• onze waardering

De verrader van Evalon - Lynette Noni RECENSIE

Recensie: De verrader van Evalon - Lynette Noni 

De Verrader van Evalon van Lynette Noni is het derde deel en afsluiting van de trilogie De Genezer van deze Australische schrijfster.  

Kiva heeft jaren onder druk van haar familie geleefd met het idee wraak te moeten nemen op de familie Vallentis. Tijdens haar verblijf in Vallenia heeft ze echter in moeten zien, dat haar familie niet helemaal zuiver is en dat er ook in de familie Vallentis goede en slechte personen zijn. Ze heeft geen rekening gehouden met de gevoelens die zij voor Jaren heeft en als haar oudere zus Zuleeka en Jarens zus Mirryn door moord en geweld de macht grijpen, vindt Kiva zichzelf weer terug in de hel van Zalindov. Ze is nu alles kwijt. Het vertrouwen in haar eigen familie, de steun van haar vrienden en vooral de liefde van Jaren, die haar haar verraad niet kan vergeven. Ze moet op een of andere manier Zalindov zien te overleven en haar positie aan Jaren proberen uit te leggen. Maar in heel Wenderall dreigt oorlog uit te breken tussen de respectievelijke koninkrijken en Kiva kan niet leven met haar rol hierin. Ze wil het kosten wat kost rechttrekken en zal dus haar gebroken hart opzij moeten zetten om te helpen. 

Waar de verhaallijn van deel 1 De Genezeres van Zalindov misschien nog wat stroef verliep en je moest wennen aan het feit dat het verhaal zich geheel in de gevangenis van Zalindov afspeelt, terwijl je niet echt veel weet van de buitenwereld Wenderall, wordt in deel 2 De Gevangene van Vallenia de context veel duidelijk. De door Lynette Noni gecreëerde wereld van Wenderall met de diverse koninkrijken is zeer complex. Nu in deel 3 De Verrader van Evalon wordt het hele verhaal verteld en alle mysteries opgelost en worden we meegenomen op een soort roadtrip door Wenderall. 

Rode draad door het verhaal is de strijd om de troon van Evalon. Het continent Wenderall is verdeeld in 7 koninkrijken, waarvan Evalon de belangrijkste is. De heerser van Evalon heeft de meeste invloed op de andere rijken. De koningen van de rijken worden altijd gekozen uit de adellijke families die over magie beschikken. Heb je geen magie, dan kun je niet op de troon komen. De respectievelijke koninkrijken zijn onderling ook nog eens rivalen en de vrede is flinterdun. De belangrijkste concurrent van Evalon is Mirraven, waar de wrede koning Navok heerst. Als door een interne machtsstrijd tussen twee oude families die beiden rechten hebben op de troon van Evalon, een burgeroorlog in Evalon uitbreekt tussen de Corentines en de huidige koninklijke familie de Vallentis is de chaos compleet. 

Kiva Corentine en Jaren Vallentis worden de slachtoffers van deze chaos. Vooral als blijkt dat in de families zelf ook onderlinge strijd is ontstaan, doordat de zus van Kiva, Zuleeka, over kwade magie beschikt en zij de macht heeft gegrepen samen met prinses Mirryn Vallentis door leugens, verraad en moord. Kiva die haar hele leven gedrild is om altijd te zwijgen en de belangen van haar familie voor alles te laten gaan, zij die zich 10 jaar opgeofferd heeft in de ellende van Zalindov, durf niemand in vertrouwen te nemen en als ze uiteindelijk achter het verraad van Zuleeka komt is het te laat. Met haar eigen genezende magie kan ze haar broer Torell en haar geliefde Jaren redden van Zuleeka's moordende magie, maar Jaren krijgt niet mee dat ze dit heeft gedaan en hij ziet alleen maar het verraad dat Kiva in zijn ogen heeft gepleegd door te zwijgen en haar zus haar gang te laten gaan. Zal dit ooit nog goed komen voor Kiva? 

Lynette Noni heeft een fijne vloeiende schrijfstijl, met een lichte humoristische ondertoon. De gevoelens en de bijkomende gedachten van de diverse personages beschrijft zij heel beeldend. Met ieder deel van deze reeks voegt ze weer wat toe aan de wereld van Wenderall en aan de verdieping van de karakters van haar personages. Het verhaal is complex maar de samenhang wordt gaandeweg steeds duidelijker. Deel 1 speelt zich voornamelijk af in Zalindov, deel 2 in de hoofdstad van Evalon, Vallenia, maar in deel 3 reis je met Kiva mee door alle koninkrijken. Ook nu weer veel verrassende onthullingen en spannende plotwendingen. 

Het begin van De Verrader van Evalon is heel intens. Kiva is terug in Zalinov en ze heeft geen privileges meer. Directeur Rooke haat haar omdat ze de Elementproeven heeft overleefd en hem voor schut heeft gezet. Gelukkig heeft ze gezelschap van haar oude maatje Cresta Voss, die haar beschermt en steunt. Kiva is dan ook heel verbaasd als ze na een zware tijd van twee maanden ineens opgehaald wordt door soldaten van het koninkrijk Mirraven. Het blijkt dat haar wijlen moeder Tilda haar verkocht heeft aan de wrede koning Navok in ruil voor diens steun om de koninklijke familie Vallentis van de troon te stoten.  

Ook nu heeft Kiva weer geluk dat prinses Ashley Vallentis, de nicht van Jaren en generaal van Evalons leger, haar helpt ontsnappen naar kasteel Zwartberg, waar ze de oppositie van Evalon ontmoeten die tegen koningin Mirryn zijn en de oppositie van de rebellen die tegen Zuleeka zijn. Oude bekenden en vrienden zoals, Caldon Vallentis, Cresta, Torell Corentine en Tripp vormen weer een verbond om te strijden tegen het kwaad van Zuleeka en haar aanhangers. Ook Jaren is er en Kiva zal moeten proberen om zijn vertrouwen en zijn liefde terug te winnen. 

Kiva moet bovendien leren zelf keuzes te maken. Kiva heeft altijd alles opgelegd gekregen en nooit zelf kunnen beslissen over wat ze moet doen. Kiva was ondergeschikt aan de belangen van haar familie. Maar nu blijkt dat die belangen vals zijn en de familie eigenlijk al helemaal uit elkaar gevallen is, wordt ze op zichzelf teruggeworpen. Wat wil Kiva zélf nu eigenlijk?! En kan ze haar eigen krachtige magie weer herstellen? Ze moet zelf bepalen wie ze eigenlijk is. Goed of slecht, het is uiteindelijk haar eigen keuze. Magie is slechts gereedschap dat Kiva kan gebruiken om de wereld te genezen. 

De serie van De Genezer van Lynette Noni is beeldend, intens, gevoelig, avontuurlijk en romantisch. Het verhaal is spannend en blijft boeien. Alle verwachtingen worden waar gemaakt en deze reeks is zeker een aanrader en De Verrader van Evalon is een waardige afsluiting van deze trilogie. Zeker 5 hartjes voor dit fantastische fantasy verhaal. 

Recensie: De verrader van Evalon - Lynette Noni 

Genezer 3 - De verrader van Evalon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kiva dacht dat ze wist wat ze wilde – wraak. Maar haar tijd in Vallenia heeft alles veranderd. Na de gebeurtenissen in het paleis probeert Kiva er wanhopig achter te komen of haar vrienden en familie veilig zijn en, nog belangrijker, of ze haar ooit kunnen vergeven voor wat ze heeft gedaan. Maar in het koninkrijk van Evalon staat de oorlog op het punt van uitbreken en Kiva, die hieraan heeft bijgedragen, besluit haar gebroken hart opzij te zetten om te helpen.

    Haar voornemen resulteert in een zoektocht die Kiva en haar bondgenoten door heel Wenderall zal voeren. Lukt het hen, met Kiva’s verraad nog vers in hun geheugen, om de missie te volbrengen voordat het te laat is?

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Het glazen hotel - Emily St. John Mandel

  • Recensie: Peru - Hét kookboek

  • Nieuwe teaser live-action The Little Mermaid is nu te zien!

Zoek in artikelen