• onze waardering

De ongewenste doden - Chris Lloyd RECENSIE

Recensie: De ongewenste doden - Chris Lloyd

Chris Lloyd's De ongewenste doden is het eerste boek in de nieuwe serie over de Parijse politierechercheur Eddie Giral. De Britse auteur en vertaler Chris Lloyd is al bekend door de serie over Elisenda Domènech, een politievrouw in het Spaanse Catalaan. Chris Lloyd is afgestudeerd in Spaans en Frans, dus je kunt zien waar zijn interesses liggen. 

Juni 1940: De Duitsers zijn Parijs binnengevallen en bezetten de gehavende stad. Politierechercheur Edouard Giral, Eddie, moet met lede ogen toekijken hoe alles in zijn geliefde stad gaat veranderen. Tweederde van de Parijse bevolking is weggevlucht, maar er vinden diverse zelfmoorden plaats, van mensen die achter zijn gebleven en een Duitse bezetting niet zien zitten. Tragisch, maar de onderbezette politiemacht kan er niets aan doen. Onder die zelfmoorden een Poolse man, Fryderyk Gorecki, die echter zijn driejarig zoontje Jan met zich mee de dood in nam. Fryderyks zelfmoord krijgt wel aandacht van de politie, als blijkt dat de man uit hetzelfde Poolse dorp kwam als vier andere Poolse vluchtelingen, die in een treinwagon vermoord zijn met gifgas uit WOI. Al dit krijgt voor rechercheur Eddie Giral extra lading als alles hem terugbrengt naar de trauma's die hij zelf opgelopen heeft tijdens WOI. Nu moet hij wederom leven met die gehate Duitsers en zich een weg proberen te banen tussen de bezetters, meelopers en tegenstanders, om de waarheid te achterhalen en gerechtigheid te krijgen. Ook moet hij vechten met zijn eigen donkere heden en verleden en moet hij onder ogen zien wat voor man hij is geworden. 

Chris Lloyd's De ongewenste doden is een heel indrukwekkend boek en zoveel meer dan alleen een spannende thriller. Het is een psychologische thriller en een historische oorlogsroman, gebaseerd op feiten over de bezetting van Parijs en wandaden van de Nazi's in Polen en vele andere landen die zij hebben bezet. Chris Lloyd heeft terdege onderzoek gedaan. Hij heeft een fijne boeiende stijl en beschrijft het verval en de desolate grauwheid van Parijs op een hele krachtige indringende wijze. Ook de personages worden beeldend beschreven. Je proeft als het ware de sfeer en de conflicten die naar boven komen. 

Vooral de hoofdpersoon Eddie Giral is boeiend. Chris Lloyd geeft niet gelijk een karakterschets van hem. Gaandeweg het verhaal leer je Eddie en zijn verleden kennen. Een man in de veertig, die gefixeerd is op zijn werk en die zo zijn leven op de rit probeert te houden. Een loner, die niet meer in staat is om samen te leven met anderen. Zijn vrouw en zoon heeft hij in de steek moeten laten. Dit alles omdat hij diep getraumatiseerd is nadat hij als jonge twintiger in de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven heeft moeten vechten. Eigenlijk een zachtaardig persoon, maar alle kwetsbaarheid heeft hij van zich af geschraapt. Hij is cynisch geworden en ongevoelig. Hij geeft in principe niet meer om het leven, is niet bang voor de dood omdat hij niets meer te verliezen heeft en dat maakt hem tot een zeer gevaarlijk man. De Parijse onderwereld was bang voor hem en zijn ondergeschikten bij de politie waren net zo bang voor hem, maar gaandeweg wordt ook Eddie ouder en nu de Duitsers binnengevallen zijn hebben zijn tegenstanders anderen om banger voor te zijn. 

Hij haat de Duitsers, maar moet noodgedwongen met hen samenwerken, zoals bijna iedereen die in Parijs is achtergebleven. Op het hoofdbureau van politie zijn de verhoudingen al gauw duidelijk en het is een afspiegeling van wat mensen in de stad te verduren hebben. Majoor Hochstetter van de Duitse Abwehr is de schakel tussen het Duitse opperbevel en de Franse politie. Slim, arrogant, zogenaamd vriendelijk en meewerkend maar ondertussen dreigend en dwingend. Commissaris Dax, probeert zijn personeel te beschermen en voorlopig wil hij dat iedereen doet wat de Duitsers zeggen, want de Fransen kunnen eigenlijk niet veel anders. Politieagent Auban, een rechtsextremist, ziet de Duitsers wel zitten en mensen zoals hij haasten zich om de hielen te likken van de Duitse bezetters. En dan heb je mensen zoals Eddie die zijn werk wil doen en niet wil buigen voor de Duitsers. Hij behandelt hen met sarcasme en opstandigheid, maar ook hij zal zich op tijd in moeten houden. Voor- en tegenstanders van de bezetters waartussen Eddie zijn weg moet zoeken. 

Eddie ervaart dat de bezetting door de Duitsers en de gebeurtenissen gedurende het moordonderzoek hem uit zijn cocon halen en hem weer terugbrengen naar het verleden. Hij moet onder ogen zijn dat zijn kwetsbaarheid toch weer hersteld wordt en hij moet ook een weg zien te vinden tussen de man die hij was en de man die hij is geworden. 

De ongewenste doden van Chris Lloyd is het eerste deel van een serie die Chris Lloyd over rechercheur Eddie Giral gaat schrijven en deel 2, Paris Requiem, komt ook al gauw uit. Wat mij betreft zeer goed nieuws, want De ongewenste doden is een zeer indrukwekkend boek. Eddie Giral een erg interessant personage en de setting in het bezette Parijs van de Tweede Wereldoorlog is heel krachtig. Zonder meer een aanrader en zeker 5 hartjes waard. 

Recensie: De ongewenste doden - Chris Lloyd

Eddie Giral 1 - De ongewenste doden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Rechercheur Eddie Giral moet alles op het spel zetten om de moord op vier vluchtelingen te onderzoeken

    Parijs, 14 juni 1940. De dag dat de nazi’s de stad binnenvallen, weet elke Parijzenaar dat niets meer hetzelfde zal zijn. Zo ook rechercheur Eddie Giral, die na het overleven van de Eerste Wereldoorlog nooit meer in een oorlog terecht wilde komen. Nu kan hij niets anders doen dan machteloos toekijken terwijl zijn geliefde Parijs voorgoed verandert in een onherkenbare stad onder leiding van de Duitsers.

    Als vier vluchtelingen dood worden gevonden – vergast in een vrachtwagen – besluit Eddie Giral dat hij koste wat het kost gerechtigheid voor deze moorden wil. Om dit voor elkaar te krijgen moet hij een weg zien te vinden tussen de bezetters en het verzet, de waarheid en de leugens en tussen de man die hij is en de man die hij was.

    Al snel komt hij erachter dat de vrienden die hij maakt wellicht toch zijn vijanden zijn en dat er een groter spel wordt gespeeld waar hij – of hij dat nu wil of niet – onherroepelijk deel van uitmaakt. Welke rol zal Eddie Giral moeten vervullen om in deze tijd te overleven?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Hemelvaart-actie: Tweet & win kaarten voor de Libelle Zomerweek met Santa Montefiore {afgelopen}

  • Recensie: Jij ik alles

  • The Brightest Night - Jennifer L. Armentrout

Zoek in artikelen