect 2! {afgelopen}
-
Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022: dit is de top 3
-
Recensie: De eeuwige tijd