• onze waardering

Wie waagt die wint - Charlotte de Monchy RECENSIE

Recensie: Wie waagt die wint - Charlotte de Monchy

Lizzy heeft een vreselijke baan als marketeer voor het ordinaire mannenblad Man van Nu. Als ze heel eerlijk is, laat eigenlijk haar hele leven nog wel wat te wensen over. Het studentikoze appartementje, waarin ze met haar beste vriendin woont, is ze ontgroeid en ook de liefde laat haar in de steek. De hoogtepuntjes in haar week zijn de bezoekjes die ze brengt aan Celeste, een oude vrouw die woont in een prachtig grachtenpand. Dan overlijdt Celeste plotseling en staat Lizzy's leven op haar kop. Ze wordt geteisterd door verdriet en... irritatie. Celeste heeft namelijk haar grachtenpand aan Lizzy en haar onbekende kleinzoon Tobias nagelaten. Lizzy wil niets liever dan het huis zijn oude glorie teruggeven maar Tobias heeft andere plannen. Zal Lizzy deze kans grijpen om haar weg naar geluk te vinden?

Wie waagt die wint is de nieuwe feelgood uit de handen van Charlotte de Monchy. En wat voor een! In Wie waagt die wint voel je de spirit van Enkeltje Ierland weer terug: een hartverwarmende feelgood met een flinke dosis humor, een knappe vent en een lieve, maar onhandige jonge vrouw in de hoofdrol. Zeker na Beter laat dan nooit, wat een heerlijke roman is maar niet het beste werk van Charlotte de Monchy, is Wie waagt die wint als thuiskomen.

Wie waagt die wint leest als een trein, bijna zo snel dat je vergeet te genieten. Charlotte heeft een fijne, toegankelijke schrijfstijl die de lezer meeneemt door het verhaal. Door de vele humor in het verhaal kan je niet anders dan dit boek lezen met een lach op je gezicht: Lizzy's prins lijkt op een schildpad te zitten of een eventhal die meer lijkt op een kattengritfabriek of een tijdelijke meubeloutlet. Voor de echte fans van Charlotte de Monchy zitten er in het verhaal zelfs wat verwijzingen naar Enkeltje Ierland verstopt: yes! 

Door de aparte verhaallijn met Celeste heeft Wie waagt die wint meer diepgang dan een standaard feelgood roman. Door het verdriet van Lizzy wordt Lizzy echter wel een iets minder sympathieke personage. Ze is erg kortaf tegen haar beste vriendin, sluit haar buiten en zet haar eigen problemen op één. Hierdoor lees je hoe hun vriendschap onder spanning komt te staan, terwijl je niets liever zou willen dan Lizzy wakker schudden. Hoewel haar gedrag goed te begrijpen is vanwege Lizzy's verdriet, stoot het de lezer ook een beetje af. Al mag dat de pret zeker niet drukken. 

Kortom, Wie waagt die wint is weer een sprankelende feelgood. Het verhaal heeft alle elementen van een perfecte feelgood: een levensveranderende gebeurtenis, vriendschap, een absurd knappe vent, veel liefde en humor. Charlotte de Monchy schrijft feelgoods van de bovenste plank en Wie waagt die wint is er zeker een van. Als je Wie waagt die wint nog niet hebt gelezen, is deze recensie de laatste aanmoediging die je nodig hebt!

Recensie: Wie waagt die wint - Charlotte de Monchy

Wie waagt die wint

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Lizzie schaamt zich dood voor haar baan als marketeer bij Man van Nu, een ordinair lifestyleblad voor mannen. Het uitgeleefde, studentikoze appartement waar ze na haar studiejaren nog steeds woont is ze inmiddels ontgroeid en haar prins lijkt op een schildpad te zitten en komt maar niet voorbij. Gelukkig fleuren de bezoekjes aan de bejaarde Celeste, met wie ze bevriend is geraakt tijdens haar studentenbijbaan in de thuiszorg, haar leven op. Ze is dan ook geschokt als Celeste niet alleen plotseling overlijdt, maar haar ook nog eens haar kapitale grachtenpand nalaat.

    Zoals alles in Lizzies leven, blijkt de erfenis minder aantrekkelijk dan gedacht. Ze moet hem delen met Celestes onbekende kleinzoon, Tobias. Deze knappe maar koele zakenman wil het huis, dat Lizzie het liefst wil opknappen en in ere herstellen, zo snel mogelijk verkopen. Terwijl ze alles op alles zet om hem op andere gedachten te brengen en daarbij pijnlijke geheimen uit Celestes verleden ontdekt, komt ze tot het inzicht dat je soms een sprong in het diepe moet wagen als je ooit echt gelukkig wilt worden.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3x Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: 10x Het Feelgood boek van het jaar 2020 'Tegen beter weten in'

  • Feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown

  • Chicklit top-5: april

Zoek in artikelen