• onze waardering

Het eiland - Adrian McKinty RECENSIE

Recensie: Het eiland - Adrian McKinty

Adrian McKinty werd vooral bekend door zijn misdaadroman De Ketting, die lovende commentaren ontving. Hij werd geboren in Noord-Ierland en woont in New York. Men noemt hem een van de opkomende sterren in de internationale misdaadfictie. 

In Het Eiland gaat Heather met haar kersverse echtgenoot Tom en zijn twee kinderen, Olivia en Owen, mee naar Australië als hij daar moet spreken op een congres. Als ze het aanbod krijgen om een afgelegen eiland voor de kust van Australië te bezoeken, gaan ze daar graag op in. Maar al snel blijkt dat de inwoners van Dutch Island nogal op zichzelf zijn en hen niet graag zien komen. Als er dan ook nog een ongeluk gebeurt, loopt alles uit de hand, blijkt hun leven in gevaar en moeten ze vluchten. Maar waar kan je heen op een eiland? Een gruwelijk kat-en-muis-spel begint. 

Het Eiland is op zijn minst een opmerkelijke thriller te noemen. Het thrillerelement zit niet zozeer in het feit dat het heel spannend is, wat het best wel is, maar in het feit dat de inwoners van het eiland zo eng en keihard zijn en zulke vreselijke dingen doen, ze lijken de menselijkheid op het vasteland te hebben achtergelaten.
De vaart en de spanning zit er al snel in, er wordt weinig uitleg vooraf gegeven over de personages. Geleidelijk aan kom je meer over hen te weten, welke persoonlijkheid ze hebben, hun persoonlijke geschiedenis, de gebeurtenissen die eraan voorafgaan. 

Je wordt ook vaak op het verkeerde been gezet, heeft de slechterik nu toch niet een goede inborst, en is een van de "goeden" toch niet echt een heilig boontje? Het blijkt ook dat de hoofdpersonages beslissingen nemen op basis van hun verleden, zelfs de kinderen, en wat dat is en waarom ze zo beslissen, kom je met mondjesmaat te weten. Dat maakt het boek ook heel boeiend en geeft er ook nog een extra dimensie aan. Hierdoor is het niet alleen een zuivere thriller, maar ook een boek dat je aan het nadenken zet over morele dilemma's. De grens tussen goed en kwaad vervaagt en je vraagt je als lezer vaak af wie er nu eigenlijk gelijk heeft en welke daden gerechtvaardigd zijn.
Doordat Heather hierin het meest standvastig blijkt, krijg je al gauw het meeste sympathie voor haar en lijken haar beslissingen de meest logische. 

Er wordt ook veel symboliek gebruikt in Het Eiland, een kraai die hen overal volgt, een vrouw die in de toekomst kan kijken, de boze geesten van de Aboriginals die wraak nemen. Maar doordat dit niet echt goed wordt verduidelijkt, komt het niet goed over en laat het je achter met de vraag wat het in het verhaal kwam doen en wat de meerwaarde ervan is voor het boek. Het zorgt eerder voor meer chaos.  

Het Eiland van Adrian McKinty is een goed geschreven thriller, die je regelmatig op het puntje van je stoel zal laten zitten, en die ervoor zal zorgen dat je in het vervolg twee keer nadenkt vooraleer een afgelegen eiland te gaan bezoeken. 

Recensie: Het eiland - Adrian McKinty

Het eiland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je had niet naar het eiland moeten komen.

  Je had niet zo hard moeten rijden.

  Je had het lichaam niet moeten verbergen.

  Je had je kinderen niet moeten vertellen dat ze veilig waren.

  Nu kun je nooit meer weg.

   

   

   

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Mummy ster Brendan Fraser maakt graag nog een vervolg

 • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

 • Dit is de release datum van Shadow and Bone seizoen 2 + eerste beelden

 • Genoeg gezegd – Karen Rose

 • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

Gerelateerde artikelen

 • Deze Netflix serie is nu al de hit van 2018

 • Schrijf je in & win: De vraagprijs

 • 16 romantische fantasy films

Zoek in artikelen