• onze waardering

Het appartement - Lucy Foley RECENSIE

Recensie: Het appartement - Lucy Foley

De jachtpartij en De gastenlijst, de eerste twee thrillers van Lucy Foley, waren een schot in de roos. Deze Britse auteur werd met lof overladen en kreeg onmiddellijk de bijnaam van ‘nieuwe Agatha Christie’. Haar boeken schrijft ze inderdaad volgens het beproefde recept: een vaste setting waar een groep mensen samenzijn en daar gebeurt het dan. In haar derde thriller Het appartement gaat ze op hetzelfde elan verder, maar ze geeft er wel een Hitchcockiaanse twist aan.

De setting van Het appartement is een majestueus en klassiek appartementsblok in een chique buurt in Parijs. De bewoners zijn stuk voor stuk kapitaalkrachtig, maar toch ietwat vreemd. De pas gescheiden Antoine heeft een drankprobleem, de jonge Mimi heeft wat persoonlijkheidsissues, Nick – de playboy van dienst – geniet van zijn designloft en in het penthouse overschouwt Sophie, vrouw van een miljardair, het hele gebeuren. De tweede verdieping is sinds kort verhuurd aan de Britse Ben, een oude vriend van Nick. Als Jess, Bens halfzus,  op de vlucht voor haar zoveelste probleem halsoverkop vanuit Engeland naar haar broer komt, blijkt hij plots van de aardbol verdwenen. Hij beantwoordt zijn telefoon niet, in zijn appartement vindt Jess zijn ketting, bloed en zijn portefeuille. De andere bewoners reageren allemaal heel verdacht en zijn niet echt behulpzaam. Jess gaat op onderzoek uit.

Lucy Foley bezit de gave om de lezer steeds bij de les te houden. Allereerst is er de fantastische setting. Het exclusieve appartementsblok heeft iets mysterieus en herbergt veel geheimen, zowel in ruimtes als in zijn bewoner. Daarnaast zorgt ze voor verschillende vertelinstanties. De lezer krijgt het verhaal voorgeschoteld vanuit het oogpunt van de verschillende bewoners, die elkaar ook begluren en in de gaten houden. De Rear Window-twist met zijn voyeurisme loert letterlijk en figuurlijk achter elke hoek. Bovendien heeft Foley ook een enorm goed gevoel voor timing en suspense. Telkens het verhaal een beetje dreigt in te zakken, draaft ze aan met een nieuw gegeven of een nieuwe ontdekking.

Haar stijl is bijzonder vlot en ook de korte hoofdstukken dragen bij tot de leesbaarheid. Deze ingenieus opgebouwde thriller verschilt van zijn voorgangers in die zin dat, hoewel het appartementsgebouw de centrale rol speelt, toch soms wordt uitgeweken naar andere locaties in het tot de verbeelding sprekende Parijs. De personages zijn goed uitgewerkt, maar toch niet altijd even geloofwaardig. Dat kan misschien nog een werkpuntje zijn voor Foley. Maar misschien zijn we hier te streng, want ook bij de grote Agatha Christie waren sommige karakters wat vreemd. Het appartement is een spannend opgebouwde thriller en Foley toont dat ze haar plaats ondertussen al verdient in dit wereldje. Het oude recept werkt nog steeds, de nieuwe ingrediënten passen er uitstekend bij, misschien komt ze de volgende keer wel met een volledig verrassend recept.

Recensie: Het appartement - Lucy Foley

Het appartement

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voetstappen op de gang, in de richting van zijn voordeur. Ze houden halt.

  Er is daar iemand, vlak voor de deur. Hij wacht tot er wordt geklopt.

  Stilte. Een zware stilte, als een ingehouden adem. Dan is er een nieuw geluid. Metaal op metaal, het schrapen van een sleutel. Iemand opent zijn deur van buitenaf! ‘Wat doe je hier?’ vraagt hij. Kalm, redelijk. Hij heeft niets te verbergen. Althans, nóg niet. ‘En waarom –’ Hij ziet wat de indringer vasthoudt.

  Dan komt de angst.

  Jess is toe aan een frisse start. Haar halfbroer Ben zei dat ze altijd welkom was bij hem in Parijs. Maar als ze aanbelt bij een prachtig appartement – zou Ben zich dit echt kunnen veroorloven? – is hij niet thuis. En hij komt ook niet thuis. Hoe langer Ben zoek blijft, des te meer zorgen Jess zich maakt. Kan er iets met hem zijn gebeurd? Bens buren zijn een kleurrijk en niet bepaald vriendelijk gezelschap, maar ze zijn haar enige aanknopingspunt. Jess besluit hen te ondervragen, en ontdekt zo welke duistere geheimen er verborgen liggen achter de prachtige façade van de Rue des Amants.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Het appartement - Lucy Foley

 • Wat als het wel werkt - Roni Loren

 • Onder het luchtspoor - Peter Swanborn

 • De rest van ons leven - Els Beerten

Gerelateerde artikelen

 • Dag 30: Beantwoord de vraag & win!

 • Er is een tweede film van de comedy Coming to America in de maak

 • Chicklit.nl top 6: juni 2015

Zoek in artikelen