• onze waardering

Noomi – Sara Shawkat RECENSIE

Sara Shawkat zegt het in haar inleiding en inderdaad, de Irakese keuken is eigenlijk onbekend in Nederland. Dat blijkt ook nog eens als ik door Noomi blader. Ik kom weinig gerechten tegen die bij mij een belletje doen rinkelen. Ook bij de ingrediëntenlijst krab ik me soms achter de oren. Sara Shawkat geeft ook toe dat je soms wat moeite zal moeten doen om de juiste ingrediënten te pakken te krijgen. Voor in het boek staat een overzicht van soorten winkels waar je vaak deze ingrediënten kan vinden. Denk aan een Turkse of Marokkaanse supermarkt of een toko met Indiase en Pakistaanse producten. Voor in het boek is er ook een kort overzicht te vinden van Irakese  ingrediënten die in het boek worden gebruikt. Één van die ingrediënten is Noomi. Noomi  is een zongedroogde limoen en speelt een belangrijke rol in de Iraakse keuken. In het voorwoord vertelt de jongere zus van Sara overigens een verhaal over het drankje Noomi basra, waarmee het commerciële kookavontuur van de als psycholoog afgestudeerde Sara Shawkat twee jaar geleden begon. Het drankje sloeg aan bij verschillende horeca gelegenheden in Amsterdam. Vanaf dat moment is het Sara's doel om de Iraakse keuken meer onder de aandacht te brengen en Noomi is daar het eerste resultaat van.

Noomi begint met het ontbijt. Irakezen eten het liefst drie keer per dag warm en dat zie terug in de ontbijtrecepten. Havermoutpap et abrikozenleer, gepocheerde eieren in tomatensaus, gevulde aubergines en platbrood zijn er enkele van. Het volgende hoofdstuk heet Marquat. Volgens Sara Shawkat het meest karakteristieke deel van de Iraakse keuken. Een marqua is een bouillon, vaak met wat lamssvlees waarin groente wordt gaar gekookt. Ik maakt uit dit hoofdstuk de Fasulye, een cannellinibonenstoof. Behalve de kalfsnek viel het aantal onbekende ingrediënten in dit gerecht wel mee. Het meest bijzondere waren de mandarijnpartjes die als laatste over de schotel werden verspreid en een zeer verrassende frisse smaak aan het gerecht gaven. Ee echte onverwachte meerwaarde!

 

Het gerecht wat we erbij aten komt uit het volgende hoofdstuk dat gaat over rijst. Timmen Abjad is volgens Sara Shawkat de perfecte witte rijst. Helaas was de mijne waarschijnlijk een beetje te ver door gegaard, maar hij smaakte prima bij de Fasulye.

Het hoofdstuk 'Dinner party' vind ik een fijne toevoeging aan Noomi. Het geeft je immers handvatten hoe je een Iraaks diner voor je bezoek kan bereiden. Een diner dat eigenlijk altijd bestaat uit een dip, krokant brood, een bijgerechtje, een rauwkost assortiment, een soepje, een hoofdgerecht, een nagerecht en een drankje. In dit hoofdstuk geeft de schrijfster menukaarten met recepten die je door het hele boek kan vinden en die zij zich herinnert uit jaar jeugd.

 

Volgende hoofdstukken zijn Kubbeh (een soort van dumplings), Souq (streetfood), verschillende soorten bijgerechten, soepen, Halawa (desserts) en drankjes.

 

Noomi is een vrolijk boek en geeft je een goed beeld van de Iraakse keuken en haar gewoonten. Omdat de keuken voor ons zeker niet alledaags is, zal je soms wat moeite moeten doen voor de juiste ingrediënten.

NOOMI

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh't halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

 • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

 • We Can Be Heroes Netflix trailer: Sharkboy en Lavagirl zijn terug

 • Recensie: De bloemenjaren

 • De leugen - Charles den Tex & Fred Diks

Zoek in artikelen