• onze waardering

Rateiland - Jo Nesbo RECENSIE

Recensie: Rateiland - Jo Nesbo

Rateiland bevat vijf verschillende verhalen. Het eerste verhaal is Rateiland, door het lezen van de achterflap heb je al een beetje een idee waar dit verhaal over gaat. De andere vier verhalen lijken in eerste instantie een heel ander soort verhalen, maar er blijkt, na het lezen van alle verhalen, toch een beetje een overeenkomst te zijn.

In het eerste verhaal, Rateiland, is de wereld in een de greep van een pandemie, waar geen vaccin tegen bestand is. Een verhaal wat je door de Coronapandemie ook aan het denk zet, zou het ooit zover kunnen komen met de wereld? Wetenschappers die een veilig eiland opzoeken en een dodelijke strijd op straat om te kunnen overleven.

Bij het tweede verhaal, De Versnipperaar, moet je in het begin even schakelen. In dit verhaal wordt er een formule ontwikkeld die mensen onsterfelijk kan maken. Maar hoe ver willen alle betrokkenen hiervoor gaan? Wederom een verhaal wat je aan het denken zet, zou dit in de verre toekomst ooit mogelijk kunnen zijn?

Weer een ander verhaal, Cicaden, lijkt in eerste instantie een spannend verhaal te zijn, wanneer er een lijk wordt gevonden. Dit verhaal blijkt ook een beetje een science fiction verhaal te zijn, als één van de hoofdpersonen gaat reizen tussen verschillende parallelle universums.

Het ene verhaal zal je waarschijnlijk meer pakken en aanspreken dan het andere verhaal, Vooral de eerste drie verhalen zijn een beetje science ficiton, dit is wel iets waar je van moet houden. De verhalen hebben een mooie opbouw qua spanning. Toch zijn de verhalen soms een beetje onsamenhangend en duurt het soms even voor je in het verhaal zit. Wel kom je er na het lezen van alle verhalen achter dat er misschien toch een gemeenschappelijke factor is, hoe verschillend de verhalen ook zijn. Toch blijven de verhalen je allemaal ook wel bij en zetten ze je aan het denken. Zou het kunnen dat sommige van deze verhalen ooit werkelijkheid gaan worden?

Met Rateiland heeft Jo Nesbo een spannende en fantasierijke verhalenbundel neergezet. Eentje met verhalen die je bij zullen blijven en je aan het denken zullen zetten: wordt dit ooit werkelijkheid? Wel moet dit type verhalen je misschien een beetje liggen, anders leest het boek niet fijn en haak je misschien af na het lezen van een verhaal.

Recensie: Rateiland - Jo Nesbo

Rateiland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Verhalenbundel van de grootmeester van de Scandi Crime

  In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

  De vijf ijzersterke verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Mummy ster Brendan Fraser maakt graag nog een vervolg

 • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

 • Dit is de release datum van Shadow and Bone seizoen 2 + eerste beelden

 • Genoeg gezegd – Karen Rose

 • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

Gerelateerde artikelen

 • Vampire Diaries maker bezig met nieuwe YA series gebaseerd op boeken

 • Wervelstorm

 • Disney onthult eerste details over 'High School Musical' serie

Zoek in artikelen