• onze waardering

Portret van de zomer – Jelle Havermans RECENSIE

De vijfentwintigjarige fotograaf Rafael ontmoet studente Noa op een huisfeestje. Hij is meteen door haar betoverd; ze is vrij, mysterieus en ongrijpbaar, en alles wat Rafael wil. Rafael is net afgestudeerd en heeft nog geen duidelijk idee van wat hij nu wil doen met zijn opleiding. Noa's nuchterheid en haar groene ogen maken indruk op hem en hij wil haar graag nog eens zien. Dat gebeurt als hij haar toevallig ziet zonnen in het Oosterpark in Amsterdam en ze maken een afspraak. Ze wordt zijn muze en Rafael wordt door Noa meegenomen in de voor hem nieuwe wereld van de polyamorie. 

In portret van de zomer laat Jesse Havermans je nadenken over jezelf en de wereld waarin we leven. Doordat je wordt meegenomen in de wereld van polyamorie ga je verder denken dan traditionele relaties en alles wat daarbij komt kijken. Zo leer je de verschillende ervaringen en betekenissen van liefde. Een zeer actueel thema, zeker omdat er naar voren komt dat het belangrijk is om jezelf kunnen en mogen zijn.  

Portret van de zomer leest lekker weg. Het is een boek met een zomers tintje. Er zitten nogal veel seksscènes in, maar dit overstemt het verhaal niet direct. Het past natuurlijk volledig bij het thema, dus het zou ook vreemd zijn als seks niet veel naar voren komt.  

Jelle Hermans heeft Portret van de zomer verdeeld in twee delen. Het is volledig chronologisch opgebouwd. In het eerste deel ontmoeten Rafael en Noa elkaar en krijgen ze een relatie. In het tweede deel, wat acht jaar later is, gaat het verder, maar na hun relatie. Deze is in de loop van het verhaal verbroken. Rafael is in het hele boek de personale verteller.  

 

Wat jammer is, is dat de maatschappelijke context, die op het omslag van het boek al besproken wordt, niet erg naar voren komt. Omdat je dit toch wel verwacht, valt dit een beetje tegen. Daarnaast zijn de dialogen tussen Rafael en Noa zijn niet erg realistisch. 

 

Kortom, portret van de zomer is een prima boek om lekker te lezen, in het zonnetje of op vakantie. Niet heel speciaal, wel actueel en een thema dat bij deze tijd past.  

Portret van de zomer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vijfentwintigjarige fotograaf Rafael ontmoet studente Noa op een huisfeestje. Hij is meteen door haar gebiologeerd; ze is vrij, mysterieus en ongrijpbaar, en alles wat Rafael wil. Ze wordt zijn muze en Rafael wordt door Noa meegenomen in de voor hem nieuwe wereld van de polyamorie.
  Door de spiegel die Noa hem voorhoudt en de confrontaties die ze aangaan, leert Rafael zichzelf steeds beter kennen. Als Noa hem tijdens een lange reis besluit te verlaten, is Rafael gebroken en moet hij bij zichzelf te rade gaan wat Noa én de liefde voor hem betekenen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

 • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2020 'Rood, wit & Koningsblauw'

 • Dit is de cover van Sarah J. Maas haar nieuwe boek 'Crescent City: House of Earth and Blood'

 • Recensie: Verkeerd verbonden

Zoek in artikelen