• onze waardering

De onbekende man - Chantal van Mierlo RECENSIE

Recensie: De onbekende man - Chantal van Mierlo

Gedragsdeskundige Julia Menken wordt op een nieuwe zaak gezet, èèn die wederom om kinderen draait. Julia denkt dat ze het aan kan, maar naarmate de zaak vordert, krijgt ze het steeds moeilijker. En dat is niet het enige dat haar bezig houdt.

De onbekende man van Chantal van Mierlo is het derde deel in de Julia Menken-serie. Hoofdpersoon Julia Menken is een prettig hoofdpersonage om te volgen, ook wanneer je haar keuzes niet snapt. Dat komt omdat ze goed is uitgewerkt. Julia lijkt haar leven na de gebeurtenissen in de eerste twee delen nu redelijk op orde te hebben, maar onder het oppervlak kampt ze nog steeds met trauma.

Mocht je niet (meer) weten wat er nu precies is gebeurd in de eerste twee delen: geen zorgen! Ook als je de rest van de serie niet hebt gelezen, is dit verhaal goed te volgen. Chantal van Mierlo heeft namelijk de belangrijkste informatie in het begin van het verhaal verweven.

Julia heeft het zoals gezegd niet makkelijk. Ze worstelt met haar verleden en haar privéleven, en krijgt daar nu ook nog eens een lastige zaak bij. Dat levert twee verhaallijnen op. De balans tussen die twee verhaallijnen is goed: beide krijgen voldoende aandacht en ze lopen mooi in elkaar over.

De onbekende man leest vlot door de korte hoofdstukken en de spanningsboog. Zo zijn er korte stukjes vanuit de dader geschreven die de spanning opvoeren. Maar desondanks blijft die dader in eerste instantie wel wat vlak doordat je hem en zijn motieven niet goed genoeg leert kennen. Dat lijkt echter ook de bedoeling: het onduidelijke motief speelt een grote rol omdat het de gedragsdeskundigen ook voor een raadsel stelt. Het is lang onduidelijk waarom de dader de dingen doet die hij doet en dat maakt het verhaal spannend. Gelukkig wordt het motief verderop in het boek wel duidelijk, waardoor het plot goed uit de verf komt. 

Het plot zit goed in elkaar omdat de verhaallijnen mooi samenkomen, je de motieven begint te snappen en er voldoende spanning is. De onbekende man eindigt wel een beetje abrupt, maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door een epiloog die weliswaar niet alle vragen beantwoord, maar die de lezer wel met een goed gevoel achterlaat.

Al met al is De onbekende man van Chantal van Mierlo een goede afsluiter van de Julia Menken-serie. Het verhaal bevat korte hoofdstukken, voldoende spanning en goed uitgewerkte personages, waardoor je blijft lezen. Dat de dader in eerste instantie wat vlak blijft, wordt rechtgetrokken bij de ontknoping en het spannende plot dat daaruit voortvloeit maakt die vlakheid meer dan goed. Ik geef De onbekende man van Chantal van Mierlo daarom 4 hartjes.

Recensie: De onbekende man - Chantal van Mierlo

Julia Menken 3 - De onbekende man

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoewel de spoken uit haar verleden niet rusten, heeft Julia alles redelijk onder controle. Tot haar baas haar op een actuele zaak zet: de vermissing van een kind. Julia moet samenwerken met een nieuwe collega, Charlotte, maar ziet dat helemaal niet zitten. Langzaam maar zeker verliest Julia de grip op zowel haar eigen leven als de zaak.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • Generatie nu - Lauren Sharkey

 • Chicklit.nl top 6: augustus 2016

 • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen