• onze waardering

Bikini's & kites - Anja Janssen RECENSIE

Recensie: Bikini's & kites - Anja Janssen

Zon, zee en... strandwinkeltjes. Zo kun je je de strandlijn in het fictieve kustplaatsje Domburg wel voorstellen. Als je nog wat nauwkeuriger kijkt, zie je er de bikinishop van de 24-jarige Bo, hoofdpersonage van Bikini's & kites van Anja Janssen. Een groot deel van de collectie maakt deze ondernemende jongedame zelf en ze is dan ook erg trots op het winkeltje dat ze van haar tante zaliger heeft geërfd. Er zijn echter kapers op de kust: de kitesurfschool die zich naast haar shop bevindt, ziet er geen graten in om de alleenheerser te worden op een modern strandterrein. Daar passen de authentieke winkeltjes van Bo en haar collega's niet bij en ze dreigt dan ook haar vergunning voor de winkel te verliezen. Iets anders wat ze dreigt te verliezen, is haar hart, en wel aan de broer van de eigenaar van de kitesurfschool. Lars heeft het allemaal – de juiste looks, een flinke dosis sportiviteit en natuurlijk ook die geweldige charme – maar hij blijft natuurlijk wel de broer van de persoon die haar winkeltje weg wil uit Domburg. Is het dan wel een goed idee om in zijn buurt te blijven vertoeven?

Een klassieke feelgood heeft enkele typische succesingrediënten waar auteurs graag uit selecteren: een taartenwinkeltje, een betoverend plekje op het strand dat vrijwel niemand kent of een eens zo idyllisch hotelletje dat nu dringend aan opfrissing toe is. Ook in Bikini's & kites vormt het strand een belangrijke locatie, maar Anja Janssen heeft voor haar verhaal gekozen voor een originele opzet met personages die een niet zo-traditionele tijdsbesteding hebben: een jongedame die zelf bikini's maakt en een stoere kerel die voor kitesurfing kiest. Dat zorgt voor een frisse wind binnen het feelgoodgenre: niet altijd dezelfde paadjes moeten worden betreden om een intrigerend verhaal te creëren.

Het hoofdpersonage Bo is goed uitgewerkt, zowel op feitelijk vlak als op het vlak van haar gedachtes en gevoelens. Het is als lezer niet moeilijk om je deze jongedame voor te stellen. Ietwat minder geloofwaardig zijn de vrienden en kennissen die haar omringen op het strand. Zij lijken wat hun gedragingen betreft heel wat jonger te zijn dan hun beschreven leeftijd, wat de passages waarin zij voorkomen iets zwakker maakt.

De opbouw van Bikini's & kites is vooral in de eerste helft van het boek goed gedoseerd, waar de lezer kennismaakt met de verschillende personages. Naarmate het verhaal vordert en er ook een vleugje spanning aan te pas komt, gaat het soms wat snel ten opzichte van het begin. Al is dat natuurlijk een goede reden om vlug door te lezen. Er is een goede balans tussen het emotionele gedeelte en het spanningsgedeelte. Hoewel de lezer vrij goed weet in welke richting het verhaal zal evolueren, zorgt de auteur met kleine onverwachte prikjes toch nog voor een verrassingselement.

Anja Janssens heeft een prettige manier van schrijven. Ze weet het dorpje Domburg mooi op de kaart te zetten en is heel goed in staat om bijvoorbeeld de bikinishop van Bo te beschrijven, zonder te overdrijven in de details. Bikini's & kites is daardoor een toegankelijk boek dat vlot leest, bij voorkeur op een strand terwijl je de kitesurfers aan het bewonderen bent maar evengoed vanuit je luie zetel onder een dekentje.

Bikini's & kites heeft een originele invalshoek met verfrissende personages. Waar in het eerste deel vooral de tijd wordt genomen om de personages in kaart te brengen, voert Anja Janssen in het tweede deel de spanning op. Het resultaat is een vlot lezend verhaal over een fictief stranddorpje in Nederland met als hoofdthema wat ware liefde uiteindelijk teweeg kan brengen.

Recensie: Bikini's & kites - Anja Janssen

Bikini's & kites

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op het strand van Domburg runt Bo de bikinishop van haar overleden oma. Wanneer Lars de winkel binnenstapt, is ze direct gecharmeerd van de aantrekkelijke kitesurfer. Enig nadeel: Lars is samen met zijn broer de eigenaar van de kitesurfschool naast haar winkel. Afgelopen winter probeerde diezelfde surfschool in een concurrentiestrijd de vergunning voor haar bikinishop tegen te houden. Bo’s bohemien levensstijl en Lars’ zakelijke aanpak botsen compleet. Kan er toch iets moois opbloeien tussen de twee?

     

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Mean Girls 2

  • Komt goed - Annemarie Geerts

  • Interview: Bernhard Hennen

Zoek in artikelen