• onze waardering

Borrelbijbel - Ramon Brugman RECENSIE

Recensie: Borrelbijbel - Ramon Brugman

Er is weer een nieuwe bijbel in de reeks kookbijbels! Dit keer is het de Borrelbijbel en is geschreven door Ramon Brugman. Ramon Brugman is een bekende kok en patissier, hij is ook wel bekend als culinair expert bij het televisieprogramma BinnensteBuiten. In het voorwoord geeft hij een mooi kijkje in zijn leven en vertelt over de weg naar waar hij nu staat en wat hij belangrijk vindt tijdens het koken en bakken.   

De Borrelbijbel bevat echt onwijs veel borrelgerechten, elke keer denk je dat er niet meer recepten kunnen komen maar dan komen deze toch nog, het zijn er meer dan 250. Op de omslag staat geschreven dat dit boek gerechten bevat van de Franse bistro tot BBQ summer en van movie night tot Sunday brunch. Hier is niets aan gelogen maar je vindt eigenlijk echt nog veel meer dan dit. Het boek is opgedeeld in meerdere hoofdstukken waaronder een hoofdstuk met recepten voor toastjes, crackers & smeersels, klassiekers, amuses & gevulde eieren, borrelbrood & dips, groentenbites en hartige soesjes & koekjes. Een hoofdstuk begint met de naam, dan staan hier alle gerechten onder en aan het einde van het hoofdstuk vind je hoe de borrelplank er met alle hapjes uit het hoofdstuk eruit ziet.  

Je kunt echt alle kanten op met de Borrelbijbel en zelf kiezen of je een traditioneel en gemakkelijk hapje op tafel zet zoals de klassieke gevulde eieren of voor een uitdaging gaat en hartige soesjes met een vulling van paddenstoelentapenade gaat bereiden. Naast de hoofdstukken met recepten vind je ook hoofdstukken met how to's (hoe maak je het) maar ook hoe je nou een perfecte borrelplank samenstelt. De hoofdstukindeling helpt wel bij het kiezen van een gerecht, anders zou je door de bomen het bos niet meer zien. Het is wel zo dat je je natuurlijk niet altijd hoeft te houden aan het thema, zo kunnen de hapjes die bij 'Game night' staan ook prima op een zomeravond geserveerd worden. Houd dus niet teveel vast aan de thema's en ben lekker creatief in het samenstellen van jouw favoriete plank.  

De foto's van de gerechten in de Borrelbijbel zien er onwijs smakelijk uit, je krijgt direct zin in een borrelhapje. Er staan ook foto's in van opgemaakte borrelplanken waar je veel inspiratie uit kan halen, er is veel aandacht besteed aan het opmaken van de vele borrelplanken. De bereidingswijze is, zoals je die vanuit de bijbelreeks kent, overzichtelijk opgedeeld in verschillende stappen en zijn genummerd. De bereiding is goed te volgen en is niet ingewikkelder dan nodig. Er staat duidelijk aangegeven hoeveel hapjes je voor hoeveel personen kan maken en hoelang de bereidingstijd is. je vindt uiteenlopende bereidingstijden in het boek, zo is de Italiaans gekruide popcorn binnen 10 minuten klaar maar de mini bamiblokken heb je na 4 uur op de plank liggen. Je kunt dus helemaal zelf een borrelplank samenstellen in de tijd die je hebt.  

Wat leuk aan dit boek is, is dat echt alles zelf wordt gemaakt, Ramon vertelt in het voorwoord dat hij hier groot fan van is. Voor de quiche maak je het deeg zelf, de mini frikadellen maak je zelf, voor de nacho's maak je zelf de tortillachips en ook de sausjes zoals mayonaise en aioli worden zelf gemaakt. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dit te vervangen door een product uit de supermarkt, dan wordt de bereidingstijd verminderd.  

Focaccia met gorgonzola, serranoham, rode uien en zwarte olijven  :

Het is echt heel erg moeilijk kiezen tussen alle lekkere recepten, de foto's van de gerechten maken dit nog moeilijker. Uiteindelijk is het een focaccia geworden omdat de topping mij erg aansprak. Tijdens de eerste rijs kan je goed alle ingrediënten snijden die je op het brood doet. Het is een lekkere combinatie van ingrediënten, je verwacht misschien dat het te zout zou zijn door alle wat zoutere ingrediënten zoals gorgonzola, olijven en serranoham, maar dit wordt mooi geneutraliseerd door het zachte zoetige brood. Je bent best wel wat tijd kwijt met het rijzen, drie keer in totaal. Het brood had ik, omdat het meerdere keren moet rijzen, vooraf gemaakt en lag het koud op de borrelplank De smaak viel hierdoor iets tegen, wij hebben hem opgewarmd in de oven en hierna smaakte hij echt veel beter. Een tip is dus wel om hem warm op te dienen.  

 

Tempura van groenten met wasabi-yoghurtdip :

Een tweede gerecht wilde ik met groenten maken. Het ziet er misschien een beetje apart uit door wat uitsteeksels van het deeg maar de groenten smaken verrassend lekker. De tempura heeft een hele neutrale smaak, hier zitten verder ook geen toevoegingen in. Het is een leuk klusje om te doen, het snijden van de groenten is eigenlijk zo gebeurd. Hierna moet je de groenten even door het deegmengseltje halen en dan zijn ze al klaar om in de pan te doen. Na het frituren zijn de groenten goed gaar en zacht geworden zodat je ze goed kan doorbijten. Het tempuralaagje zorgt voor een lekkere crunch tijdens het doorbijten. Je kan varieren met allerlei soorten groenten. Dit is zeker een gerecht dat vaker op de borrelplank gaat verschijnen. Het is een leuke afwisseling op de rauwe groenten met een yoghurtdip. Het sausje is op zich niet echt een toevoeging. Je zou nog wel wat meer van de wasabi kunnen toevoegen voor een extra pit of een ander ingrediënt om een sterkere smaak te krijgen, maar gewoon zonder is ook lekker.  


Het kookboek Borrelbijbel krijgt absoluut 5 hartjes, het verdient het maximale aantal hartjes en eigenlijk nog iets meer dan dat. Het is een mooi boek om je serie bijbels uit te breiden, maar de grootste reden is dat dit kookboek zo onwijs veel recepten van lekkere gerechten bevat. Er is veel keuze, stiekem is er eigenlijk téveel keuze waardoor je soms heen en weer blijft bladeren. De recepten zijn haalbaar om te maken, je hoeft geen topkok te zijn en kunt zelf kiezen welke uitdaging je aangaat.  

Recensie: Borrelbijbel - Ramon Brugman

Kookbijbels - Borrelbijbel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hét naslagwerk voor elke liefhebber van borrelhapjes!

    Aan de hand van heldere instructies en duidelijke stap-voor-stapfoto's neemt Ramon Brugman je mee in de wereld van de borrelhapjes. Alle belangrijke basistechnieken komen aan bod met daarnaast handige tips, praktische aanwijzingen en originele variaties. Van klassiekers en cocktails tot kaasplanken en het zelf maken van chips. De ruim 250 recepten laten je zien dat je in een handomdraai de lekkerste zelfgemaakte borrelplanken zo op tafel zet.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Er is hier niemand behalve wij allemaal

  • Recensie: Vergeten grond

  • Recensie: Rudolph & de jonge bakkers

Zoek in artikelen