• onze waardering

Hoor je mij? - Caja Cazemier RECENSIE

Recensie: Hoor je mij? - Caja Cazemier

In Hoor je mij? worden de verhalen van een jongere van vroeger en eentje van nu naast elkaar gezet. Martine Letterie schrijft over Freek, Caja Cazemier schrijft over Sterre.

Freek zit in de jaren vijftig op een internaat voor dove kinderen. Zijn ouders schamen zich voor zijn doofheid. Hij heeft het helemaal niet makkelijk en mag op school geen gebarentaal gebruiken. Zijn ouders verbieden bovendien om gebarentaal te gebruiken wanneer er anderen bij zijn. Op school heeft hij regelmatig discussies met zijn leerkrachten. Na de zoveelste conflictsituatie met een lerares loopt hij weg.

Sterre is een meisje dat naar de brugklas gaat. Ze is doof en wil vooral niet opvallen op school. Toch mist ze heel wat informatie op school omdat ze niet hoort. Ze wil er graag bij horen, maar bij wie hoort ze nu thuis? Bij haar dove vrienden of bij de horenden?

Caja Cazemier en Martine Letterie zijn de auteurs van het bijzondere Hoor je mij? Ze verweven beide verhalen over twee dove tieners op een buitengewoon knappe manier. Het verhaal van Freek speelt zich af in het verleden, meer bepaald de jaren vijftig. Het verhaal van Sterre speelt zich af in het heden. Beide tieners zoeken allebei hun plek in de wereld. Zo moet Sterre bv. haar eigen pad vinden. Ze piekert vaak bij welke wereld ze hoort: bij de horende wereld of bij de dovenwereld.

Een groot verschil tussen Sterre en Freek in Hoor je mij? is namelijk dat wanneer Freek jong was, er nog niet de technische hulpmiddelen waren waar Sterre over kan beschikken. Het cochleair implantaat bv. maakt haar leven makkelijker. Dankzij deze techniek kan Sterre horen en naar een 'horende' school. 

Als lezer krijg je via beide verhalen een mooie inkijk in het leven van dove kinderen. De schoonheid en moeilijkheid van praten met gebaren komt zeer mooi aan bod. Naast de titel van elk hoofdstuk staat het gebaar ernaast.  Het 'spraakafzien' is eveneens een term die gebruikt wordt voor het 'liplezen', termen die vele horenden misschien nog niet kennen. Sterre kan bv. wel praten, maar doordat ze niet goed hoort, legt ze vaak verkeerde klemtonen op de woorden. Zaken die horenden als vanzelfsprekend aanzien, maar dit voor veel dove of slechthorende kinderen niet evident zijn.

De moeilijkheden waar zowel Freek als Sterre in de verhalen van Hoor je mij? mee te kampen hebben, zullen herkenbaar zijn voor vele dove kinderen. Cazemier en Letterie bieden bovendien extra uitleg hoe hun boek tot stand gekomen is en geven extra informatie in verband met gebarentaal, lawaaidoofheid en de hulpmiddelen. 

Het boek geeft dus een inkijk in het leven van dove tieners, vroeger en nu, maar de verhalen gaan eveneens over vriendschap, uitsluiting, pesten, verschillen, houden van en hoe belangrijk het is, voor iedereen, om complimenten te geven én te ontvangen. 

De cover van het boek bestaat trouwens uit het hele alfabet, weergegeven in gebarentaal!

Hoor je mij? is een bijzonder boek over twee verschillende dove tieners die beiden hun plek zoeken in de wereld en geconfronteerd worden met vooroordelen, hun frustraties en hoe het is om als dove te leven in twee verschillende werelden. Kinderen vanaf twaalf jaar zullen via dit boek meer kennis en begrip ontwikkelen over doofheid.

Recensie: Hoor je mij? - Caja Cazemier

Hoor je mij?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Heden: Sterre vindt het spannend om naar de brugklas te gaan. Ze is doof, maar wil absoluut geen tilk mee naar school. Wat ze wel wil? Vooral niet opvallen! De eerste weken zijn heel leuk, maar al snel merkt ze dat ze dingen mist: grapjes, informatie van de docenten. En dan heeft ze ook nog het idee dat iedereen over haar praat. Sterre merkt dat alles veel makkelijker gaat als ze met haar dove vrienden is... Waar hoort ze thuis?
    Jaren vijftig: Freek zit op een internaat voor dove kinderen. Daar moet hij eindeloze spraaktrainingen volgen. Zijn ouders schamen zich voor hun doofheid, en verbieden Freek om gebarentaal te gebruiken als anderen het kunnen zien. Als Freek te horen krijgt dat hij niet mag doorleren, wordt het hem te veel. Hij loopt weg.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Tonio

  • De wraak van de minnares

  • Bergdorf Blondes

Zoek in artikelen