• onze waardering

Hoe word jij social media proof? - Julia van Appeldorn RECENSIE

Recensie: Hoe word jij social media proof? - Julia van Appeldorn

Hoe word jij social media proof? is een informatief jeugdboek over social media. Er komen verschillende social media-kanalen aan bod en er worden tips gegeven over het juiste gebruik ervan. Dat social media niet alleen maar leuk is, wordt ook besproken. De negatieve aspecten van de social media, zoals het online pesten, nepnieuws, hacken, sexting komen ook aan bod. Naast informatie staan er ook interviews met bekende influencers in het boek. Zo komen Dylan Haegens, Marije Zuurveld, Duncan Trump en Raoul van de Bankzitters aan het woord over hun succes op social media.

Hoe word jij social media proof? is geschreven door Julia van Appeldorn. Ze behoort tot de doelgroep waar ze voor schrijft, want ze is nog maar 13 jaar jong. Als ervaringsdeskundige geeft ze persoonlijk getinte tips en adviezen, die dicht bij de kinderen staan. Zij zullen de tips van haar waarschijnlijk eerder aannemen dan van een volwassene. In Coronatijd merkte Julia van Appeldorn dat de jeugd veel meer tijd op hun telefoon doorbracht. Hierdoor ontstond bij haar het idee om webinars te geven over social media wijsheid aan kinderen en hun ouders. Hiermee is Julia wellicht de jongste docent van Nederland.

Naast de webinars zijn de tips en adviezen van Julia nu ook te lezen in dit boek Hoe word jij social media proof? Het is een aanrader voor alle kinderen die online actief zijn. En of dat nu is op TikTok, Instagram, Whattsapp, YouTube of Snapchat, het legt alles uit wat je moet weten. Dit gaat van het verzinnen van een goed en veilig wachtwoord tot het bewerken van foto’s. Alles komt aan bod, ook minder leuke dingen zoals sexting, socialbesitas, deepfake en clickbait. Lastige begrippen komen in het aparte hoofdstuk Het grote social media-alfabet terug. Hierdoor leren kinderen hoe de wereld van social media in elkaar zit. De belangrijkste boodschap die wordt afgegeven is dat de online wereld er anders uit ziet dan de echte wereld. Dus dat je moet leren door al die filters heen te kijken en misschien nog wel belangrijker: zelf het goede voorbeeld geven en niet zoveel filters gebruiken. Wat dat betreft hebben ze het in Noorwegen beter geregeld:

Ben je een populaire Instagrammer of beautyblogger in Noorwegen? Dan ben je verplicht te zeggen of je een foto hebt bewerkt. Dus: zet je een foto op Insta waar flink wat filters op zitten? Dan moet je dat vermelden.

Naast de nodige informatie zijn er ook interviews met bekende influencers. Ook zij geven in hun interview tips aan de jeugd voor het juiste gebruik. Zo zegt Dylan Haegens:

Mijn belangrijkste advies is dat het niet je doel moet zijn om succesvol en rijk te worden met je kanaal. Maak video’s omdat je het leuk vindt om ze te maken. Wees uniek en creatief en aap vooral niemand na!

Hoe word jij social media proof? is kleurrijk vormgegeven waardoor het zeker de aandacht trekt. Het doet door de kleuren een beetje denken aan Instagram; oranje, roze en paars. De vormgeving aan de binnenkant is speels. Afwisselende tekstblokken en plaatjes of foto’s zorgen ervoor dat het gemakkelijk leest. De schrijfstijl is luchtig, het past bij de doelgroep.

Dit boek is voor iedereen vanaf 11 jaar die zich op social media begeeft. Het zit bomvol adviezen en goede tips. Julia van Appeldorn weet als geen ander wat de jeugd doet op de socials en in dit boek gaat ze daar dieper op in. Ook voor ouders is het interessant om te lezen.

Recensie: Hoe word jij social media proof? - Julia van Appeldorn

Hoe word jij social media proof?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een informatieve gids over alles wat je wil weten over social media.

    Toen de 13-jarige Julia tijdens de lockdown merkte dat zij en haar klasgenoten veel meer tijd op hun telefoon doorbrachten, besloot ze webinars te gaan geven. Apps als Instagram, TikTok en Snapchat zijn namelijk hartstikke leuk, maar hoe maak je nou een aantrekkelijke feed met de mooiste foto’s en video’s? Ook aan de mindere kanten van social media besteedt ze aandacht. Hoe kies je een goed wachtwoord en wat doe je als je account gehackt is? Wat is een filterbubbel? En hoe zit het precies met fake news?
    Samen met Oane Born, schrijver van o.a. 'TikTok – The Challenge', bundelt Julia haar beste tips en de leukste weetjes. Ook interviewden ze bekende influencers als Dylan Haegens, Marije Zuurveld, Duncan Tromp (Dunk The Hunk) en Raoul van de Bankzitters over hun ervaringen. Na het lezen van dit boek ben jij een socialmedia-expert!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: The Hot Flashes (DVD)

  • Recensie: IJskoud

  • De Heks van Limbricht - Susan Smit 

Zoek in artikelen