• onze waardering

Het weeshuis in de azuurblauwe zee - T.J. Klune RECENSIE

Recensie: Het weeshuis in de azuurblauwe zee - T.J. Klune

Linus Baker werkt voor het Minesterie van Toezicht Magische Jongeren. Het is zijn werk om naar weeshuizen te gaan vol met kinderen met magische krachten en te controleren of de weeshuizen mogen blijven bestaan. Hij behandelt de kinderen altijd met respect en laat zien dat ze niet minder zijn dan anderen, maar hij bewaard altijd een gepaste afstand tot de kinderen en bouwt zodoende geen band met ze op. Op een dag heeft het minesterie een speciale opdracht voor Linus. Ze willen dat hij gaat onderzoeken of een weeshuis met zes magische kinderen een gevaar vormen voor de samenleving. Voor deze geheime missie moet hij een maand in dit weeshuis wonen. Hij leert de kinderen kennen, net zoals hun directeur, Arthur Parnassus. Tijdens zijn tijd op het eiland twijfelt Linus langzaamaan of hij de ambtelijke regels moet volgen waar hij altijd zo sterk in geloofde, of misschien meer naar zijn eigen hart moet luisteren. 

Auteur TJ Klune schrijft fantasy- en liefdesromans. In 2020 bracht hij het boek The House in The Cerulean Sea uit. Uitgeverij Volt heeft dit verhaal vertaald tot Het Weeshuis in de Azuurblauwe zee. Klune is zelf queer en vindt het belangrijk dat zijn hoofdpersonages uit de lgbtq-gemeenschap komen. Hier wordt weinig uitleg over gegeven in zijn boeken, je kunt er eigenlijk beter vanuit gaan dat de personages queer zijn dan niet. Soms had dit beter uitgelegd kunnen worden, maar voor Klune's manier van schrijven is zeker wat te zeggen. 

Het weeshuis in de azuurblauwe zee is spannend, avontuurlijk en onverwachts. De kinderen zijn zo uit een fantasy verhaal gewandeld en spreken tot de verbeelding. Stuk voor stuk hebben ze een unieke persoonlijkheid die ook de ruimte krijgt om goed op papier te komen. Van de zoon van de duivel tot een gedaanteverwisselaar en van een kabouter tot een draakje, de kinderen zijn meer dan hoe ze eruit zien. Dit boek zit dan ook boordevol met levenslessen. 

Maatschappelijk werker Linus is het hoofdpersonage van het verhaal. Hij is een plichtsgetrouwe, maar eenzame man die samen met zijn kat woont (die kat neemt hij ook mee naar het eiland). Als hij eenmaal een tijdje op het eiland zit ontdooit hij een beetje. Hij maakt dan ook een hele mooie groei door tot dat hij eindelijk zichzelf laat zien en zichzelf ook de kans geeft om te zijn wie hij daadwerkelijk is. De personages in dit boek zijn waarschijnlijk de beste uitgeschreven karakters die je de afgelopen tijd bent tegengekomen. 

Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een van de beste YA boeken van de laatste tijd. Het klopt vanaf de eerste pagina tot en met het dankwoord. Met de nodige fantasy spreekt het tot een heel groot publiek. Romantiek, avontuur, fantasy en young adult, er zit vanalles in dit boek, met een mooie balans en veel sterke levenslessen. Absoluut een aanrader!

Recensie: Het weeshuis in de azuurblauwe zee - T.J. Klune

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.
    In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).
    Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Professor S. en het geheime dagboek - Erik Scherder

  • Deze films en series verschijnen in september op Netflix

  • Young, wild & vegan - Steffi Quisquater

Zoek in artikelen