• onze waardering

Langste. Kerst. OOIT - Lisette Jonkman RECENSIE

Recensie: Langste. Kerst. OOIT - Lisette Jonkman

Je hebt zo van die kerstfreaks die al op 26 december de volgende Kerstmis beginnen te plannen. Dan is de kerstdecoratie namelijk in de uitverkoop en eerlijk gezegd, je kan er maar nooit vroeg genoeg bij zijn, toch? Enter Noëlle, grootste kerstfanaat die zich in Lisette Jonkmans nieuwste boek Langste. Kerst. OOIT elke eerste kerstdag aan een minutieuze planning houdt om haar familie en een select gezelschap vrienden het ultieme kerstetentje te bezorgen. Denk maar aan een feestelijk meergangenmenu, foto's voor de schitterende kerstboom en uiteraard de perfect ingepakte cadeautjes. Alleen wil het dit jaar niet zo vlotten, met onverwachte gasten, een hoogzwangere zus die op bevallen staat en ouders die Noëlle's ex blijven bejubelen.

Wat zou er gebeuren mocht ze deze dag gewoon kunnen overdoen?

Lisette Jonkman brengt er meteen de sfeer in door alle kerstclichés op tafel te gooien. Dat maakt van Langste. Kerst. OOIT een heerlijk kerstboek. Als lezer waan je je meteen in de vreselijke kerstrush die er in de supermarkten heerst, de chaos wanneer gasten ongenodigd komen opdagen en de drama's die er ontstaan wanneer het ultieme ingrediënt niet aanwezig blijkt te zijn. Maar niet alles is kommer en kwel, zeker niet wanneer de heerlijkste kerstliedjes door het boek heen schallen en er een flinke portie humor van de bladzijden spat. Van bij de eerste bladzijde sla je aan het gniffelen en dat duurt zo het hele boek door.

Is Langste. Kerst. OOIT dan een luchtig feelgoodboek rond een hysterische kerstfanaat zonder meer? Zeker niet. Want naarmate de eerste kerstdagen zich beginnen op te volgen, krijg je een steeds dieper inzicht in wie Noëlle precies is. Door elke keer de eerste kerstdag met haar te beleven, pel je als het ware een laag van haar af tot de echte Noëlle naar bovenkomt. En die is helemaal anders dan je zou kunnen denken. Dat zorgt ervoor dat Lisette Jonkman richting het einde toe toch met enkele verrassingen van formaat komt. De ware boodschap van Kerstmis is natuurlijk een vaste waarde, maar voordat Noëlle tot dat inzicht komt, moeten er wel nog enkele kerststols passeren.

De stijl die in Langste. Kerst. OOIT wordt gehanteerd, is geweldig. Niet alleen wordt het déja-vugevoel consequent volgehouden en zijn de herhalingen perfect op elkaar afgestemd, ook tovert de auteur de ene na de andere hilarische oneliner uit haar hoge hoed. Haar zinnen lezen vlot, maar zijn tegelijk doorspekt met een ruim vocabularium, wat dit boek toch een tikkeltje extra geeft.

Wie zijn kerstcadeautjeslijstje nog moet maken en zin heeft in een hilarisch feelgoodboek dat uiteindelijk doordringt tot de diepere boodschap van Kerstmis, kan alvast met een gerust hart Langste. Kerst. OOIT van Lisette Jonkman noteren. Vrees niet dat het de Langste. Leesbeurt. OOIT wordt. Dit boek lees je gewoon in één keer uit.

Recensie: Langste. Kerst. OOIT - Lisette Jonkman

Langste. Kerst. Ooit.

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Waarom zou het niet elke dag kerst kunnen zijn? Nederlandse feelgoodauteur Lisette Jonkman is terug met de hilarische kerstroman Langste. Kerst. Ooit.

  Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Het smalle pad van verlangen - Patrick Rothfuss

 • De prinses - Wendy Holden

 • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

 • Liefs van mij – Jessica Saunders

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: What Maisie Knew (DVD)

 • De 17 beste LGBTQ films

 • Dodenmasker - Katherine Engberg

Zoek in artikelen