• onze waardering

Eens in je leven - Marijke Vos RECENSIE

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven. De dag dat je in ondertrouw gaat komt daar dicht bij in de buurt, aldus John, de verloofde van Holly. Maar ze krijgen de schrik van hun leven op het moment dat ze die belangrijke eerste handtekening voor hun huwelijk willen gaan zetten. Holly blijkt namelijk al getrouwd te zijn. Haar spontane, voor-de-grap bruiloft in Las Vegas van tien jaar geleden is namelijk toch geldig. Dat betekent dat Holly op zoek moet naar haar ex – de man op wie ze ooit hoteldebotel verliefd was en die van de ene op de andere dag zo haar leven uitgelopen is...

Marijke Vos ging van blogger voor Life & Cooking en finalist bij de schrijfwedstrijd van Chicklit naar succesvol chicklitschrijver. Na Ik pleit voor jou! en Wedden dat ik blijf is er nu Eens in je leven. Hierin neemt Vos haar lezers mee naar Las Vegas, de plek waar alles kan, zonder dat je over de gevolgen hoeft na te denken. "What happens in Vegas, stays in Vegas", zeggen ze toch altijd? Voor Holly, de hoofdpersoon in Eens in je leven, blijkt die vlieger niet op te gaan. Tien jaar na haar bezoekje aan 'Sin City', de stad van de zonden, blijkt een specifieke jeugdzonde haar toch te achtervolgen.

Het voelt een beetje naïef dat Holly dacht dat trouwen in Las Vegas zonder gevolgen was. Denk alleen al aan Britney Spears, die in 2004 de media haalde met haar Las Vegas-bruiloft en scheiding twee dagen later, om te voorkomen dat haar kersverse echtgenoot aanspraak kon maken op haar geld. Holly is precies van de leeftijd dat ze dat meegekregen moet hebben. Maar dat even vergetend, heeft Vos een origineel uitgangspunt gevonden voor Eens in je leven. Natuurlijk gaat er vanalles mis bij het regelen van de scheiding en moet er afgereisd worden naar Las Vegas. Uiteraard blijkt de ex eigenlijk toch nog best leuk en gaat er bij beiden weer wat kriebelen. Maar Vos neemt haar lezer met veel plezier mee op een voor een Nederlandse chicklit originele reis naar de VS.

Ook Eens in je leven leest weer vlot weg, zoals we ook van Vos' eerdere boeken gewend zijn. Het verhaal blijft op een prettig tempo in beweging, wordt verteld met humor en je waant je dankzij de beeldende schrijfstijl even echt in Las Vegas. Wat er daar nu precies gebeurd is tussen de twee newly weds wordt slechts langzaam onthuld, wat ook nog een tikje mysterie in het boek brengt. En Holly is een toegankelijk hoofdpersonage, dat voor moderne jonge mensen ook wel herkenbaar is. De strijd tussen het kiezen voor jezelf en je dromen versus stabiliteit en wat van je verwacht wordt, is iets waar in deze tijd veel mee geworsteld wordt. Maar Vos brengt het onderwerp verpakt in een fijn leesbaar, luchtig verhaal dat nergens zwaar of treurig wordt.

Dan helpt het ook dat het boek wordt bevolkt door een stoet kleurrijke personages. Zo zijn Holly's ouders excentrieke hippies die zeer open zijn over hun seksleven. Een etentje met hen en de stijve ouders van John in een chique restaurant kan dan boek-technisch gezien niet meer verkeerd gaan! Een minpuntje scoort Eens in je leven wat dat betreft voor die echt wel heel vervelende verloofde. Dat Holly haar redenen heeft om het John te willen trouwen, weet Vos aannemelijk te maken – wat dan weer een pluspunt oplevert. Maar voor de lezer is het wel echt heel erg duidelijk dat hij de verkeerde keuze is en dat het niet kán dat er echt getrouwd gaat worden. Met die slechte relatie in gedachten had de chemie tussen Holly en haar ex Charlie nog wel iets sterker mogen zijn. Maar dat doet weinig af aan het verdere plezier dat Eens in je leven de fans van Nederlandse chicklits zal opleveren.

Eens in je leven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Holly heeft het goed voor elkaar. Ze heeft haar wilde jaren achter zich gelaten en leidt nu een rustig leven als docent beeldende vorming. Bovendien heeft ze sinds een halfjaar ook eindelijk haar geluk in de liefde gevonden: de charmante John, oftewel De Perfecte Verloofde. Er lijkt nog maar één grote uitdaging te zijn: haar excentrieke ouders zoveel mogelijk uit de buurt van haar toekomstige, chique schoonouders houden. Appeltje-eitje, toch? Totdat de trouwambtenaar een grote verrassing heeft, waardoor alles in haar leven op losse schroeven komt te staan.

    Want ze blijkt al getrouwd te zijn. Tien jaar geleden, in Las Vegas, met de laatste persoon die ze ooit nog zou willen zien. En nu moet ze terug om dat op te lossen…

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • To All the Boys I've Loved Before tv-serie spin-off in de maak bij Netflix

  • Afblijven

  • Chicklit.nl top 6: december 2019

Zoek in artikelen